29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la câini pe străzi

Liber la câini pe străzi

Maidanezii vor stăpâni în continuare cartierele Craiovei, de această dată legal, în baza unei hotărâri de consiliu local pe care o pregăteşte
municipalitatea

Primăria Craiova pregăteşte populaţiei oraşului o mare surpriză. De ochii electoratului, mai marii urbei se laudă că vor să elimine câinii de pe străzi, ba chiar s-au şi apucat să facă demersuri pentru construirea unui adăpost destinat acestor patrupede. Pe de altă parte, municipalitatea pregăteşte un Regulament de ecarisaj, care să permită locatarilor de la blocuri să adopte şi să ţină câini liberi în cartiere.

Un nou Regulament de ecarisaj

Încă din luna septembrie, Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică, pe site-ul propriu, un proiect de hotărâre pentru reglementarea situaţiei câinilor vagabonzi. Proiectul, iniţiat de trei pesedişti – consilierul municipal Bianca Predescu, managerul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu, şi viceprimarul Florentin Tudor – se doreşte a fi, de fapt, un complex de acte normative care să reglementeze pe plan local nu doar activitatea de ecarisaj, ci şi pe cea a viitorului adăpost canin care va fi construit la ieşirea din oraş, către Breasta.
Ideea unei asemenea reglementări nu e rea deloc, mai ales pentru că se propune adoptarea unui nou Regulament de desfăşurare a activităţii Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aşa cum se va numi Serviciul de ecarisaj aflat acum în componenţa Salubrităţii. Totodată, va fi adoptat şi un Program local de protecţie a animalelor, care prevede înregistrarea tuturor câinilor deţinuţi în gospodării (case şi apartamente) de craioveni şi sterilizarea gratuită a acestora, cu acordul deţinătorului, pe cheltuiala asociaţiilor de protecţie a animalelor.
Potrivit acestor regulamente, câinii care au proprietar, dar au fost prinşi de hingheri pe domeniul public, ar urma să fie duşi la Adăpostul canin, unde „vor fi deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi, microcipaţi sau crotaliaţi, înainte de a fi returnaţi proprietarului“. Dacă acesta nu-i revendică în termen de două zile, ei pot fi oferiţi spre adopţie altor persoane, ca şi când ar fi câini fără stăpân. O altă noutate ar fi că revendicarea şi adopţia câinilor se va face fără nici un fel de taxe.

Adopţii „la liber“, abandon fără sancţiuni

„Mărul otrăvit“ din această propunere de reglementare locală îl constituie, însă, o serie de prevederi din Regulamentul de desfăşurare a activităţii Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Concret, art. 13 din acest Regulament dă dreptul de adopţie a câinilor şi „colectivităţilor de cetăţeni“, iar alin. 7 din acelaşi Regulament prevede: „Câinii încredinţaţi spre adopţie unei persoane desemnate la solicitarea scrisă a unei colectivităţi (locatarii unei străzi, ai unei scări de bloc) se pot întoarce în zona din care au fost capturaţi, după ce au fost deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi microcipaţi sau crotaliaţi“. Practic, această reglementare permite locatarilor de bloc să formeze o „colectivitate“ care să adopte unul sau mai mulţi câini, pe care să-i ţină liberi în faţa blocului, pe domeniul public, şi nu pe proprietatea lor, adică în casă. Doi-trei locatari pot să adopte şi să lase în faţa blocului câini pe care alte zeci sau sute de vecini ori trecători nu-i doresc în calea lor. Pe această cale, problema câinilor care se plimbă liberi pe străzile Craiovei – considerată de cetăţenii oraşului în toate sondajele de opinie drept cea mai gravă problemă din Craiova – nu doar că nu e rezolvată ci, dimpotrivă, capătă şi acoperire legală!
Şi asta n-ar fi singura „scăpare“ a reglementărilor pregătite de conducerea municipiului. Alta ţine de… lipsa sancţiunilor! Mai precis, persoanele care adoptă câini semnează un angajament prin care se obligă să nu abandoneze pe domeniul public animalul adoptat, însă n-a fost prevăzută nici o sancţiune care să i se aplice dacă abandonează câinele adoptat.

Farfuridi de la primărie

Dacă chiar şi-ar fi dorit să facă o reglementare care să rezolve problemele urbei, municipalitatea ar trebui să permită adopţia de câini doar persoanelor fizice sau juridice (aici fiind incluse şi ONG-urile), nu şi acestor „colectivităţi“. Iar adopţia să fie aprobată numai după ce solicitantul prezintă documente din care să reiasă că are în proprietate ori deţine cu chirie un spaţiu în care îi poate asigura animalului toate condiţiile necesare. Totodată, ar fi trebuit prevăzute sancţiuni aspre celor care deţin câini şi îi părăsesc pe domeniul public.
Promovând o reglementare cu asemenea deficienţe – oare chiar sunt scăpări? – Primăria şi Consiliul Local Craiova nu ar rezolva însă problema câinilor vagabonzi şi nu ar scăpa de cei de pe străzi, ci dimpotrivă, le-ar legaliza şederea. Mai marii urbei nu vor fi astfel cu nimic diferiţi de Farfuridi, cunoscutul personaj al lui I.L. Caragiale, cu celebra sa replică din „O scrisoare pierdută“: „Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica!“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS