3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDispută pe hotar

Dispută pe hotar

Limita proprietăţii este motiv de dispută între două familii din Craiova. Faptul pare unul banal, dar lucrurile se complică atunci când unul dintre protagonişti este un consilier local craiovean. Acesta este acuzat de vecinii săi că ar fi profitat de faptul că se află în Consiliul Local Craiova şi ar fi obţinut autorizaţie de supraetajare a imobilului situat chiar pe hotar. „Până acum a stat aşa, dar când a ajuns în consiliu a şi obţinut autorizaţie de construcţie. Nici nu ne-a cerut acceptul, cum este legal. S-a folosit de un acord vechi de acum zece ani pe care îl avea de la soţul meu, că i l-a dat să construiască vechea casă. Acum ne-a cerut la notar să ne dăm acceptul să ridice încă un nivel peste construcţia veche şi nu am fost de acord. Nici nu l-a interesat, a obţinut autorizaţie. Lucrează fără să le pese, nu şi-au asigurat lucrarea, ne deranjează. Este praf, cade mortar, scântei când sudează. Am chemat Disciplina în Construcţii, Inspecţia în Construcţii. Toţi s-au mirat când au venit, dar după ce au aflat despre cine este vorba ne-au spus că totul este legal. Fiul meu are un copil de câteva luni… Nici în casă nu putem sta, în curte nu putem să ieşim cu el din cauza prafului. Ne sfidează. A dus la primărie o declaraţie pe proprie răspundere că nu ne aduce nici un prejudiciu. Dar cel mai supărător este faptul că abuzează de funcţia pe care o ocupă ca să deschidă toate uşile“, susţine Margareta Georgescu.
Casa consilierului local Marin Traian Radu se află pe strada Carol I, nr. 83, imobilul familiei Georgescu este situat pe strada Păltiniş, nr. 134, iar curţile interioare ale celor două proprietăţi se învecinează. Pentru clădirea ce aparţine lui Marin Radu, familia Georgescu şi-a dat acordul să fie construită pe hotar cu ani în urmă, acum însă, când acesta şi-a arătat dorinţa de a o supraetaja, vecinii nu au mai fost de acord. Cu sau fără acordul lor, consilierul a obţinut de la autorităţile locale autorizaţie de construcţie. „Totul este corect. Am avut trei controale şi nu au găsit nici o neregulă cu documentaţia, cu autorizaţia. Chiar nu-i înţeleg pe vecini. Eu am cerut sfatul unor arhitecţi. Am acordul proprietarului de acum câţiva ani, când spunea că pot să fac construcţia pe care o doresc. Nu le iau lumina. Am înţeles că sunt supăraţi că le-am zis să-şi dea viţa la o parte de pe imobilul meu şi că vecinii au casă cu etaj, mai fac şi eu, iar ei sunt prinşi la mijloc. Repet, eu ştiu că sunt în ordine cu toate documentele“, a declarat Radu Traian Marin.

Regulile sunt bune de încălcat

Nici măcar specialiştii nu mai cred în regulile impuse de legi şi norme. Unii, din dorinţa de a construi, chiar şi în detrimentul vecinilor, încalcă, uneori cu girul autorităţilor locale, orice normă. „Nu ştiu cât de corect este şi cu păstrarea acestei distanţe de 60 cm. Uitaţi-vă la cartierele de vile de lângă Parcul Puşkin, la cel din Brazda lui Novac, Sunt case lipite una de alta, în acest caz nu mai contează că trebuie lăsată o distanţă. Sunt blocuri lângă blocuri, cu amplasare pe nord, şi nimeni nu zice nimic. Eu cred că, în acest exemplu, proprietarul are o documentaţie clară, nimeni nu-i eliberează o autorizaţie dacă nu are o documentaţie tehnică completă“, este de părere Emilian Ştefârţă, arhitect.
Aşa au apărut în Craiova blocuri lângă case, duplexuri lângă case înşiruite, blocuri construite pe autorizaţii de case, într-un cuvânt construcţii haotice. Autorităţile locale emit autorizaţii pe bandă rulantă, consilierii locali votează PUZ-uri şi derogări care nu respectă planul urbanistic, rezultând zone întregi cu construcţii neomogene.

Disciplina ştie ea ce ştie

Potrivit reprezentanţilor Disciplinei în Construcţii din cadrul Primăriei Craiova, lucrările aflate în curs de derulare nu ridică nici o problemă: „Poliţiştii locali cu atribuţii în controlul privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii s-au deplasat la adresa str. Păltiniş, nr. 134 şi au constatat că numitul Radu Marin Traian deţine autorizaţia de construire nr. 5711/203, pentru schimbare de destinaţie imobil parter din spaţiu de producţie şi garaj în locuinţă cu compartimentări şi modificări faţadă, supraetajare de la P la P+1, cu modificări structurale şi nestructurale. Autorizaţia de construire a fost emisă având la bază înscrisurile menţionate în art. 7 din Legea nr. 50/1991 republicată, după cum urmeză: certificat de urbanism, dovada titlului asupra imobilului, proprietatea solicitantului. În urma verificărilor efectuate în teren s-a constatat că proprietarul respectă în executare documentaţia tehnică şi nu se impune luarea unor măsuri“, se arată în răspunsul emis de Serviciul Disciplina în Construcţii.

Acordul vecinilor

„Acordul vecinilor, conform prevederilor legale în vigoare, exprimat în formã autenticã, e necesar pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinãtate – şi numai dacã sunt necesare mãsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrãri de construcţii necesare în vederea schimbãrii destinaţiei în clãdiri existente, precum şi în cazul amplasãrii de construcţii cu altã destinaţie decât cea a clãdirilor învecinate“. Anexa 1 la Legea nr. 50

Distanţa minimă în construcţii

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic“.
Art. 612 din Codul Civil

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS