5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUndă verde pentru împrumutul de 10 milioane de dolari

Undă verde pentru împrumutul de 10 milioane de dolari

Consilierii locali au aprobat ieri, în unanimitate, contractarea unui împrumut de peste 32 de milioane de lei pentru un proiect edilitar în Romaneşti

Consiliul Local Craiova, întrunit ieri în şedinţă extraordinară, a aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre privind „necesitatea şi oportunitatea contractării unui împrumut bancar pentru înfiinţarea unei lucrări de investiţii publice de interes local“. Consilierii au permis astfel primăriţei Lia Olguţa Vasilescu să ia un credit de 32.283.000 de lei (echivalentul a circa 7,5 milioane de euro sau aproximativ zece milioane de dolari) pentru a construi în Romaneşti un nou cartier de locuinţe. Creditul va fi contractat exclusiv de pe piaţa internă, pe un termen de până la zece ani, şi cu o perioadă de graţie de doi ani.
„Este o sumă foarte mică pentru un proiect deosebit de important. Cu certitudine, aceşti bani se vor recupera, în condiţiile în care de 20 de ani nu s-au mai construit locuinţe în Craiova – nu mă refer la ANL-uri, care sunt făcute cu fonduri distribuite de la nivel guvernamental, ci la fonduri strict din bugetul localităţii sau din împrumut făcut de localitate. Noi am gândit o investiţie de peste 20 de milioane de euro într-un cartier nou, plus partea de Smart City, finanţată din fonduri europene“, a declarat ieri primarul Craiovei.

Investiţie în mai multe etape

Costurile totale ale acestui cartier – ce urmează să fie construit la intersecţia străzilor Dimitrie Gerota şi Râului, pe actuala locaţie a târgului de haine vechi din Romaneşti – se ridică, potrivit studiului de fezabilitate aprobat luna trecută de consilierii locali, la 146.827.228 de lei (circa 33,2 milioane de euro). Investiţia presupune construirea a 20 de blocuri P+5, în care vor fi amenajate 720 de locuinţe (480 de apartamente de două camere şi 240 de garsoniere). Nu vor fi construite însă toate aceste blocuri deodată, ci proiectul a fost împărţit în patru loturi. Se va face primul lot de locuinţe, ce vor fi vândute prin programe de genul „Prima Casă“, iar cu banii încasaţi va fi demarată a doua etapă şi tot aşa, până la construirea celui de-al patrulea lot.
„Am împărţit proiectul pe loturi pentru că, din păcate, situaţia naţională fiind aceea care este nu ne lasă să facem un împrumut mai mare decât cel aprobat astăzi (ieri -n.r.) de consiliul local. Am dorit să realizăm pe loturi apartamentele, urmând să le vindem, pentru că ele vor fi foarte ieftine – între 22 şi 25.000 de euro, în funcţie de suprafaţă. Prima parte din finanţare este cea mai importantă, pentru că trebuie făcute utilităţile pentru întregul cartier de locuinţe. În aceste condiţii, după ce am vândut primul lot, putem deja să ne apucăm de construcţia celui de-al doilea lot şi aşa mai departe, până la epuizarea celor patru loturi, fără să mai fie nevoie să mai facem vreun împrumut sau să luăm bani din buget. Asta înseamnă că ni se va întârzia puţin construcţia, cu un an de zile. Cartierul va fi gata spre sfârşitul anului viitor, nu mai devreme, cum estimasem noi iniţial“, a explicat Olguţa Vasilescu în cadrul unei conferinţe de presă ad-hoc susţinute după şedinţa de ieri a legislativului municipal.

Cvartal cu parcări şi piscină

Primăriţa a menţionat că nu e vorba despre locuinţe sociale, în ciuda preţurilor mici ale apartamentelor şi garsonierelor, ci mai curând de un cartier destinat tinerilor cu studii superioare, care vor aprecia dotări precum parcările subterane şi piscina cu circuit închis din mijlocul acestui cvartal de blocuri.
„Va fi un cvartal de blocuri aparte, cu piscină, cu parcări proprii, în care iluminatul public şi cheltuielile comune de pe casa scării n-o să coste nimic, graţie sistemelor din programul Smart City, implementat cu fonduri europene. Pentru că există astfel de facilităţi deosebite, ne-am gândit să acordăm punctaj mai mare persoanelor cu studii superioare la achiziţionarea acestor locuinţe. Asta tocmai ca să nu ne trezim cu oameni care sunt mai săraci – pentru că preţurile sunt destul de accesibile – şi care să strice ceea ce vom realiza. Avem astfel de experienţe la locuinţele sociale, la care am rămas şi fără tocuri la uşi“, a spus Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS