16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal12% din copiii Craiovei nu merg la şcoală

12% din copiii Craiovei nu merg la şcoală

Consiliul Elevilor Dolj a ţinut ieri prima şedinţă extraordinară la Primăria Craiova, pentru a marca Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului, ocazie cu care a tras un semnal de alarmă legat de dreptul la educaţie.

Consilieri locali pentru câteva ore, elevii au prezentat un raport realizat pe baza unor studii şi chestionare întreprinse de mai multe fundaţii şi organizaţii locale, care arată că, din motive financiare, 12% din copiii Craiovei nu pot frecventa şcoala. Şi nu doar ei au probleme. „Accesul la educaţie este restricţionat de la vârste fragede. 35% din populaţia preşcolară a Craiovei nu a fost niciodată la grădiniţă, din lipsa locurilor. La creşe situaţia este şi mai dramatică. 80% din copii nu au acces în astfel de instituţii, puţine la număr şi cu personal insuficient. Grija pentru copiii din creşe este scăzută, şi apar frecvent diverse epidemii“, a precizat Alexandru Dascălu, preşedintele Consiliului Elevilor Dolj. De altfel, nici la capitolul sănătate nu este mai bine pe plan local. În prezent, nu există un ambulatoriu care să asigure analizele copiilor.

Elevii cu handicap, uitaţi de instituţii

Elevii cu handicap întâmpină şi mai multe dificultăţi. Deşi legea prevede ca ei să fie integraţi în învăţământul de masă, teoria cu practica nu se împacă foarte bine. „Nici mijloacele de transport şi nici instituţiile de învăţământ nu sunt dotate cu rampe speciale care să le asigure accesul“, au remarcat elevii din Craiova. Pentru a arăta că şi copiii cu dizabilităţi sunt importanţi pentru societate, elevii craioveni l-au adus alături de ei pe Teodor, unul dintre zecile de copii cu dizabilităţi, care îşi doreşte să înveţe într-o școală de masă. Deşi are deficienţe de vorbire, elevul a reuşit să facă performanţă la concursurile şcolare speciale. Până în prezent, a obținut câteva zeci de medalii şi va reprezenta România, în februarie 2013, la Jocurile Mondiale de Iarnă Special Olympics din Coreea de Sud.

Dornici să devină vocea comunităţii

Cei din Consiliul Elevilor au venit nu numai cu observații, ci şi cu iniţative pentru a rezolva problemele existente. „Ne dorim un parteneriat între Consiliul Local al Craiovei şi Consiliul Elevilor, iar până în 2013 să facem chestionare prin licee, pentru a identifica toate dificultăţile cu care se confruntă elevii“, a explicat Alexandru Dascălu, preşedintele Consiliului Elevilor din Dolj. Și alţi elevi au arătat că doresc să se implice în viaţa comunităţii. Mihnea Căpinaru, elev din Afumaţi, îşi doreşte să fie primar şi a văzut câteva dintre activităţile pe care le presupune această funcţie, în cele câteva ore petrecute ieri alături de edilul Craiovei. Iar Manuela Rebeca Ioniţă, din Ocolna, a jucat ieri rolul de viceprimar. „Îmi doresc să ajung în fruntea comunităţii mele, unde sunt destule probleme. Acum prioritare ar fi drumurile, dar şi microbuzul şcolii, care se strică frecvent“, a precizat eleva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS