10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNotar public, condamnat definitiv

Notar public, condamnat definitiv

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât să-l condamne la doi ani de închisoare cu suspendare pe notarul public Claudiu Emil Cernobai, trimis în judecată pentru fals intelectual şi uz de fals. Potrivit legii, Claudiu Emil Cernobai este la un pas să-şi piardă calitatea de notar public.

Povestea în acest caz a început în septembrie 2008, când craioveanul Petre Donescu a aflat că a fost dat în judecată de Marian Popa, care ceruse evacuarea sa din apartamentul pe care îl cumpărase în decembrie 1991 şi în care locuia cu fiica sa adoptivă, Amalia Donescu. Vânzarea apartamentului s-ar fi făcut pe 1 aprilie 2008, iar potrivit contractului de vânzare-cumpărare care a fost redactat şi autentificat de notarul Claudiu Emil Cernobai, Amalia Donescu, atât în nume personal cât şi în calitate de mandatar al tatălui său, i-a vândut lui Popa apartamentul cu 29.500 de euro. Bărbatul a mai aflat că, pe 31 martie, semnase o procură prin care o împuternicea pe fiica sa adoptivă să-l reprezinte în vederea vânzării apartamentului. Şi asta, deşi nu trecuse niciodată pragul notarului Cernobai, unde fusese redactată procura respectivă. Ulterior, Petre Donescu a formulat o plângere pentru comiterea infracţiunilor de fals şi uz de fals la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva fiicei sale adoptive, a notarului Cernobai, dar şi împotriva lui Popa.
După ce procurorii au dispus ba începerea urmăririi penale faţă de notarul Cernobai, ba scoaterea de sub urmărirea penală, pe 31 martie 2011, Curtea de Apel Craiova a desfiinţat ordonanţa procurorului de scoatere de sub urmărire penală a notarului şi, apreciind că există probe suficiente, a reţinut dosarul pentru judecare.

Semnătură falsă
pe procură

În urma cercetării judecătoreşti, instanţa a reţinut că, având nevoie de bani, Amalia Donescu a hotărât să vândă apartamentul în care locuia cu tatăl său şi a luat legătura cu Popa, care s-a oferit să o împrumute cu 50.000 de lei. A luat actele apartamentului şi s-a dus împreună cu Popa la notarul Cernobai pentru a semna contractul de împrumut. Femeia a mai susţinut că, odată ajunsă la notar, a fost pusă să semneze o procură specială, care era deja redactată, dar şi un contract de vânzare-cumpărare, pe care a fost de acord să-l semneze pentru a obţine banii de care avea nevoie. În plus, pe 16 iulie, Amalia Donescu s-a prezentat la acelaşi birou notarial, unde a dat o declaraţie prin care susţinea în mod fals că locuieşte singură în apartamentul cu pricina. Atât în faţa procurorilor, cât şi a judecătorilor, femeia a susţinut că tatăl său nu a fost niciodată la biroul notarial şi nu a semnat procura despre care nici ea nu are idee în ce împrejurări a fost redactată. Atât procurorii, cât şi notarul Cernobai au cerut efectuarea de expertize grafice, iar ambele expertize au stabilit că semnătura de pe procură nu-i aparţine lui Petre Donescu. Nu s-a putut însă stabili cui aparţine semnătura falsificată.
Instanţa a mai reţinut că notarul Claudiu Emil Cernobai s-a apărat, susţinând că Petre Donescu s-a prezentat la biroul său în ziua de 31 martie 2008, împreună cu fiica sa şi cumpărătorul apartamentului, unde a semnat personal procura specială prin care o împuternicea pe fiica sa să vândă cota din dreptul de proprietate avut asupra imobilului. Nu a reuşit însă să explice de ce Petre Donescu s-ar fi dus la notar să întocmească o procură, când putea veni a doua zi ca să semneze direct actul de vânzare-cumpărare.
Apărarea notarului Cernobai a fost confirmată atât de Popa, cât şi de trei angajaţi ai biroului notarial, însă judecătorii nu le-au luat declaraţiile în considerare. Declaraţia lui Popa a fost considerată subiectivă pentru că el este chiar beneficiarul actului de vânzare-cumpărare. Subiective au fost considerate şi declaraţiile angajaţilor cabinetului notarial, care „şi-au amintit detalii în legătură cu un fapt petrecut în urmă cu mai bine de un an“, după cum au consemnat judecătorii Curţii de Apel Craiova.

Achitat la Craiova, condamnat
la Bucureşti

În final, instanţa a reţinut că „învinuirea adusă inculpatului (Claudiu Emil Cernobai – n.r.) pentru faptele de a redacta şi autentifica procura specială nr. 1935 din 31 martie 2008 şi contractul de vânzare-cumpărare nr.1966 din 1 aprilie 2008, în cuprinsul cărora a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului, şi de a folosi procura cu nr.1935 din 31 martie 2008, în scopul redactării contractului de vânzare-cumpărare, ulterior încheiat, cunoscând că procura are un conţinut nereal, se confirmă“. Instanţa a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor comise de notarul Cernobai în fals intelectual şi uz de fals, iar în noiembrie, anul trecut, a decis să-l achite pe inculpat. „Luând în seamă faptul că inculpatul a realizat consecinţele activităţii sale, pe care le-a regretat, iar în cadrul procesului a avut o foarte bună conduită, este tânăr, bine integrat social, iar reeducarea sa poate fi realizată şi prin aplicarea unei sancţiuni administrative, Curtea va aprecia că se impune o soluţie de achitare, întrucât faptele atribuite făptuitorului, prin conţinutul lor concret, au adus o vătămare minimă valorilor ocrotite de lege“, a dispus instanţa. Magistraţii au mai hotărât însă să-l amendeze pe Claudiu Emil Cernobai cu 1.000 de lei, au declarat false procura şi contractul de vânzare-cumpărare şi au dispus anularea lor.
Procurorii au hotărât însă să facă recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Craiova, iar luni, pe 17 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat. Judecătorii bucureşteni au „cântărit“ altfel probele din dosar şi l-au găsit vinovat pe notarul Cernobai atât pentru fals intelectual, cât şi pentru uz de fals, inculpatul fiind condamnat în final la doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea judecătorilor bucureşteni este definitivă.

Îşi poate pierde profesia

Legea notarilor publici prevede încetarea calităţii de notar în cazul condamnării definitive pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni grave sau care aduce atingere prestigiului profesiei. Gheorghe Ciovică, vicepreşedintele Camerei Notarilor Publici Craiova, a explicat că falsul intelectual şi uzul de fals sunt infracţiuni cu intenţie, iar atunci când Camera va primi hotărârea instanţei, va fi înaintată Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici. Potrivit legii, Consiliul urmează să sesizeze ministrul justiţiei, care va dispune excluderea din profesie a notarului condamnat.

Păgubitul continuă procesul

Procesul prin care Popa a cerut evacuarea din apartament a lui Petre Donescu nu s-a încheiat nici până acum. Judecătoria Craiova a suspendat procesul pentru ca instanţele să dea o hotărâre definitivă în dosarul penal în care a fost cercetat notarul Claudiu Emil Cernobai. Instanţa urmează să ia act că documentul prin care Popa a dobândit apartamentul a fost anulat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS