20.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInstructor auto, condamnat pentru şpagă

Instructor auto, condamnat pentru şpagă

Pe lângă condamnare, instanţa i-a interzis lui Liviu Bană dreptul de a exercita profesia de instructor auto

Directorul şcolii de şoferi SC Drivetest Liviu Bană SRL din Craiova a fost condamnat luni, de Tribunalul Dolj, la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Pe 27 martie 2012, el a fost prins în flagrant de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) Dolj în timp ce primea 400 de lei de la un cursant, bani în schimbul cărora trebuia să-i aranjeze „oraşul“.

Bani pentru poliţistul-examinator

Povestea în acest caz începe în mai 2011, când un craiovean a sesizat poliţiştii anticorupţie că, în timp ce efectua cursurile şcolii Drivetest Liviu Bană, instructorul auto Ion Şărcău i-a spus că, pentru a fi sigur că va promova proba practică, va trebui să dea câte 100 de euro pentru fiecare din categoriile pentru care dă examen. Instructorul i-a mai spus că va afla mai multe de la şeful şcolii de şoferi, Liviu Bană. Poliţiştii DGA au solicitat şi obţinut interceptarea convorbirilor lui Şărcău şi Bană, dar n-au aflat astfel decât că flagrantul pe care îl pregătiseră ei „transpirase“.
Pe 27 martie 2012, alt craiovean a sesizat, însă, că Liviu Bană i-a spus că pentru a fi sigur că trece „oraşul“ trebuie să-i dea între 300 şi 400 de lei sau 100 de euro pentru a „aranja“ examenul cu poliţistul examinator. Banii urma să-i fie, chipurile, plătiţi doar după ce promovează proba practică, pentru ca să nu creadă că va fi tras pe sfoară. Pe 29 martie 2012, înainte de examen, denunţătorul, care avea la el 400 de lei şi 100 de euro marcaţi, s-a întâlnit cu Bană la Hanul Craioviţa, care i-a pus la dispoziţie maşina cu care trebuia să dea „oraşul“.
După ce a fost examinat şi a promovat, denunţătorul s-a întâlnit din nou cu instructorul Bană, care i-a cerut banii. „Să îmi laşi şi mie alea“, iar la întrebarea denunţătorului „cât?“, inculpatul a spus „patru milioane“. Ulterior, după primirea banilor de la denunţător, instructorul a fost oprit în trafic de echipa operativă, banii marcaţi fiind găsiţi în maşina sa.
Trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă, Bană a fost găsit vinovat şi condamnat, luni, la doi ani de închisoare, dar cu suspendare. Totodată, Tribunalul Dolj a dispus faţă de inculpat interzicerea dreptului de a-şi exercita profesia de instructor auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS