22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe trebuie să ştie elevii despre admiterea la liceu

Ce trebuie să ştie elevii despre admiterea la liceu

A rămas mai puţin de o săptămână până când elevii de gimnaziu vor fi încercaţi de primele emoţii ale examenului de admitere la liceu.

Elevii de clasa a VIII-a care vor să opteze pentru specializări vocaţionale sau cu predare bilingvă vor intra, de săptămâna viitoare, în febra examenelor pentru admiterea la liceu. Probele se vor derula în zilele de 30 şi 31 mai, în şase centre de examen, organizate pe discipline. Astfel, la Colegiul „Ştefan Odobleja“ va avea loc evaluarea cunoştinţelor de comunicare scrisă şi verbală într-o limbă modernă (franceză, engleză, spaniolă şi germană), la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ vor fi evaluaţi elevii care vor opta pentru clasele cu profil pedagogic, la Liceul „Marin Sorescu“ se vor susţine probele pentru clasele cu profil artistic, iar la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“ se vor desfăşura probele de aptitudini pentru clasele de atletism, scrimă, volei, handbal, baschet existente atât în cadrul centrului de examen, cât şi la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Auto şi Liceul Tehnologic CFR. Pentru învăţământul teologic, probele de aptitudini se vor susţine în două centre de examen, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ şi Liceul Teologic Adventist din Craiova. „Înscrierile pentru susţinerea probelor de aptitudini sau de evaluare scrisă a cunoştinelor se vor derula în perioada 27-29 mai, conform programului afişat la fiecare centru de examen. Elevii trebuie să depună obligatoriu la înscriere anexa la fişa de înscriere, în care se va trece nota obţinută la probele scrise sau la probele de aptitudini. Aceste anexe se ridică de la unităţile de învăţământ unde studiază în prezent“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct.

Medii mari anul trecut

La unităţile liceale cu predare bilingvă, dar şi la cele vocaţionale, mediile de admitere sunt destul de mari, după cum arată datele de anul trecut. De exemplu, la Colegiul Naţional „Carol I“ specializarea Matematică-Informatică bilingv engleză ultima medie a fost 9,28, la bilingv franceză 9,08, la Filologie bilingv spaniolă 8,74, iar la Filologie bilingv engleză 9,13. La Colegiul Naţional „Elena Cuza“ cea mai mică medie de admitere la clasele de bilingv a fost 8,51, înregistrată la Filologie bilingv franceză. Cele mai mari medii au fost la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, unde la clasele de bilingv cea mai mică medie a fost 9,52 la Filologie bilingv engleză. În ceea ce priveşte profilurile vocaţionale, Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu“, ultima medie de admitere a fost 5,28, iar la Liceul de Arte „Marin Sorescu“ a fost 6,39. La Seminarul Ortodox, ultima medie a fost 7,31. Se observă astfel că la nici una dintre unităţile liceale care organizează probe de aptitudini pentru admitere media ultimului elev de clasa a IX-a nu scade sub 5. Pentru că la aceste clase este şi concurenţă mare, metodologia permite elevilor să poată susţine mai multe probe, pentru a prinde loc la una dintre specializări. Condiţia minimă este ca probele să fie programate în intervale orare diferite, iar la înscriere elevii să depună câte o anexă pentru fiecare probă.

Patru formule de calcul pentru media de admitere

După susţinerea examenelor pentru clasele cu profil vocaţional sau cu predare bilingvă, elevii de clasa a VIII-a vor susţine evaluarea naţională. Prima probă, cea de limba şi literatura română, va fi pe 25 iunie, iar cea de matematică, pe 27. Notele de la evaluarea naţională vor avea o pondere importantă în media de admitere, pentru care există patru modalităţi de calcul. Pentru elevii care nu susţin alte probe decât cele de la evaluare, pentru nota de admitere contează în proporţie de 50% media de la evaluarea naţională şi 50% media claselor V-VIII. Pentru clasele sportive este altă formulă de calcul, pentru notă contând 75% media de la probele de aptiudini şi doar 25% notele din gimnaziu şi de la examenele naţionale. La profilul artistic, probele de aptitudini reprezintă 50% din media de admitere. La învăţământul teologic, aptitudinile contează la notă în procent de 25%. În ceea ce priveşte clasele cu profil pedagogic, probele de aptitudini sunt eliminatorii, iar în urma evaluării candidaţii primesc calificativul „admis“ sau „respins“. Totodată, la specializările cu predare bilingvă, nota minimă de promovare a probei de verificare a cunoştinţelor de comunicare într-o limbă străină este 6 şi se ia în calcul numai când candidaţii ajung la baraj. În toate cazurile, admiterea se va face prin distribuire computerizată în ordinea punctajului obţinut şi a opţiunilor trecute pentru admitere. Prima etapă de distribuire a candidaţilor va fi pe 16 iulie.

Cum pot opta elevii pentru licee din alte judeţe

În cazul elevilor care vor să opteze pentru liceele din alte judeţe, se aplică reguli speciale. La nivelul fiecărui judeţ se constituie un centru special de înscriere a acestor elevi. În Dolj, un astfel de centru este creat în cadrul inspectoratului şcolar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS