28.1 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRăuţ: 10% din personalul TESA nu are obiectul muncii la CEO

Răuţ: 10% din personalul TESA nu are obiectul muncii la CEO

Ion Răuţ, directorul Direcţiei Resurse Umane, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a declarat că o parte a salariaţilor TESA nu au obiectul muncii în cadrul companiei. Reprezentantul administraţiei a precizat că, în prezent, la Complexul Energetic Oltenia, personalul TESA numără 2.300 de persoane. Mai mult de jumătate dintre acestea s-au ales cu lefurile diminuate, în urma deciziei Direcţiei Resurse Umane, coordonată de Ion Răuţ. Planul de reducere a lefurilor a primit însă girul Directoratului. Conform lui Ion Răuţ, aproximativ 10% din cei 2.300 de salariaţi ar trebui să îşi găsească de lucru în altă parte, întrucât societatea le plăteşte degeaba salariile. Reprezentantul Complexului susţine că doar 1.100 de persoane au fost afectate de reducerea de salarii şi că în jur de 50 de subalterni de-ai săi i-au trecut prin birou pentru a-i cere explicaţii.

Sindicaliştii, trimişi la munca de jos

Conform şefului Direcţiei Resurse Umane, s-au ales cu lefurile reduse 50% dintre şefi şi 700 de angajaţi TESA. De asemenea, membrii Directoratului au lefurile reduse cu 50% pe luna aprilie, din cauza vânzărilor reduse de curent electric. „Sindicatele sunt nemulţumite pentru că au fost afectaţi de reducerea de lefuri cei favorizaţi cu sporuri în anii trecuţi. Cea mai mare reducere de salariu este de 3.000 de lei. Noi am făcut din aceste recalculări o economie de 200.000 de lei pe lună, bani pe care îi transferăm către personalul din producţie. Adică de la pix, la cască. Nemulţumirea de la sindicate vine şi din faptul că unii care activează ca inspectori sociali au acum un salariu de 4.500 de lei, de la 10.000. Cel mai greu pentru ei este că vor primi o fişă a postului şi vor avea sarcini clare din partea administraţiei. Chiar trebuie să semneze şi condica, aşa cum m-a întrebat uluit unul dintre dânşii. Până acum nu ştiu ce a fost, dar e altă situaţie de acum înainte. Sindicatele se obişnuiseră să conducă. E greu să scapi de acest reflex după atâţia ani. Sunt 38 de inspectori sociali. Unul singur nu a fost încă nominalizat“, a precizat Ion Răuţ.

În greva foamei

În acelaşi timp, liderul minerilor şi energeticienilor din Oltenia, Marin Condescu, a declarat că sindicatele cer în continuare revenirea la vechile salarii, iar de luni vor picheta sediile CEO şi al Diviziei Miniere, din Târgu Jiu, chiar dacă primarul Florin Cârciumaru a declarat că nu le va aproba protestele. Condescu a adăugat că va organiza acţiunile de protest şi fără autorizaţie şi chiar dacă va fi amendat. Marin Condescu a mai anunţat că, în cursul acestei săptămâni, are programată o întâlnire cu Laurenţiu Ciurel, managerul CEO, pentru a primi lămuriri în legătură cu tăierea de salarii. Unul dintre liderii de sindicat, Gheorghe Peptan, de la EM Rovinari, nu a mai aşteptat ziua de luni şi joi a intrat în greva foamei, după ce a depus o listă cu 22 de revendicări atât la sediul Complexului Energetic Oltenia, cât şi la Federaţia Naţională Mine Energie. Problemele ridicate sunt legate de grupele de muncă, de echipamentul de protecţie, dar şi de modul în care a fost reorganizat CEO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS