14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile datoare, câinii şi cenzorii, „taxaţi“ prin lege

Asociaţiile datoare, câinii şi cenzorii, „taxaţi“ prin lege

Proprietarii care au câini în apartament ar putea să plătească la asociaţia de proprietari o taxă de cel puţin zece lei lunar pentru fiecare patruped. Asociaţiile cu datorii vor avea interdicţie la stimulente şi prime. Iar şeful de scară ar putea fi „resuscitat“ prin lege sub titulatura de responsabil de scară, plătit sau benevol.

Comitetul de iniţiativă (constituit din reprezentanţi ai Primăriei Craiova, ai asociaţiilor de proprietari, ai furnizorilor de utilităţi şi firmelor de repartitoare), întrunit ieri la sediul SC Termo Craiova, a stabilit o serie de propuneri pentru modificarea Legii nr. 230/2007, Legea asociaţiilor de proprietari. Propunerile au fost diverse, dar au rămas în picioare doar cele punctate la obiect de reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Acestea vor fi înaintate parlamentarilor doljeni pentru a susţine modificarea Legii asociaţiilor de proprietari. Multe dintre ele vor fi trecute şi în Regulamentul Asociaţiilor de Proprietari pe care primăria îl are pe masa de lucru.
Dat fiind faptul că foarte mulţi proprietari au câini în apartament, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au propus să se legifereze taxa pe câine. Prin urmare, în lege trebuie să se prevadă expres ca asociaţia să taxeze lunar proprietarul cu minimum zece lei, pentru un căţel. Bineînţeles, taxa poate să fie mult mai mare, dacă proprietarii stabilesc acest lucru în adunarea generală. Există deja asociaţii de proprietari în Craiova care percep o taxă pentru câinii pe care proprietarii îi ţin în apartament. „Eu am un cetăţean, la un bloc, care a adus mai mulţi câini în subsolul blocului. În Adunarea Generală voi propune plata unei taxe pentru fiecare patruped“, a spus Ion Voiculescu, preşedintele Asociaţiei nr. 4 George Enescu din Craiova.

Gata cu stimulentele

Altă propunere pe care primăria şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Craiova o doresc legiferată ar fi stoparea stimulentelor şi primelor. Propunerea se referă la asociaţiile cu mari datorii către furnizori, dar, în ciuda acestor restanţe, reprezentanţii proprietarilor încasează diverse sume de bani cu rol de a-i stimula în munca depusă. „La stimulente trebuie stopaţi cei care au datorii. Acest lucru trebuie prevăzut în lege“, a propus Gheorghe Albu, preşedintele Asociaţiei de Proprietari 1 Mirceşti.
Prin aceste schimbări sunt vizaţi şi cenzorii care activează la asociaţiile de proprietari, Comitetul a trecut pe lista propunerilor ca prin lege cenzorul să fie obligat să depună o garanţie bănească, de cel puţin trei salarii minime. Este cunoscut faptul că la foarte multe asociaţii de proprietari din Craiova s-au găsit nereguli din cauza faptului că verificările făcute de cenzor au fost defectuoase.

Fără împuterniciri pe bandă

Alte modificări pe care Comitetul ar dori să le aducă Legii asociaţiilor vizează împuternicirile între proprietari. Este cunoscut şi statutat prin actuala lege ca un proprietar să fie împuternicit de unul sau mai mulţi proprietari să-i reprezinte la Adunarea Generală şi în luarea deciziilor. Cei prezenţi au dat exemplul unui preşedinte de asociaţie, care la adunările generale aduce un tabel cu semnături, susţinând că este împuternicit să ia decizii în numele respectivilor proprietari. Prin urmare, acest preşedinte îşi asigură din start realegerea în funcţia de preşedinte al asociaţiei, tocmai din acest motiv este preşedinte „pe viaţă“. Corect ar fi ca un proprietar să reprezinte o singură persoană, cu condiţia să prezinte un anumit model de împuternicire însoţit de copia unui act de identitate, iar acest lucru să fie stipulat în viitoarea lege.
Altă propunere de modificare a legii se referă la şeful de scară. Este necesar să fie stipulat în lege sub denumirea de „responsabil de scară“, care poate fi sau nu remunerat, după cum doresc membrii asociaţiei.
Comitetul are însă mult mai multe propuneri pentru modificarea Legii asociaţiilor de proprietari. Unele dintre acestea se vor regăsi şi în Regulamentul de funcţionare a asociaţiilor de proprietari din Craiova, care urmează să fie propus spre dezbatere publică, apoi supus aprobării consiliului local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS