15.5 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi ani cu suspendare pentru două vieţi

Doi ani cu suspendare pentru două vieţi

Magistraţii Judecătoriei Craiova au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare un şofer implicat într-un accident rutier produs în mai 2009, în urma căruia şi-au pierdut viaţa doi tineri care circulau pe o motocicletă. În plus, instanţa a obligat societatea de asigurări la care şoferul încheiase RCA să le plătească familiilor victimelor peste 700.000 de lei drept daune morale şi materiale.
Nicuşor Neagoe şi Nicuşor Petroşanu, ambii din Craiova, şi-au pierdut viaţa în urma unui accident de circulaţie produs în seara zilei de 17 mai 2009 pe strada Bariera Vâlcii din municipiu. Neagoe împlinise 18 ani, iar amicul său, Petroşanu, avea 20 de ani.
Poliţiştii Biroului Rutier au precizat atunci că Nicuşor Neagoe, care conducea o motocicletă Kawasaki, pe care se afla şi Nicuşor Petroşanu, în zona CET 2 a lovit frontal un autoturism Dacia 1310 condus din sens opus de Adrian Ungureanu, de 33 de ani, din Craiova. În urma impactului extrem de violent, Nicuşor Neagoe a fost proiectat peste zece metri prin aer şi a murit în scurt timp, înainte de sosirea echipajelor SMURD. Nicuşor Petroşanu, care a fost şi el aruncat de pe motocicletă, a scăpat însă cu viaţă. Tânărul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde medicii au stabilit că a suferit o fractură de bază craniană, un traumatism cranian şi unul facial. Nicuşor Petroşanu a fost internat la Clinica de Terapie Intensivă şi, în ciuda eforturilor medicilor de a-l ţine în viaţă, în seara de 26 mai a intrat în stop cardio-respirator şi a murit.

Judecata şi pedeapsa

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Craiova au stabilit din primele cercetări că responsabil de producerea accidentului a fost şoferul Daciei, care nu a acordat prioritate de trecere motocicletei pe care circulau cei doi tineri, acesta încercând să vireze stânga, pentru a intra în incinta CET 2.
De asemenea, poliţiştii doljeni au mai stabilit că Nicuşor Neagoe avea permis de conducere numai pentru categoria B şi nu avea dreptul să conducă o motocicletă pe drumurile publice.
La câteva zile după accident, reprezentanţii IPJ Dolj au comunicat că în acest caz s-a întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de ucidere din culpă, dosar care a fost instrumentat de un procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. În iunie 2011, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Ungureanu, acesta fiind acuzat de ucidere din culpă.
Vineri, după aproape un an şi jumătate de la trimiterea în judecată a inculpatului şi după ce Institutul Naţional de Expertize Criminalistice a mai efectuat o expertiză tehnică în dosar, Judecătoria Craiova s-a pronunţat. Se pare că judecătorii au stabilit că o parte de vină a avut-o şi Nicuşor Neagoe, astfel că l-au condamnat pe Ungureanu doar la doi ani de închisoare cu suspendare.
Hotărârea instanţei poate fi atacată cu recurs în zece zile atât de procurori, cât şi de inculpat şi părţile civile din dosar.
Conducerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a precizat pentru GdS că se va analiza decizia instanţei, după care se va stabili, în termenul legal, dacă se va face sau nu recurs împotriva acesteia.

Despăgubirile
Judecătorii craioveni au dispus ca SC EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE SA să achite Spitalului de Urgenţă Craiova suma de 11.761 de lei drept cheltuieli de spitalizare. În plus, familia Neagoe trebuie să primească de la aceeaşi firmă de asigurări suma de 240.000 de lei drept daune morale şi materiale. În schimb, familia Petroşanu va fi despăgubită cu suma de 484.404 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS