22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrima premieră a anului la Naţional: „Lysistrata“

Prima premieră a anului la Naţional: „Lysistrata“

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ anunţă pentru sâmbătă şi duminică, în sala mare, de la ora 18.30, premiera spectacolului „Lysistrata“, de Aristofan, în regia şi adaptarea lui Yiannis Paraskevopoulos. Asistenți de regie: Laurențiu Tudor, Clara Vulpe. Scenografia: Lia Dogaru, asistent de scenografie: Maria Tache. Ilustraţia muzicală: Kosmas Efremides, coregrafia: Ruxandra Chelaru.
Regizorul grec se află la a treia colaborare cu Naţionalul din Craiova, după ce a montat „Romeo și Julieta“ în 2005 și „Medeea“ în 2006, spectacole care s-au bucurat de un real succes pe scena din Bănie şi nu numai.
Acest nou spectacol, „Lysistrata“, pe care regizorul grec l-a montat la acest început de an pentru Naţionalul din Bănie, a fost astfel prefaţat pentru GdS de Yiannis Paraskevopoulos: „Vom încerca să combinăm textul clasic cu realitatea contemporană europeană. Problemele sunt asemănătoare: există un război economic, există un fel de război civil. În Atena, în perioada în care Aristofan a scris piesa, situaţia era aproximativ la fel. Deci, Lysistrata este fata care ia hotărârea de a schimba această situaţie pornind o revoluţie. Ea are un vis, acela de a pune capăt războiului (aceasta este şi marea utopie a piesei), şi pentru asta foloseşte două modalităţi: prima – abstinenţa sexuală, şi a doua – asedierea unei instituţii publice. Adunarea femeilor va fi asemănătoare cu «mişcarea indignaţilor» din Spania. Acţiunea va avea loc într-o piaţă publică, care ar putea fi oriunde în Europa. Vom încerca să prezentăm situaţii din protestele internaţionale actuale“.

Iulia Colan: Lysistrata este un ideal, un vis frumos

În rolul principal, Lysistrata, spectatorii o vor putea vedea pe Iulia Colan. Ca un fel de preambul al acestei premiere, Iulia Colan a declarat pentru GdS: „Momentul de întâlnire cu Lysistrata a fost momentul în care cred că am înţeles ce înseamnă să fii nobil, fără să ai un beneficiu personal şi imediat. Să fii nobil întru ceilalţi.
Nobil nu din punctul de vedere al culorii sângelui, albastru sau nu, contează prea puţin în cazul de faţă; ci nobil din punctul de vedere al angajării într-o credinţă, într-un ideal.
Lysistrata este un ideal, un vis frumos. Paradoxal, ea este o utopie „realizabilă“ sau „realizată“. Au fost femei de-a lungul istoriei capabile de-asemenea forţă interioară.
Ea îmi conferă mie privilegiul de a fi, pentru două ore, ceva ce n-aş putea fi niciodată în realitate: o eroină. Ea mă incită în a gândi şi făptui mare.
Eu n-aş putea niciodată avea curajul şi dăruirea ei, n-aş putea niciodată porni un război împotriva… războiului.
Din culise o invidiez, iar pe scenă o întrupez.
Mi-ar plăcea să cred că de data asta nu am adus-o la mine, ci am urcat eu la ea.
Îi mulţumesc lui Yiannis Paraskevopoulos pentru răbdare şi încredere“.

Distribuția piesei

Lysistrata: Iulia Colan
Kalonike: Romanița Ionescu
Myrrine: Iulia Lazăr
Kalyke: Anca Dinu
Lampito: Corina Druc
Rodippe: Raluca Păun
Chloe: Petra Zurba
Pacea: Anca Maria Ghiță
Magistratul: Adrian Andone
Suita: Dragoș Măceșanu, Cosmin Rădescu, Marian Politic, Ștefan Cepoi, Cătălin Vieru, Cătălin Băicuș
Kinisias: Cătălin Băicuș
Mesagerul din Sparta: Dragoș Măceșanu

Trimisul Spartei I: Marian Politic
Trimisul Spartei II: Cosmin Rădescu
Trimisul Atenei I: Ștefan Cepoi
Trimisul Atenei II: Cătălin Vieru
Corul femeilor:
(Erasmia) Natașa Raab
(Krittyla) Mirela Cioabă
(Nicodiki) Tamara Popescu
(Dioni) Gabriela Baciu
Corul bărbaților:
(Kleomenis) Valeriu Dogaru
(Lachis) Ștefan Mirea
(Drakis) Eugen Titu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS