13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMaşinile electrice, neimpozabile

Maşinile electrice, neimpozabile

Chiar de-ar fi fost aprobate de Consiliul Local Craiova, facilităţile pentru deţinătorii de autovehicule ecologice – hibrid sau electrice – nu puteau fi aplicate. De vină este o lege aprobată luna trecută, care stabileşte criteriile de impozitare în cazul vehiculelor, susţine Ionel Petrescu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova.
Concret, prin Legea nr. 209 din 13 noiembrie 2012 a fost aprobată Ordonanţa de Guvern nr. 30/2011 de modificare şi completare a Codului Fiscal. Modificările aduse prin acest act normativ articolului 263 din Codul Fiscal prevăd că impozitul pe mijlocul de transport se calculează strict în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o anumită valoare, stabilită de legiuitor.
„Practic, noi nu putem deroga de la prevederile acestei legi. Iar legea prevede clar că impozitarea se poate face strict în funcţie de capacitatea cilindrică şi de tipul vehiculului. Din acest motiv, nu se poate aproba în consiliul local, spre exemplu, o altă calculaţie a impozitelor pentru autovehiculele de teren din producţia internă, cum sunt maşinile Aro, în sensul aplicării unor impozite mai mici pentru acestea. Tot din acest motiv nu se pot aplica nici reduceri de impozit pentru maşinile cu motor hibrid“, a explicat directorul Petrescu.
Actul normativ menţionat are şi o altă hibă: prevede ca unic mod de stabilire a impozitului pentru vehicule capacitatea cilindrică a motorului. Ori maşinile pur electrice nu au… capacitate cilindrică! Drept urmare, nu pot fi impozitate! În Craiova nu există maşini electrice. Există însă şapte maşini-hibrid, dotate atât cu motor electic, cât şi cu unul cu ardere internă, a cărui capacitate cilindrică dă posibilitatea funcţionarilor de la Fisc să le stabilească impozitul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS