15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul lui Fotescu, trimis la rejudecare

Dosarul lui Fotescu, trimis la rejudecare

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, ieri, că Tribunalul Bucureşti trebuie să rejudece dosarul în care omul de afaceri craiovean Ion Fotescu este acuzat că a obţinut returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ şapte milioane de lei

În februarie, anul acesta, se împlinesc şapte ani de când procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Ion Fotescu şi a altor nouă persoane pentru obţinerea unor returnări ilegale de TVA de aproape șapte milioane de lei. Tot în februarie, însă în 2011, Tribunalul Bucureşti i-a găsit vinovaţi pe inculpaţi şi i-a condamnat la pedepse între şase luni şi trei ani de închisoare cu… suspendare. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a decis să retrimită dosarul la Tribunalul Bucureşti, pentru a fi rejudecat.

De la crimă organizată la spălare de bani

Pe 18 martie 2005, procurorii DIICOT, însoţiţi de jandarmi, descindeau la hotelul Bavaria din Craiova şi în alte 23 de locaţii pentru a pune în aplicare un mandat de aducere emis pe numele omului de afaceri Ion Fotescu (foto). Acesta a fost prins pe 23 martie, în Bucureşti şi, ulterior, a fost arestat preventiv. A fost eliberat din arest pe 1 iunie 2005, printr-o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti.
După finalizarea cercetărilor, la începutul lunii februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Fotescu şi a altor nouă inculpaţi, toţi fiind acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, evaziune fiscală, fals în declaraţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals sau favorizarea infractorului.
Cercetările în acest dosar au început în ianuarie 2005, când procurorii DIICOT au surprins în sediul Registrului Comerţului un bărbat care s-a prezentat cu un pașaport fals pe numele Golam Reza Aslani. Acesta era însoțit de doi cetăţeni români care îl ajutau la îndeplinirea formalităţilor de cesiune a părților sociale emise de mai multe societăți comerciale. Ulterior, anchetatorii au descoperit că, între august 2003 şi noiembrie 2004, Ion Fotescu, în calitate de administrator al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL, SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infracțional organizat, specializat în obținerea rambursărilor ilegale de TVA. Prin inducerea în eroare a reprezentanților DGFP Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societățile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL și MILCO COM 2003 SRL, toate din București, care atestau efectuarea unor operațiuni comerciale de genul vânzare-cumpărare a unor terenuri sau utilaje pentru investiții, grupul infracțional coordonat de Fotescu a obținut restituiri ilegale de TVA în valoare totală de 6,7 milioane de lei. După obţinerea rambursarilor de TVA, părţile sociale ale SC IND BAVARIA SRL şi SC GEOVENUS SRL au fost cesionate în mod fictiv către persoane cu identitate falsă, precum Golam Reza Aslani și Nasser M. Fiad Hed, respectiv Marius Matei şi Iraj Saatehi.

Închisoare cu suspendare şi… rejudecare

Pe 8 februarie 2011, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat şi a condamnat opt dintre inculpaţi. Cele mai mari pedeapse, de trei ani de închisoare cu suspendare, le-au primit Fotescu, George Georgescu şi Radivoi Scăluş. Fraţii Anghel şi Gelu Gheorghe au fost achitaţi, iar ceilalţi inculpaţi au primit pedepse între şase luni şi doi ani de închisoare cu suspendare.
Procurorii DIICOT au făcut apel împotriva hotărârii luate de magistraţii Tribunalului Bucureşti, ca şi o parte dintre inculpaţi. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a dispus casarea hotărârii luate pe 8 februarie 2011 de judecătorii Tribunalului Bucureşti şi a dispus ca instanţa de fond să judece din nou acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS