22.5 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul baron Mischie îşi află sentinţa anul viitor

Fostul baron Mischie îşi află sentinţa anul viitor

Fostul baron de Gorj, Nicolae Mischie, îşi va afla sentinţa abia anul viitor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să amâne pentru 4 februarie 2013 pronunţarea în dosarul în care fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Sentinţa a fost dată de magistraţii Curţii de apel din Timişoara. După ce, iniţial, sentinţa a fost casată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul s-a întors la Curtea de Apel din Timişoara care, după rejudecare, a menţinut însă condamnarea de patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Soarta lui Nicolae Mischie se află în mâna magistraţilor instanţei supreme, care i-au acordat un răgaz de două luni şi jumătate lui Nicolae Mischie, înainte de a i se aduce la cunoştinţă decizia prin care ar putea ajunge după gratii. Dacă nu va scăpa de condamnare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj va fi obligat să îşi petreacă următorii ani după gratii, întrucât mai are la activ şi alte condamnări definitive.

Denunţat pentru şpăgile primite

Ancheta, care a fost finalizată cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, a pornit de la autodenunţul unui om de afaceri, care a declarat în faţa procurorilor anticorupţie că i-a oferit mită lui Nicolae Mischie pentru ca acesta din urmă să îl ajute să obţină contracte în judeţul Gorj. Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie, „în 2003, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, inculpatul a încheiat un contract pentru amenajarea interioară a obiectivului «Casa Gănescu», autoritatea contractantă plătind în avans peste 248 de milioane de lei din finanţări prin Programul  PHARE. Lucrarea a fost atribuită preferenţial societăţilor controlate de acelaşi om de afaceri, oferta fiind direcţionată de inculpat, în mod expres, către aceste  firme. Mai mult, invitaţiile au fost semnate chiar de inculpatul  Nicolae Mischie, în calitate de preşedinte al consiliului judeţean. Înaintea începerii lucrărilor, Consiliul Judeţean Gorj a emis ordin de plată pentru suma de 817 milioane de lei, care a şi fost achitată. Ulterior, în decurs de numai două luni, firma contractantă a încasat încă 2,8 miliarde de lei, reprezentând amenajări interioare la «Casa Gănescu»”, se menţionează în rechizitoriu.
În schimbul contractelor publice, Nicolae Mischie a beneficiat de lucrări de renovare şi amenajare la mai multe locuinţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS