13.7 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPuşcărie pentru Dîlgoci

Puşcărie pentru Dîlgoci

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins apelul formulat de omul de afaceri craiovean Constantin Dîlgoci, judecat pentru înşelăciune şi spălare de bani după ce a obţinut două restituiri ilegale de TVA de la DGFP Dolj în valoare totală de peste 660.000 de lei

Afaceristul Constantin Dâlgoci a fost trimis în judecată împreună cu alţi patru inculpaţi în anul 2006, toţi fiind acuzaţi de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova de comiterea infracţiunilor de constituire de grup criminal organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
Procurorii au stabilit că, în perioada august-decembrie 2003, Constantin Dîlgoci a încheiat prin firmele controlate de el, SC MIVAVAMI SRL, SC INDUSTRIAL MET GROUP SRL, SC VEST INVEST GROUP SRL, SC TUFON SA, SC CD GROUP INDUSTRIES SRL, SC CD PAN AGRO SRL, SC ENERGI INDUSTRIES SRL, mai multe tranzacţii comerciale având ca obiect bunuri supraevaluate ori tranzacţii comerciale fictive.
Una dintre tranzacţii a vizat Căminul nr. 4 Electroputere din Craiova, pentru care Constantin Dîlgoci a cerut şi obţinut o rambursare de TVA în cuantum de 437.000 de lei. Cealaltă tranzacţie a fost făcută cu o linie de formare AFA 30 de la TUFON SA, utilaje complexe de turnare care, conform procurorilor, au fi fost tranzacţionate fictiv între mai multe firme controlate de Dîlgoci, deşi nu au fost mişcate din turnătorie. În acest caz, Dîlgoci a obţinut o rambursare ilegală de TVA de 212.800 de lei.
Anchetatorii au mai stabilit că aceleaşi societăţi comerciale au fost folosite şi pentru spălarea prin conturile lor a sumelor de bani obţinute din rambursările ilegale de TVA, după care le-au fost schimbate în mod repetat denumirea sau acţionarii „cu scopul de a îngreuna identificarea adevăratului administrator de fapt, în persoana inculpatului Constantin Dîlgoci“.
În vara anului 2006, Dîlgoci şi alţi patru inculpaţi au fost trimişi în judecată, iar în martie 2009 au fost condamnaţi. Constantin Dîlgoci a fost condamnat la zece ani de puşcărie, ca şi alţi trei dintre inculpaţi. Al cincilea inculpat – Diana Dorinela Borceanu – a fost achitat.
Inculpaţii au făcut apel, iar vineri Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa l-a condamnat tot la zece ani de puşcărie pe Dâlgoci şi a scăzut pedepsele în cazul a trei dintre inculpaţi. De data acesta judecătorii au dispus condamnarea la cinci ani de puşcărie a Dorinelei Borceanu. Hotărârea de vineri a Curţii de Apel Craiova poate fi atacată cu recurs, Curtea Supremă fiind instanţa care are ultimul cuvând de spus în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS