12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalShakespeare Festival Craiova, pledoarie pentru capitală culturală

Shakespeare Festival Craiova, pledoarie pentru capitală culturală

În curând se vor împlini 20 de ani de când a debutat la Craiova, în 1994, Festivalul Shakespeare, fondat cu dorinţa de a organiza în România o manifestare culturală de indiscutabilă valoare, după exemplul marilor festivaluri internaţionale, precum cele de la Edinburgh, Tokyo, Ierusalim, Montreal, Viena, Amsterdam, Munchen, Melbourne, Sao Paolo etc., la care Teatrul Naţional din Craiova fusese invitat să-şi prezinte excepţionalele sale spectacole, „Ubu-Rex cu scene din Macbeth“, „Titus Andronicus“ sau „Phaedra“, purtând semnătura unui creator care avea să devină unul dintre cei mai străluciţi regizori ai lumii, Silviu Purcărete, dar şi cu intenţia de a introduce, prin acest Festival, capitala Olteniei într-un circuit al capitalelor teatrului mondial.

Directorul fondator al festivalului, Emil Boroghină, rememorează primii paşi: „Inaugurarea acestei manifestări, organizată de Teatrul Naţional Craiova şi Fundaţia Shakespeare, sub egida Ministerului Culturii, a avut loc sub auspicii dintre cele mai favorabile, gongul de deschidere aducând în faţa publicului românesc şi a unui numeros grup de specialişti din străinătate celebra companie britanică «Cheek by Jowl», condusă de Declan Donnellan, cu antologicul său spectacol «Cum vă place», teatrul craiovean prezentând în această desfăşurare de valori, cele două mari spectacole ale sale, «Titus Andronicus» şi «Ubu Rex cu scene din Macbeth» deja distinse la Edinburgh şi Montreal cu trei dintre cele mai mari premii de creaţie obţinute vreodată de teatrul românesc.
Prezent la Craiova, Paul Taylor, unul dintre cei mai prestigioşi comentatori teatrali britanici, în ampla sa cronică dedicată Festivalului Shakespeare din România apărută sub titlul «Aşa se face» în cotidianul The Independent din 24 noiembrie 1994, compara Festivalul Shakespeare de la Craiova cu cel organizat cu puţin timp înainte în Marea Britanie, la Barbican Centre, dând total câştig de cauză Festivalului craiovean: «Titus-ul lui Purcărete a intrat în discuţie pentru Festivalul Shakespeare de la Barbican, dar nu s-a găsit o sală potrivită. Având în vedere dimensiunea şi valoarea spectacolului şi faptul că domină calitativ tot ce s-a văzut la Festivalul de la Londra, această condiţionare tehnică a fost o întâmplare nefericită. Într-adevăr, Festivalul de la Craiova a contribuit la punerea în evidenţă a calităţii inferioare a manifestărilor de la Londra. Spectacolele prezentate la Craiova au avut din abundenţă acele calităţi care au lipsit, din toate punctele de vedere, manifestării de la Londra»“.

2014: 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare

De atunci, din 1994, s-au desfăşurat opt ediţii ale festivalului, ultima fiind în 2012. Ce a de-a IX-a ediţie, din 2014 (25 aprilie – 4 mai), este dedicată aniversării a 450 de ani de la naşterea lui Shakespeare. Emil Boroghină adaugă: „Având în vedere tema ediţiei din anul 2014 şi faptul că municipiul Craiova s-a angajat în competiţia de obţinere a calităţii de Capitală Culturală a Europei în anul 2021, este de dorit ca numărul locaţiilor în care se vor juca spectacolele din cadrul Festivalului să crească simţitor, găsindu-se şi amenajându-se noi oportunităţi, mai ales că, cel de-al doilea spaţiu ca dimensiune şi dotare tehnică în care erau programate reprezentaţiile, Teatrul Liric «Elena Teodorini», nu va fi disponibil în următorii doi ani, intrând la sfârşitul lui 2013 în reparaţii capitale. Pe lângă spectacolele ce impun prezentarea lor pe scena atât de ofertantă a Teatrului Naţional sau în sala Studio, vor fi căutate în următoarea perioadă spectacole shakespeariene care să poată fi prezentate în spaţii neconvenţionale sau în aer liber. În acest sens, se vor întreprinde demersurile necesare pentru aducerea la Craiova a celebrului Teatru Globe din Londra, prezent la Festivalul Shakespeare în anul 2012 cu spectacolul «Cum vă place» numai la Bucureşti“.
De asemenea, pe esplanada teatrului, în Piaţa «William Shakespeare», Piaţa «Mihai Viteazul» sau în Parcul Nicolae Romanescu, se intenţionează programarea spectacolului «Întâlnire cu Prospero», în regia lui Jaroslaw Fedoryszyn, de la Teatrul Academic «Voskreseniya» din Lvov, Ucraina, conceput pentru a fi prezentat în aer liber. În funcţie de nivelul resurselor pe care le avea la dispoziţie Festivalul, se va încerca amplasarea în centrul Craiovei, de preferinţă în Piaţa «Mihai Viteazul», a unei scene de mari dimensiuni, foarte bine utilată din punct de vedere tehnic, unde ar putea fi programate cele două spectacole de mişcare şi balet.
Pe lângă Teatrul Naţional «Marin Sorescu», care va prezenta «Apocalipsa după Shakespeare», realizată de regizorul polonez Janusz Wisniewski, se va urmări includerea în programul Festivalului şi a altor producţii ale instituţiilor de spectacole ale Craiovei. Filarmonica «Oltenia» şi-a înscris în programul stagiunii, special pentru Festivalul Shakespeare, realizarea unui concert cu adevărat extraordinar, poemul simfonic «Romeo şi Julieta» de Hector Berlioz, lucrare muzicală cântată extrem de rar, din cauza dificultăţilor interpretării sale, iar Teatrul Liric «Elena Teodorini» a solicitat să fie inclus în programul Festivalului cu spectacolul de operă «Othello» de Giuseppe Verdi, după cunoscuta tragedie a lui William Shakespeare, aşteptându-se o propunere asemănătoare şi din partea Teatrului de copii şi tineret «Colibri».
Evaluând realele beneficii de imagine de care s-a bucurat Festivalul Shakespeare odată cu parteneriatul stabilit între Teatrul Naţional «Marin Sorescu» Craiova, Fundaţia Shakespeare şi Centrul de Proiecte Culturale ARCUB Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, privitor la desfăşurarea Festivalului şi în Capitala României, ar fi de dorit ca această rodnică colaborare să fie continuată. Bineînţeles că amploarea acestei colaborări va depinde de bugetul pe care Consiliul General al Municipiului Bucureşti va decide să îl aloce eventualei desfăşurări a Festivalului Internaţional Shakespeare 2014 şi la Bucureşti. Trebuie să fim corecţi şi să recunoaştem că implicarea, în continuare, a ARCUB în realizarea Festivalului Shakespeare datorită nenumăratelor locaţii pe care Capitala le are la dispoziţie, creează posibilitatea invitării în România a unui număr sporit de mari spectacole din străinătate.
Dincolo de acest duplex Craiova – Bucureşti, dorind să vină în întâmpinarea atât de comentatei şi aşteptatei regionalizări, Festivalul îşi propune să fie, începând cu ediţia viitoare, un liant cultural între judeţele Olteniei, programând spectacole pe scenele teatrelor «Elvira Godeanu» din Tg.Jiu şi «Anton Pann» din Râmnicu Vâlcea, în superbul teatru «Ştefan Iordache» din Caracal, şi, în funcţie de finalizarea lucrărilor, pe scena Teatrului din Turnu Severin, aflat într-un proces de reabilitare generală. Ţinând cont de aprecierile şi elogiile de care s-au bucurat manifestările ce au avut loc la ultimele trei ediţii la Portul Cultural Cetate, unele dintre acestea apărute chiar în presa internaţională, se doreşte organizarea unui eveniment de amploare în acest minunat cadru şi cu ocazia Festivalului Shakespeare din 2014. De asemenea, se intenţionează ca, începând cu această ediţie, manifestări asemănătoare să fie organizate şi la «Domeniile Coroanei» de la Segarcea, la invitaţia generoasă a acestora“.

Al Pacino la Craiova?

Despre posibilitatea ca Al Pacino să ajungă în Craiova, Emil Boroghină a punctat: „Şi, cu speranţa că vom primi în demersul nostru sprijinul financiar şi logistic al celor de la Ford – România, nu am părăsit ideea de a încerca invitarea la Craiova a faimosului actor american Al Pacino cu un recital shakespearian sau prezentarea filmului «Regele Lear» la unul din Festivalurile Shakespeare din 2014 sau 2016“.

„Shakespeare al tuturor“

Temele ediţiilor din anii 2014 şi 2016, ediţii aniversare, sunt unele de mare deschidere: „Shakespeare al tuturor“ şi „Shakespeare pentru eternitate“. Conform celor spuse de mentorul festivalului, Emil Boroghină, pentru 2014 au fost invitate în Festival, o parte dintre acestea dându-şi deja acordul, teatre celebre precum Taganka din Moscova cu „A douăsprezecea noapte“, Schaubuhne din Berlin cu „Măsură pentru măsură“ în regia lui Thomas Ostermeier, „Macbeth“ de la Legend Contemporary Theatre din Taipei, Taiwan, compania britanică Propeller cu „Comedia erorilor“ şi „Visul unei nopţi de vară“, ambele în regia lui Edward Hall, sau Teatrul Municipal din Vilnius cu un spectacol cu totul şi cu totul special, „Miranda“, purtând semnătura inconfundabilă a lui Oskaras Korsunovas, unul dintre cei mai apreciaţi regizori-oaspeţi ai Festivalului Shakespeare de până acum.
Asemenea lui Oskaras Korsunovas, Decan Donnellan, conducătorul artistic al celebrei companii „Cheek by Jowl“, şi-a exprimat dorinţa de a reveni la Craiova la ediţia din 2014, pentru a prezenta la închiderea acesteia excelentul spectacol cu piesa „Ce păcat că-i târfă“ (Tis Pity She’s a Whore) de John Ford, contemporan al lui Shakespeare, piesă ce are ca subiect, ca şi „Romeo şi Julieta“, povestea unor tineri îndrăgostiţi. Au fost invitate la Craiova spectacole de studio, precum „Richard III“, realizat de A.M. Production în asociaţie cu National Arts Festival şi Market Theatre din Africa de Sud, în regia lui Fred Abrahamse, „Cântecele lui Lear“ de la Teatr Piesn Kozla (Song of the Goat Theatre) din Wroclaw, sau recitalul „Shyloch“, al actorului polonez Piotr Kondrat.
Festivalul şi-a fixat ca obiectiv major, în cazul în care această extraordinară companie teatrală a lumii care este Royal Shakespeare Company va organiza în cursul anului 2014 un turneu european cu unul dintre spectacolele sale, invitarea acestuia şi în România.
Festivalul Internaţional Shakespeare, fiind o manifestare complexă, ca la fiecare din ediţiile de până acum, organizatorii nu se vor limita doar la prezentarea în faţa publicului românesc şi a numeroşilor invitaţi din străinătate a unor excepţionale spectacole, ci se vor programa toate acele manifestări care, alături de reprezentaţii, impun şi disting acest Festival, definit ca un act cultural de reală altitudine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS