10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBazine de înot în centrul Craiovei

Bazine de înot în centrul Craiovei

Până când va fi construit Aqua Parkul de lângă Parcul Tineretului, Craiova ar putea avea mai degrabă un centru acvatic cu mai multe bazine de înot, amplasat aproape de buricul oraşului

Consiliul Judeţean Dolj îşi încearcă încă o dată norocul în privinţa organizării unui concurs de proiecte. Dacă acum câţiva ani a dorit să dea o nouă funcţionalitate Stadionului Tineretului, dar proiectul a încremenit, iar stadionul a rămas o ruină, de data aceasta, CJ ţinteşte să construiască un bazin semiolimpic şi mai multe bazine de înot undeva la intersecţia străzilor General Dragalina şi 1848. Pe lângă dificultatea atragerii finanţării europene, şi amplasamentul terenului reprezintă o provocare, deoarece este în pantă, la o înclinaţie de circa 30 de grade. Pe lângă bazine, oficialii judeţului vor să construiască la etaj restaurante şi magazine de profil, ca la mall. Toate acestea vor fi temă de studiu pentru proiectanţii care se vor înscrie la concursul de soluţii care va fi organizat anul viitor. Cel mai probabil, construirea lui ar putea demara în 2014 şi asta numai dacă proiectul va primi finanţare prin Programul Operaţional Regional. Dacă tot vorbim de proiecte, trebuie spus că la anul ar putea începe licitaţia pentru construirea Centrului de Agrement şi Sport de lângă Aeroportul Craiova, care include un teren de fotbal cu gazon natural, un teren multifuncţional (volei, handbal, fotbal), un teren de baschet şi tenis de câmp, o pistă de bowling şi un perete de alpinism. Proiectul, care a primit aprobare pentru finanţare europeană, este evaluat la 15 milioane de lei, din care contribuţia judeţului este de 50%.

Salvarea vine de la UE

De fapt, fondurile europene sunt singura soluţie atât pentru dezvoltarea Craiovei, cât şi a judeţului. Au spus-o mulţi, a repetat-o ieri şi preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, la bilanţul acestui an. El a precizat că în următorii ani, în Dolj, ar putea veni o sută de milioane de euro din fonduri europene. „După părerea noastră, în acești ultimi ani cu acel masterplan pe apă de 185 de milioane de euro, cu alte proiecte europene de zeci de milioane de euro, am reușit prin investițiile pe care le-am făcut cu finanțare nerambursabilă să tragem județul Dolj cu 25 de ani mai sus. Adică, o serie de lucruri pe care am reușit să le facem în ultimii ani nu puteam să le facem dacă ne limitam la banii pe care îi primeam de la bugetul de stat.
Acum, când suntem la un nou început, cu un guvern mai apropiat de noi, pentru că timp de șapte ani am fost în opoziție, sperăm să putem realiza câteva obiective mari, pe care să le legăm de această zonă și s-o scoatem la viață. Din punctul de vedere al infrastructurii, eu cred că vom ajunge de invidiat de către alte județe din țară, pentru că drumurile noastre naționale sunt încet-încet reabilitate: Craiova-Calafat, reabilitat,  apoi Calafat – Drobeta Turnu Severin, reabilitat, Craiova-Caracal, reabilitat, Craiova-Melinești, reabilitat. Vorbim și de drumurile județene: Craiova-Segarcea-Cârna, reabilitat, Craiova-limita Județului Mehedinți, reabilitat, Craiova-Albești va fi gata“, a spus Prioteasa. Pe lângă domeniul sanitar, accent se va pune pe continuarea îmbunătăţirii infrastructurii aeroportului unde trebuie reabilitată pista de decolare-aterizare, trebuie extinsă platforma de îmbarcare-debarcare și realizarea unui sistem modern de balizaj. De asemenea, în primele zile din 2013, vor fi deschise ofertele pentru construirea hangarului care va deservi elicopterul SMURD. Chiar dacă CJ a reuşit să modernizeze mai multe drumuri judeţene importante, mai multe policlinici, aeroportul sau Muzeul Olteniei, nu toate lucrurile stau pe roze. Masterplanul pe deşeuri a îngheţat, spitalul încă nu are lifturi, deşi 2,7 milioane de lei aşteaptă în conturi să fie cheltuiţi, iar pista aeroportului este mâncată de vreme. „Pe Programul Operaţional Sectorial de Transport, banii s-au dus în altă parte“, s-a plâns Prioteasa.

Planetariul atrage ca un magnet
Vicepreşedintele CJ Dolj, Cristinel Iovan, a declarat vineri că Planetariul de la Muzeul Olteniei, recent deschis, a atras un număr foarte mare de vizitatori. Noutatea şi preţul accesibil au dus la un trafic de 300 de vizitatori zilnic. Planetariul ar putea aduce o parte din veniturile necesare muzeului, ceea ce ar degreva Consiliul Judeţean de alocarea anumitor fonduri. Şi asta mai ales dacă preţul biletului ar creşte. Comparativ cu un film 3D la cinema, unde biletul costă circa 20 de lei, vizionarea unui film la Planetariu costă doar 2,5 lei pentru copii şi 5 lei pentru aduţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS