6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„La CEO se fură endemic“

„La CEO se fură endemic“

Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a declarat că în continuare la societatea pe care o conduce se fură prea mult din toate sectoarele, lucru ce afectează activitatea de zi cu zi a unităţii. Potrivit directorului CEO, care este în acelaşi timp şi preşedinte al Directoratului companiei, furtul este endemic şi vizează toate palierele de activitate, începând de la masa caldă, consumul de carburant, consumabilele, serviciile şi altele. Laurenţiu Ciurel dă ca exemplu modalitatea prin care până în prezent s-a derulat acţiunea de decontare a biletelor de odihnă şi tratament, dar şi decontarea mesei calde sau consumul uriaş de motorină. În urma unui control care a vizat decontarea biletelor de odihnă s-a constatat că pe numele unor angajaţi care nu fuseseră niciodată în concediu fuseseră decontate bilete de odihnă. Rezultatele controlului vor fi trimise Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Ciurel a menţionat că sumele decontate, de ordinul zecilor de mii de lei, au fost recuperate, însă poliţia va verifica infracţiunile care au fost comise de cei implicaţi în activitatea de gestionare a serviciilor respective.  

5.000 de porţii consumate, 6.200 decontate

Alt sector care le dă multe bătăi de cap este şi cel al mesei calde de care beneficiază o parte a angajaţilor Complexului Energetic Oltenia. Laurenţiu Ciurel a declarat că, în zona Motru, în urma unei verificări de rutină, au fost depistate grave nereguli, în privinţa decontării mesei. În timp ce la locul de muncă fuseseră pontaţi 5.000 de mineri într-o anumită zi, la cantinele unde au servit masa, au fost decontate 6.200 de porţii. „Ştiu că poate sunt prea tranşant şi unora nu o să le convină aceste lucruri, dar la Complexul Energetic Oltenia se fură endemic. Folosesc timpul prezent pentru că şi acum lucrăm să reducem toate scurgerile. Asta facem şi cu masa caldă şi cu alte servicii. Nu se poate aşa ceva. Se fură de peste tot. Nu mai vorbesc de consumul de carburant, că se mai făceau şi glume, că merge un judeţ întreg pe motorina de la CEO. În cel mai scurt timp vom dota toate autoturismele cu echipamente gps şi vom monitoriza la mililitru tot consumul. O să se știe exact cine pleacă, unde pleacă, pe ce traseu şi cu ce consum. Eu trebuie să am grijă să plătesc salariile pentru 21.000 de salariaţi cu prestatori cu tot şi taxele la zi la buget şi două bănci şi pe de altă parte au loc scurgeri din buzunarul CEO. Masa caldă a fost licitată şi se vor ocupa la preţuri mult mai mici firme private, care vor prelua salariaţii de la Cazare Cantine Motru. În privinţa biletelor, am anulat licitaţia şi fiecare salariat va merge pe cont propriu şi i se va deconta. Aşa am vrut de la început, dar a trebuit să mai pierdem timp“, a precizat Laurenţiu Ciurel. Acesta a mai spus că în viitor CEO va renunţa şi la activitatea de pază cu alte firme, urmând ca o parte a angajaţilor proprii să se ocupe de acest lucru, în baza unor acreditări pe care le va obţine compania. CEO are contracte cu firme de pază private care au angajaţi 1.300 de agenţi. Valoarea anuală a contractelor depăşeşte 18 milioane de lei.

Fără disponibilizări şi cu gândul la FMI

Potrivit managerului Complexului Energetic Oltenia, anul acesta nu vor fi făcute disponibilizări la CEO, decât dacă vor exista salariaţi care se vor încadra în prevederile Ordonanţei 116. De prevederile actului normativ respectiv, reactivat recent de guvern, ar putea beneficia o parte a angajaţilor Sucursalei Miniere Prigoria, restul urmând să fie redistribuiţi în alte sectoare. Mina Ploştina va mai funcţiona o perioadă de două luni, după care va fi închisă, conform unui calendar asumat în urmă cu mai mulţi ani. Una dintre preocupările principale ale şefului CEO este aprobarea unei strategii în baza căreia piaţa de energie din România să fie structurată după un model în care curentul electric produs pe cărbune să asigure baza sistemului. „Toate ţările au o astfel de strategie. La noi, producătorii de energie eoliană au cele mai multe facilităţi din lume. Dacă pică sistemul cine poate să îl asigure, dacă nu termocentralele? În 1978 a picat întreg sistemul şi s-au produs pagube mai mari ca la cutremurul din 1977. Sper să se înţeleagă importanţa energiei produse pe cărbune până când nu va fi prea târziu. Pe lângă aceasta sigur că ne preocupă şi relaţia cu FMI. Dacă nu vom avea un rezultat la licitaţia pentru desemnarea unei asociaţii care să vândă pachetul de 15% din acţiuni pe Bursă, anul acesta putem să spunem că am eşuat. Cu FMI am convenit să vindem până în octombrie. Bugetul pentru acest lucru este de 300.000 de euro. În privinţa sumelor pe care le-am putea obţine, totul este posibil. Am discutat cu specialişti din domeniu şi îmi spuneau că în cel mai negru scenariu putem obţine 15 milioane de euro şi în cel mai optimist 80 – 85 de milioane de euro. Vechile conduceri ale CEO vorbeau de 150 – 200 de milioane de euro. Am făcut analiza pe unităţile care au intrat în componenţa CEO. Valoarea acţiunilor de la Rovinari şi Turceni este cea mai ridicată, iar la Craiova şi SNLO mai slabă“, a mai afirmat directorul Complexului Energetic Oltenia.

Cu Pandurii în proces

Complexul Energetic Oltenia nu a reuşit să recupereze de la Clubul Pandurii suma de opt milioane de lei. Curtea de Conturi a României a stabilit că echipa de fotbal a beneficiat ilegal de bani de la societăţile din minerit şi trebuie să returneze banii. În prezent, Pandurii încearcă să blocheze la Curtea de Apel din Craiova achitarea integrală a  banilor şi îşi doreşte o eşalonare la plată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS