28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCJ Gorj lansează „Zilele turismului gorjean“

CJ Gorj lansează „Zilele turismului gorjean“

Consiliul Judeţean (CJ) Gorj va organiza, în perioada 6 – 15 septembrie, cea de-a treia ediţie a manifestărilor „Zilele turismului gorjean“. Evenimentul a debutat în anul 2011, în cadrul proiectului „Redescoperă Gorjul“, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007 – 2013 şi a continuat prin organizarea celei de-a doua ediţii în luna septembrie a anului trecut. Acţiunea face parte dintr-un program anual şi multianual de promovare turistică şi urmăreşte prezentarea celor mai importante elemente de interes turistic ale judeţului Gorj. Pentru ediţia din anul 2013, Consiliul Judeţean Gorj are alături Autoritatea Naţională pentru Turism în calitate de coorganizator al acestui eveniment, urmând a se trece la efectuarea demersurilor pe lângă Organizaţia Mondială de Turism pentru înscrierea evenimentului în calendarul oficial de evenimente şi promovarea acestuia sub egida brandului de ţară.

Cât mai mulţi turişti

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că manifestarea are ca obiectiv atragerea unui număr cât mai ridicat de turişti din ţară şi din străinătate: „Complexul de manifestări cultural-artistice «Zilele turismului gorjean» urmăreşte prezentarea şi promovarea către publicul de specialitate şi publicul direct consumator de turism a principalelor elemente de interes turistic, elemente care alături de cele specifice regiunii Oltenia se pot constitui, începând cu anul următor, într-un pachet de programe turistice şi care să conducă la o mai bună reflectare a turismului în dezvoltarea economică a judeţului, regiunii şi chiar a ţării. Toate elementele de interes turistic ale judeţului Gorj impun realizarea şi promovarea unor trasee şi circuite turistice care urmăresc fie văile râurilor importante, pentru a observa elementele comune ale civilizaţiei rurale, fie posibilitatea practicării sporturilor extreme sau de agrement, fie branduri recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Tot aici se încadrează promovarea potenţialului balnear şi a apelor minerale din diferite zone ale judeţului. Exploatarea turistică a traseelor se poate face în condiţiile turismului de sejur cu atât mai mult cu cât judeţul Gorj deţine locaţii unde pot fi practicate sporturi de iarnă sau drumeţii montane, în acest sens cea mai competitivă zonă fiind Rânca, dar şi turism rural, balnear, medical sau ştiinţific. Programul manifestărilor doreşte să cuprindă cât mai multe elemente prezentate anterior. De la un an la altul, acest eveniment va arăta din ce în ce mai bine. În curând, vom fi în UNESCO prin operele lui Brâncuşi şi vom participa cu acest produs «Zilele turismului gorjean» la standul propriu din cadrul Târgului naţional de turism care va avea loc în Bucureşti în luna noiembrie“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Prima ediţie a Festivalului Transalpina

Pe lângă Consiliul Judeţean Gorj, manifestările care vor avea loc în cadrul „Zilelor turismului gorjean“ vor beneficia de sprijinul a peste 20 de instituţii publice din judeţul Gorj, şi nu numai. Din 6 septembrie şi până pe 15 septembrie vor avea loc: simpozioane, lansarea unui album intitulat „Gorj. România. Acasă la Brâncuşi“, Zilele Oraşului Novaci, unde vor putea fi urmărite spectacole folclorice. Pe 8 septembrie, la Rânca, va avea loc Festivalul turistic-cultural Transalpina, aflat la prima ediţie şi care va reuni delegaţii ale judeţelor: Gorj, Alba, Hunedoara, Vâlcea şi Sibiu. Pe 9 septembrie, la Mănăstirea Lainici este programată deschiderea proiectului „Lucrări de artă în Defileul Jiului“, în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. În aceeaşi zi, la Baia de Fier va avea loc un simpozion pe teme turistice, iar seara, la Târgu Jiu, în centrul oraşului, Ansamblul „Doina Gorjului“ va oferi un spectacol de gală prilejuit de sărbătorirea a 65 de ani de activitate. Pe 10 septembrie, pe Aleea personalităţilor din centrul oraşului Târgu Jiu vor fi dezvelite stele de granit dedicate lui Tudor Vladimirescu şi Ecaterinei Teodoroiu. În următoarele două zile vor avea loc vernisaje de pictură, expoziţii de fotografie, o caravană ciclistă pe traseul Hobiţa – Coloana Infinitului şi un spectacol de sunet şi lumini la Masa Tăcerii. Pe 12 septembrie, în comuna Bolboşi este programat Festivalul lăutarilor gorjeni, iar la Târgu Jiu, în cadrul unui spectacol oferit de Teatrul „Elvira Godeanu“ va fi reconstituită atmosfera patriarhală de la început de secol XX. Pe 13 septembrie, la Târgu Jiu va susţine un spectacol orchestra „Lyra Gorjului“, iar pe 14 septembrie, la Curtişoara, în cadrul Muzeului Arhitecturii Populare, este programat un spectacol intitulat „Nunta la gorjeni“ – reconstituirea unei nunţi tradiţionale la gorjeni. În ultima zi a manifestărilor, la Baia de Fier va avea loc Festivalul judeţean pastoral „Coborâtul oilor de la munte“, precum şi inaugurarea Muzeului satului şi a Casei Artelor, în aceeaşi comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS