14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCondamnaţi pentru evaziune

Condamnaţi pentru evaziune

Judecătorii Tribunalului Dolj au hotărât ieri să condamne la închisoare cinci persoane, acuzate că au adus un prejudiciu statului de peste un milion de lei prin evaziune fiscală

Andi Sfîrlogea, de 39 de ani, şi Mihăiţă Mihart, de 32 de ani, ambii din Craiova, au fost arestaţi la începutul lunii aprilie, fiind acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi la transmiterea fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul sustragerii de la urmărirea penală. Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au stabilit că „creierul“ afacerii era Horaţiu Ene, care la acea dată era arestat preventiv în alt dosar de evaziune fiscală.
În urma cercetărilor s-a stabilit că, între octombrie 2010 şi martie 2011, Sfîrlogea, în calitate de împuternicit al SC Soradi Com SRL, a pus la dispoziţia lui Ene, administratorul societăţii, documente pentru livrări fictive de mărfuri cu scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. În acest fel, Sfîrlogea a „pus umărul“ la comiterea unei evaziuni fiscale de 1.060.995 de lei. Poliţiştii au mai  stabilit că, în 2010, Mihart i-a ajutat atât pe Sfîrlogea, cât şi pe Ene să se sustragă urmăririi penale prin preluarea în mod fictiv a părţilor sociale ale SC Soradi Com SRL contra sumei de 35.000 de lei. În acelaşi dosar, alături de cei trei au mai fost trimişi în judecată şi Claudia Ene şi Liviu Călinescu, care l-au ajutat pe Horaţiu Ene la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
Ieri, magistraţii Tribunalului Dolj au hotărât să-i condamne pe cei cinci inculpaţi, Horaţiu Ene primind cea mai grea pedeapsă. Horaţiu Ene a fost condamnat la patru ani şi şase luni de puşcărie, Claudia Ene – la trei ani, ca şi Sfîrlogea, Mihart – la doi ani, iar Călinescu a primit un an.
În plus, Horaţiu şi Claudia Ene şi Sfîrlogea au fost obligaţi să plătească statului cei 1.060.995 de lei. Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel de inculpaţi şi procurori.
La începutul lunii octombrie, Horaţiu Ene şi Adrian Marinescu au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea altei evaziuni fiscale în valoare de 1.173.557 de lei. Ene a primit în acest dosar trei ani de puşcărie, iar „partenerul“ său – doi ani de închisoare cu suspendare. Hotărârea a fost dată de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS