22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de copii din Dolj au nevoie de terapie şi recuperare medicală

Mii de copii din Dolj au nevoie de terapie şi recuperare medicală

Mii de părinţi au nevoie anual de servicii de recuperare medicală pentru copiii lor. Sfatul medicilor şi specialiştilor este ca recuperarea să înceapă de la vârste fragede pentru a avea rezultate. Din nefericire, lipsa de informare şi situaţia financiară precară a părinţilor generează situaţii extrem de grave, copiii ajungând la vârsta adolescenţei fără să fi fost măcar la o oră de terapie. Alţii se plâng că nu există centre specializate pentru afecţiunile copiilor lor, fiind nevoiţi să se deplaseze zeci sau sute de kilometri pentru câteva ore de terapie, iar alţii sunt puşi pe liste de aşteptare pentru care trebuie să amâne terapia chiar şi cu o jumătate de an.

Avem mii de copii în judeţul Dolj cu diverse probleme de sănătate. Dacă vorbim despre copiii cu autism sau de cei cu sindromul Down din judeţ, de exemplu, numărul acestora nu se cunoaşte cu exactitate. Din datele deţinute de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, rezultă că avem 960 de copii cu dizabilităţi înscrişi în învăţământul de masă şi 240 în învăţământul special.

20 de copii cu autism beneficiază de terapie, dar de sute nu se ocupă nimeni

Pentru a recupera un copil este nevoie, în primul rând, ca diagnosticarea să fie realizată cât mai devreme. Apoi este nevoie de bani, efort, răbdare, materiale, timp, de o echipă de specialişti, alături de care familia trebuie să continue terapia acasă, să lucreze permanent cu copilul.
„În lume există zeci de terapii sau tratamente care se consideră a fi benefice pentru tratarea tulburărilor din spectrul autismului. Nu am avut parte de terapii pentru copiii noştri. Copilul meu, de exemplu, are 21 de ani, iar terapia am început-o cu el foarte târziu, când împlinise 12 ani. Nici acum nu există măcar o clinică în Craiova care să facă terapie de care copiii cu spectrul autist depind. O mână de oameni, părinţi cu copii suferinzi de această problemă, ne-am unit într-o organizaţie şi încercăm, din fonduri proprii, să căutăm specialişti care să le ofere şedinţele de terapie de care au nevoie. Din nefericire, avem doar 20 de copii pe care îi putem ajuta, de restul, peste 200, nu se ocupă nimeni… Sunt revoltată de tot ceea ce oferă statul pentru aceste suflete. Dacă un copil cu autism nu intră într-un program de recuperare, devine dependent pe viaţă de un adult. Acum, statul ne-a dat o nouă lovitură. Alături de Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist ne exprimăm dezamăgirea faţă de modificările aduse Legii care este inaplicabilă, iar decontarea terapiilor devine o iluzie. Modificările nu sunt de natură să rezolve problemele copiilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist și nici nu reduc munca şi efortul financiar al părinţilor în ce priveşte intervenţia timpurie şi terapiile de recuperare adecvate şi necesare pe tot parcursul vieţii, nu doar pe durata copilăriei. Decontarea intervenţiilor pentru TSA este prevăzută într-o manieră greoaie şi înşelătoare şi nu dă şanse de contractare a serviciilor profesioniştilor din toate domeniile implicate în recuperare. Anterior aprobării acestor amendamente, puteam merge cu copiii noştri la psihologii aflaţi sub contract cu CNAS, iar serviciile erau decontate“, a menţionat Luminiţa Sandu, vicepreşedinte ANCAAR, Filiala Craiova.

Există părinţi care străbat zilnic zeci de kilometri pentru copiii lor

Şi părinţii ai căror copii au sindrom Down se plâng de aceleaşi probleme. Beneficiind de tratamente și terapii specific adecvate, persoanele cu sindrom Down pot avea o copilărie fericită și o viață independentă. Cu tratament și terapie, copilul cu sindrom Down poate ajunge să își însușească abilități și deprinderi importante. Cum şi de această dată statul a ridicat nepăsător din umeri, o mână de părinţi loviţi de nepăsare şi uşi închise a trecut pe baricade. Au înfiinţat Centrul „Teodora“ la Băileşti, unde există specialişti în kinetoterapie, meloterapie, dobândirea deprinderilor de existenţă, consiliere psihologică şi terapie ocupaţională.
„Avem, de exemplu, doi copii ai căror părinţi fac zilnic naveta Craiova – Băileşti pentru a-şi aduce copiii la noi, la terapie. O centralizare a acestor copii cu sindrom Down nimeni nu s-a obosit să realizeze, însă vorbim de sute de cazuri. Aceşti copii au nevoie de ore de înot, iar pe toată raza judeţului nu există un bazin de înot pentru cazurile medicale. Opt ore zilnic de activitate continuă, plus sâmbete şi duminici. Cu aceşti copii trebuie lucrat continuu, altfel totul este în zadar. Înviorarea de dimineaţă, terapii specifice, consiliere psihologică şi socială, educaţie specială, ore de muzică, dans şi sport… Totul este gratuit, însă părinţii trebuie să facă un efort să îi aducă şi să îi ia zilnic. Am avut şansa să primim sprijin financiar din partea Primăriei Băileşti“, a spus Maria Vîslan, fondatoarea Centrului „Teodora“, mama unei fete cu sindrom Down.

Zeci de copii, pe listele de aşteptare ale DGASPC Dolj

La Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj în cele patru centre de recuperare şi terapie sunt înscrişi în prezent între 80 şi 100 de copii care au nevoie de recuperare medicală. Din cauza cererii mari, sunt deja liste de aşteptare pentru cei care au nevoie de terapie, lunar apar noi şi noi cazuri. „Sunt kinetoterapeuţi care folosesc atât metoda clasică, cât şi terapia Vojta. Există specialişti care oferă terapie celor care suferă de tulburări centrale de coordonare, tulburări de mişcare ca urmare a leziunilor sistemului nervos central (pareze cerebrale, apoplexie, scleroză multiplă ş.a.), paralizii periferice, leziuni ortopedice, probleme ale funcţiilor respiratorii, deglutiţiei şi masticaţiei etc. Avem personal pentru educaţie specială şi terapie comportamentală, logopezi, fizioterapeuţi. Folosim, de asemenea, meloterapia, care se bazează pe acorduri muzicale, hidroterapia sau stimularea cu lumini. Avem o echipă mobilă formată din voluntari şi studenţi care se deplasează la centrul de recuperare din Băileşti. Cei care au nevoie de terapie sunt foarte mulţi, tocmai de aceea am făcut deja liste de aşteptare pentru părinţi. Avem zeci de copii care vor intra cât de curând în programe de recuperare medicală“, a precizat Maria Manolache, director DGASPC Dolj.

CAS a încheiat 23 de contracte cu furnizori de servicii medicale care oferă servicii de recuperare şi terapie

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj sfătuiesc părinţii ai căror copii au nevoie de terapie şi recuperare medicală să consulte medicii de familie sau specialişti cărora să le solicite trimiteri către furnizorii de servicii medicale care au contract cu Casa.
„Serviciile se acordă conform schemei de tratament şi potrivit unui ritm stabilit de medicul de specialitate reabilitare medicală. Conform legii, asiguraţii au dreptul la maximum două cure pe an calendaristic, o cură reprezentând în medie zece zile de tratament, în medie patru proceduri/zi. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 16 ani, casele de asigurări de sănătate decontează patru cure pe an calendaristic. De la 1 mai, CAS Dolj a încheiat contracte cu 23 de furnizori de servicii medicale. Părinţii trebuie să se programeze direct la clinicile care oferă astfel de servicii şi să întrebe înainte dacă acestea mai au plafon pentru luna în curs cu noi pentru a beneficia astfel de gratuitate“, a precizat dr. Violeta Matei, şef Birou Ambulatoriu, din cadrul CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS