25.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrama unui tânăr care a orbit

Drama unui tânăr care a orbit

Ştefăniţă Trenovici, un tânăr de 18 ani, trăieşte un adevărat coşmar. Şi-a pierdut total vederea în urma unei operaţii pentru extirparea unei tumori pe creier, cu care luptă şi în prezent.

Drama lui Ştefăniţă a început în urmă cu trei ani şi jumătate, când a observat că vede tot mai puţin. A ajuns la Spitalul Clinic Judeţean din Craiova, unde a primit recomandarea să meargă la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Dr. Bagdasar Arseni“. Acolo a fost operat de urgenţă. După intervenţia chirurgicală, medicul i-a dat şi un verdict teribil. „Ni s-a spus că a avut o tumoră, pe care a extirpat-o total, şi încă una, asupra căreia nu s-a putut interveni şi care trebuie tratată“, a povestit tatăl băiatului, Gheorghe Trenovici. Când s-a trezit din operaţie, tânărul a constatat şi că nu mai vedea deloc, dar explicaţia primită a fost că i s-a obturat nervul optic şi că trebuie să continue tratamentul.

A vândut casa și mașina

Pentru a-şi salva băiatul, Gheorghe Trenovici a vândut casa şi maşina şi s-a mutat în locuinţa dată de o mătuşă în satul Sârsca din comuna doljeană Sopot. „Am avut casă în Craiova, pe strada Râului, şi am luat decizia de a o vinde, cu 500 de milioane de lei vechi. Am stat un an şi jumătate în Bucureşti, timp în care am dormit în maşină ca el să facă tratamente să-şi revină. Nu m-am plâns niciodată. M-am gândit doar să salvez copilul“, a povestit tatăl băiatului. Având nevoie de bani, în cele din urmă a renunţat şi la maşina care i-a fost casă în Capitală. „Anul acesta, a avut nevoie de citostatice şi am dat şi maşina. Nu mai am nimic de vândut“, a completat Gheorghe Trenovici.

Au renunţat la şcoală şi serviciu

Odată ce a rămas fără vedere, Ştefăniţă a renunţat la şcoală, mai ales că mult timp a rămas în spital. Acum stă zilnic în casa de la Sârsca, unde nu se poate descurca singur. Are mereu nevoie de ajutor din partea tatălui. Acesta a renunţat la serviciu, pentru că nu a avut alt sprijin. Mama băiatului i-a părăsit chiar înainte ca acesta să se îmbolnăvească şi nu a mai revenit niciodată. „Până acum câteva luni, era chinuit de dureri de cap îngrozitoare, care acum l-au lăsat. Se simte mai bine. Se vede parcă o evoluţie clară“, precizează tatăl băiatului. Pentru a mai alunga tristeţea, Ştefăniţă cântă la o orgă pe care a primit-o când făcea tratament la Spitalul Fundeni din Bucureşti. Sunetele scoase de clapele pe care le caută cu ochii minţii îl mai fac să uite de suferinţă şi uneori chiar să zâmbească.

Pensia de însoţitor, dată pe medicamente

Banii sunt mereu o problemă pentru familia Trenovici. În prezent, singurul venit al familiei este pensia de însoţitor pe care o primeşte tatăl băiatului, în valoare de 500 de lei pe lună. Aproape întreaga sumă se duce însă pe medicamentele lui Ştefăniţă, care se scumpesc mereu. În ultimul timp, au rămas în urmă cu plata facturii la curentul electric.
„Am primit somaţie că ne taie lumina, dar am scăpat deocamdată, pentru că am primit sprijin de la Organizaţia Salvaţi Copiii“, a spus Gheorghe Trenovici. De povestea lui Ştefăniţă au aflat şi câţiva copii de la Şcoala „Mircea Eliade“ din Craiova, care i-au trecut pragul acum două săptămâni pentru a-i aduce câteva alimente şi bani pentru lemne de foc.

A amânat consultaţia la Bucureşti

Donaţia primită a ameliorat situaţia familiei Trenovici. Ştefăniţă mai are însă nevoie de sprijin financiar pentru a ajunge la Spitalul Fundeni din Bucureşti, pentru a afla în ce stadiu este tumora.
„Am avut programată consultaţie în luna noiembrie, dar nu am avut posibilităţi şi am amânat-o pentru luna ianuarie, anul viitor. Trebuie să-i facă analize şi un RMN, să vadă dacă mai are tumora la cap sau dacă are ceva la colon. Medicii au spus că, de multe ori, tumorile coboară şi se localizează în zona colonului. Dacă ies bine, trebuie să luptăm să-şi recapete vederea. Aş vrea să merg cu el în străinătate, să văd care îi sunt şansele reale“, a completat tatăl băiatului.
Lupta pentru viaţa lui Ştefăniţă nu este deloc uşoară. Şi-a lăsat amprente şi asupra tatălui, care a început să se îmbolnăvească şi care spune că în ultimii trei ani a simţit cum a îmbătrânit brusc din cauza greutăţilor. Nu şi-a pierdut însă speranţa că fiul său se va vindeca. Cei care vor să îi dea lui Ştefăniţă şansa de a lupta în continuare cu boala pot dona bani în contul deschis de organizaţia Salvaţi Copiii Dolj la BCR: RO50RNCB 0134041656010001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS