24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGala Topul Firmelor - Oscarul afacerilor doljene

Gala Topul Firmelor – Oscarul afacerilor doljene

Cele mai bune companii doljene au fost premiate ieri, la Craiova, într-un cadru festiv. Totodată, a fost lansată revista de afaceri Oltenia Business – publicaţie realizată de Gazeta de Sud, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj a organizat, ieri, într-o atmosferă inedită, Gala Topul Firmelor din Dolj – ediţia a XIX-a. Evenimentul a avut loc la Hanul Andriţei din Craiova şi s-a bucurat de prezenţa a circa 300 de oameni de afaceri de top, reprezentanţi ai mediului academic, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi alţi invitaţi de marcă.
La începutul galei, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI), Cristian Dobre, a adresat un îndemn către oamenii de afaceri prezenţi la eveniment, invitându-i pe aceştia să fie uniţi. „Se impune ca toate instituţiile importante să facă front comun, să strângem rândurile şi să performăm împreună pentru a fi competitivi. Suntem cu toţii o mare familie (…) Camera de Comerţ şi Industrie este o organizaţie care are ca principală atribuţie spijinirea mediului de afaceri doljean. Cu toţi contribuim la bunăstarea şi viitorul regiunii noastre. De aceea, trebuie să vă implicaţi, să veniţi la Camera de Comerţ! Vă rugăm să sprijiniţi aceste proiecte importante pe care le avem pentru mediul de afaceri“.

Preşedintele Ford a dedicat premiul angajaţilor craioveni

În cadrul evenimentului, a fost înmânat trofeul „Investitorul anului“ preşedintelui Ford România, Jan Gijsen. Acesta a declarat: „Sunt foarte onorat să fiu aici şi să primesc acest premiu. Aşa cum ştiţi, avem două produse spectaculoase în Craiova: vehiculul Ford BMax şi motorul de 1 litru Ecoboost. Acest lucru a fost posibil deoarece am investit peste 800 de milioane de euro în Craiova. Investiţia a fost un succes pentru că produsele sunt foarte bine primite pe piaţă. Totul a fost posibil doar pentru că am avut un as în mânecă: echipa din Craiova. Dedic acest premiu tuturor oamenilor mei“.

Premii şi distincţii pentru firmele fruntaşe

În Topul firmelor au fost introduse, anul acesta, 1.437 de firme doljene, situate pe primele zece locuri în clasament şi separate pe domenii distincte de activitate. Pe primul loc al clasamentului s-au aflat 336 de firme, care au realizat, în total, o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei şi un profit de 466 de milioane de lei. Cele 336 de companii existente în top sunt unii dintre cei mai mari angajatori din judeţ, totalizând peste 20.000 de angajaţi. Pe primele trei locuri s-au situat 741 de firme doljene.
CCI Dolj a oferit premii şi distincţii firmelor cu cele mai bune rezultate. De asemenea, s-au acordat şi 50 de distincţii de excelenţă companiilor care au fost prezente în Topul Firmelor pentru mai mulţi ani la rând. Potrivit datelor de la instituţie, dintre cele 17.127 de firme din Craiova care au depus bilanţul pentru 2011, au îndeplinit criteriile de eligibilitate doar 3.309 entităţi economice, adică aproximativ 19% din total.
Catalogul Topul Firmelor, lansat în cadrul evenimentului de ieri, cuprinde date de contact ale companiilor doljene care s-au evidenţiat în afaceri în 2011 şi care s-au situat pe primele zece locuri în top. Despre această publicaţie, preşedintele CCI Dolj, Cristian Dobre, spune că „reprezintă o recunoaştere a companiilor de succes din Dolj, care au obţinut rezultate financiare notabile în anul 2011. (…) Prin acest catalog, CCI Dolj doreşte să faciliteze legăturile între firmele performante din comunitatea noastră“. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor au fost: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat.

Oltenia Business – revista dedicată mediului de afaceri

Tot în cadrul Galei Topul Firmelor Doljene a fost lansată şi revista de afaceri Oltenia Business, care este realizată de Gazeta de Sud, în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Dolj. Realizată sub sloganul „Pentru afaceri premium“, Oltenia Business se adresează acelor companii şi antreprenori care doresc să-şi spună poveştile de succes într-o revistă realizată în mod profesionist, atât în ceea ce priveşte grafica, dar mai ales în ceea ce priveşte conţinutul. Oltenia Business se distribuie gratuit membrilor CCI Dolj, altor companii de top din Dolj şi din celelalte judeţe ale Olteniei, precum şi autorităţilor publice locale, dar şi celor centrale (la ministere). În premieră, o publicaţie de afaceri din Oltenia va ajunge la ambasadele celor mai importante state din Europa şi de pe alte continente, deschise la Bucureşti.

Distincţii în premieră la Gala Topul Firmelor
Ca şi elemente de noutate faţă de anii anteriori, CCI Dolj a acordat, în premieră, o serie de distincţii:
– „Investitorul anului“ – distincţie acordată Ford România, prin preşedintele companiei, Jan Gijsen;
– „Tranzacţia anului“  – distincţie acordată lui Dan Duţescu, pentru vânzarea clinicii de dializă Renamed;
– „Femeia de afaceri a anului“ – distincţie acordată Doinei Vornicu, director general al CEZ Distribuţie;
– „Trofeul inovaţiei“ – distincţii acordate companiilor Dolplast şi Elpreco şi oferite de CCI, în parteneriat cu OSIM şi firma de avocatură NNDKP.

Domeniile de activitate ale firmelor premiate
Companiile doljene care au intrat în Topul firmelor sunt structurate pe şase domenii de activitate:
– Cercetare-dezvoltare şi high-tech;
– Industrie;
– Agricultură, pescuit, piscicultură;
– Construcţii;
– Servicii;
– Comerţ şi turism.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS