13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGraba care provoacă tragedii

Graba care provoacă tragedii

Povestea soţilor Păuna, din comuna gorjeană Ioneşti, prezentată în ediţia de joi, 9 mai, a Gazetei de Sud, a avut un final tragic. Fetiţa lor, care a venit pe lume pe 2 mai, la Maternitatea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Craiova, cu nota 9 la naştere, avea să moară peste zece zile, în condiţii care au putut fi elucidate doar de medicii legişti.

Vestea apariţiei primului lor copil a fost primită cu bucurie de cei doi părinţi, Firuţ şi Elena Păuna, iar mama a uitat repede de chinurile pe care le-a îndurat la naştere (a născut pe cale normală, cu un medic rezident). A doua zi (vineri, 3 mai), mama a avut surpriza să afle că poate pleca acasă, fetiţa primind biletul de ieşire din Maternitate cu specificarea că este clinic sănătoasă. Din spusele Elenei Firuţ, ea a ales să mai rămână o zi în spital, pentru că se afla la primul copil şi voia să se asigure că vine cu el sănătos acasă. În sâmbăta Paştelui, tânăra mămică a părăsit unitatea medicală şi nimic nu prevestea drama ce avea să urmeze. Nici măcar graba cu care medicii au decis să o externeze înainte de Sărbători, chiar dacă mama nu avea nici un pic de experienţă în ceea ce priveşte alimentaţia unui copil în primele zile după naştere. „Copilul a fost văzut de mai mulţi medici, era sănătos şi putea fi externat chiar şi a doua zi. Nu există vreo reglementare în privinţa numărului de zile de spitalizare după naştere“, spun medicii implicaţi în acest caz.
Ce s-a întâmplat după? Părinţii s-au întors cu fetiţa la Spitalul Judeţean din Craiova, în prima zi de Paşte, pentru că acuza o stare de somnolenţă permanentă şi refuza mâncarea. Birocraţia din România şi faptul că era zi de sărbătoare au făcut ca micuţa să ajungă la Urgenţa din Craiova abia la ora 22.00, după şase ore pierdute pe la Turceni, unde o dusese iniţial ambulanţa solicitată de la domiciliu. Ana-Maria Păuna a revenit la spitalul unde văzuse lumina zilei, dar nu a mai ajuns în pătuţul de la Neonatologie, ci în Secţia de Terapie Intensivă, la aparate. Ajunsă în stare foarte gravă, prezentând o suferinţă neurologică (o hemoragie cerebrală cu cauză necunoscută la acea vreme), fetiţa a fost intubată şi ventilată mecanic. S-a luptat cu moartea timp de o săptămână, după care inimioara i-a cedat. În după-amiaza zilei de 11 mai, micuţa Ana-Maria a plecat spre o lume mai bună, lăsând în urmă câteva întrebări.

Concluzia legistului

Cum s-a ajuns aici? Medicul legist care a făcut ieri necropsia a trecut în certificatul constatator al decesului două cauze: ramolisment cerebral (la cauza directă) şi  bronhopneumonie (la cauza antecedentă – boala care a declanşat starea care a dus la deces). Mama şi-a amintit că fetiţa a vomat o dată după ce a supt şi că în acel moment a ţinut-o în braţe şi a bătut-o pe spate. Medicii au spus că acest lucru poate duce la o bronhopneumonie de aspiraţie, care provoacă în timp mai multe suferinţe organice. „În momentul în care copilul a vărsat şi a apucat să aspire laptele care i-a rămas în guriţă, poate face bronhopneumonie de aspiraţie. Aceasta este una dintre cauzele frecvente ale mortalităţii perinatale. De aceea, mamele sunt sfătuite, după alimentarea copilului, să-l ţină mai mult în braţe, în poziţie ridicată, după care să-l pună în pătuţ, în poziţia culcat pe o parte şi să-l supravegheze. O dată ce s-a produs acea aspiraţie, copilul respiră cu dificultate şi atunci poate apărea o suferinţă organică. Situaţia poate duce la o distrugere a substanţei cerebrale, în urma unei hemoragii masive“, a precizat un medic primar neonatolog. Acesta a mai menţionat că, dacă micuţa refuza mâncarea, aşa cum s-a întâmplat în ziua în care Ana-Maria a ajuns la Urgenţă, faptul că a stat nemâncată mai mult de opt ore „poate produce un dezechilibru în organism şi de aici pot încep suferinţele pe mai multe aparate şi sisteme“.
Ar mai fi fost acum în viaţă micuţa Ana-Maria, dacă medicii nu s-ar fi grăbit să o trimită acasă? Aceasta este o întrebare la care numai Divinitatea mai poate răspunde. Un lucru este însă cert: dacă fetiţa ar fi fost alimentată în spital, sub supravegherea cadrelor medicale, măcar până după Sărbători, cu siguranţă că nu s-ar mai fi produs incidentul care i-a adus sfârşitul.
Pentru lămurirea acestui caz, spitalul a apelat la poliţie. „Secţia 2 Poliţie Craiova a primit o adresă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă prin care s-a cerut efectuarea necropsiei pentru stabilirea cauzelor decesului fetiţei Păuna Ana-Maria. În baza datelor oferite de Institutul de Medicină Legală, Păuna Firuţ a fost chemat la secţie pentru a i se aduce la cunoştinţă solicitarea spitalului şi demersurile care vor fi făcute în acest caz“, au spus poliţiştii. Aceştia au mai precizat că, dacă după efectuarea necropsiei de către medicii legişti din cadrul IML Craiova se va stabili vinovăţia vreunei persoane, „se poate deschide un dosar penal pentru stabilirea stării de fapt“.

Ce înseamnă ramolisment

Ramolismentul este necroza unei porţiuni de ţesut cerebral, din cauza întreruperii locale a circulaţiei sanguine în urma unei tromboze sau a unei embolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS