24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlimpică la şcoală, vânzătoare în piaţă

Olimpică la şcoală, vânzătoare în piaţă

Ileana Cioablă este o elevă de la Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“ din Craiova, care a reuşit să facă performanţă în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpină

Adolescenta are trei premii naţionale şi judeţene la informatică în ultimii doi ani de şcoală. Mai exact, a obţinut locul II anul trecut la concursul judeţean de informatică în limba franceză „Fete de la francophonie“, dar şi locul I la Concursul Naţional de Informatică. Şi în acest an şcolar, deşi este încă la început, a reuşit să mai obţină încă un loc I la un alt concurs naţional de informatică, „Învingător prin arte“, derulat la Iaşi. Drumul spre succes i-a fost deschis de profesorul de la clasă, Dimitriu Daniel Vişan. Şi nu a fost deloc uşor.

A învăţat informatica fără să aibă calculator acasă

Deşi este la profil de informatică, Ileana nu a avut un calculator până anul trecut. „Ceea ce am învăţat a fost mai mult de la clasă. Nu am avut un calculator până anul trecut, în clasa a XI-a. Mai exersam la o bună prietenă, care mă mai lua la ea acasă. A fost destul de dificil pentru că nu am făcut informatică nici în şcoala generală. Am avut decât un curs opţional“, a mărturisit Ileana. Ea a absolvit gimnaziul la Daneţi și nu are posibilităţi financiare mari. Calculatorul pe care l-a luat anul trecut a fost achiziţionat prin Programul naţional „Euro 200“. „Odată ce l-am luat, am simţit că pot face mai mult pentru mine. Informatica este disciplina care îmi place cel mai mult. Am lucrat toate manualele pe care le aveam și ceea ce pot spune este că vreau să devin programator“, a mai spus Ileana.

Muncește la tarabă, în piaţă

Să înveţe informatica jumătate din perioada liceului fără a avea un calculator pe care să exerseze, nu a fost singurul neajuns al tinerei. Pe lângă pregătirea pentru şcoală, este implicată şi în activităţi de întreţinere a familiei. De anul trecut, nici unul din părinţi nu a mai reuşit să se angajeze și nu au nici un venit constant. Vara mai scot un ban cu ceea ce produc în grădină. De vânzare se ocupă chiar Ileana. Nu s-a plâns niciodată colegilor de dificultăţile pe care le întâmpină. I-au aflat povestea doar cei care au întâlnit-o în Piaţa Chiriac. „Am observat-o întâmplător în piaţă, spre sfârşitul verii. Era cu mâinile foarte muncite. Şi acolo am aflat şi povestea ei. În clasă nu a spus nimic. Nici mie, nici colegilor ei, deşi este foarte sociabilă. Preferă să lupte singură. Este foarte încrezătoare în forţele ei“, a povestit diriginta de la clasă, profesoara de limba franceză Eugenia Păun.

Bursa, singurul venit în timpul şcolii

Toamna, producţia de legume din grădina familiei încetează, şi odată cu ea şi micile venituri. „Grădina nu mai produce nimic în această perioadă. Singurul venit este bursa «Bani de liceu», în valoare de 180 de lei pe lună, dar care îmi acoperă doar o parte din chiria pe care trebuie să o plătesc lunar pentru a-mi urma studiile, care e de 300 de lei. Restul de bani îi pun din pensia străbunicilor. Acum unul dintre ei este foarte bolnav“, spune eleva. Împarte o garsonieră cu o studentă. Acasă nu poate ajunge în timpul anului şcolar pentru că nu îşi permite costurile transportului. „Doar în vacanţe ajung acasă. Am fost şi zilele trecute, însă în împrejurări forţate, pentru că străbunica este foarte bolnavă“, a explicat Ileana.

Se pregăteşte pentru bacalaureat

Timpul pe care îl are la dispoziţie după ore îl foloseşte doar pentru a se pregăti. „Nu ies în oraş pentru că nu am bani. Şi atunci prefer să stau să citesc sau să fac exerciţii. Acum trebuie să învăţ mai mult, pentru bacalaureat“, a mărturisit eleva. Ca orice adolescentă, are emoţii pentru examenul de absolvire. Şi cele mai multe sunt la matematică. „Sper să îl trec cu brio pentru a putea să merg la Facultatea de Informatică“, a spus încrezătoare Ileana Cioablă. De altfel, ea are note bune la majoritatea disciplinelor şi în clasă este un exemplu pentru toţi colegii ei. Nu se gândeşte niciodată la dificultăţi, ci doar la o carieră care să-i ofere o viaţă mai bună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS