16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDistribuitorii de filme on-line, în vizorul poliţiei

Distribuitorii de filme on-line, în vizorul poliţiei

Războiul dintre voyo.ro şi site-urile care distribuie filme gratuit continuă şi cu implicarea Poliţiei Române, care a început cercetările în acest caz, la sesizarea CNA, în timp ce vplay.ro şi celelalte 41 de site-uri de pe „lista neagră“ îşi găsesc tot mai mulţi apărători

Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a confirmat că a început ieri cercetările în cazul site-urilor care distribuie filme şi seriale gratis în România. Totul a început de la o sesizare făcută săptămâna trecută de Pro TV către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), care a decis să sesizeze mai departe Poliţia. SC Pro TV SA, deţinătorul serviciului video on demand Voyo, care oferă filme şi seriale, dar şi transmisiuni sportive contra cost, susţine în sesizarea către CNA că 42 de site-uri distribuie filme în România fără să respecte legislaţia audiovizualului şi fără să deţină drepturile pentru conţinutul transmis. Dintre site-urile reclamate, 17 s-au închis definitiv sau temporar din proprie iniţiativă, printre ele găsindu-se şi vplay.ro, considerat principala ţintă a celor care au făcut sesizarea la CNA. Ulterior, o parte dintre acestea şi-au reluat activitatea. Poliţiştii vor încerca acum să dea de proprietarii site-urilor de pe „lista neagră“, o operaţiune care nu se anunţă tocmai simplă, având în vedere că unele dintre ele figurează cu proprietar necunoscut şi au servere împrăştiate prin mai multe colţuri ale lumii.

Ce spun avocaţii
experţi în domeniu

Wall-Street.ro a contactat casa de avocatură Biris Goran, specializată şi în procese on-line, pentru a afla cât ar putea dura un astfel de caz şi cum s-ar putea descurca poliţia din România.
„În această situaţie, investigaţia poate dura chiar mai multe luni, însă este de reţinut faptul că nu este decât o chestiune de timp până la finalizarea anchetei. Aparenta anonimitate utilizată în mediul on-line este «relativă», pentru că lasă totuşi amprente care permit investigatorilor profesionişti să identifice, în cele din urmă, fapte şi făptuitori“, a spus avocatul Ana Maria Andronic.
„În plus, merită menţionat că membrii structurilor DIICOT au beneficiat de mai multă vreme de pregătire specializată în astfel de domenii de nişă şi chiar au demonstrat de-a lungul timpului că au obţinut rezultate, poate uneori cu ceva întârziere, însă, totuşi, au fost rezultate notabile. Nu în ultimul rând, să nu uităm că suntem parte din mai multe reţele europene şi internaţionale de cooperare judiciară în materie penală, reţele care funcţionează şi ele de ceva vreme şi care au demonstrat că lucrează bine în echipă, astfel că locaţia unui server într-o altă ţară nu reprezintă un aşa mare impediment cum ar părea la prima vedere“, consideră avocatul.
Internauţii
sunt revoltaţi

La mai puţin de o săptămână de la aflarea veştii că site-urile care distribuie cele mai bune filme ar putea fi închise după sesizarea făcută de Voyo, pagina de Facebook intitulată „Spune NU voyo“ a adunat aproape 40.000 de like-uri. Multe dintre comentariile puse de internauţii care vizitau site-urile de pe lista întocmită de Pro TV nu pot fi redate. Paradoxal, unii scriu pe pagina respectivă că „ar fi de acord chiar să-şi facă abonament şi la voyo.ro, dacă acest site ar distribui filme de producţie recentă şi nu filme depăşite sau seriale marca Pro TV“.
Numărul celor care susţin iniţiativa Voyo este foarte mic, acest lucru fiind demonstrat şi de rezultatele unui sondaj realizat de realitatea.net.
La întrebarea „Ar trebui închise site-urile de filme și seriale gratuite, așa cum dorește CNA?“, au răspuns cu „NU“ 92% dintre participanţii la sondaj (3.814 persoane). Răspunsul „DA“ a fost bifat de numai 6% dintre respondenţi (235 voturi), iar 2% (103 persoane) susţin că nu sunt interesați de subiect.
Pe site-ul petitieonline.ro, a apărut şi o petiţie în care iniţiatorii ei susţin că „SC Pro TV SA, în dorinţa de a avea monopol pe piaţa de filme on-line cu site-ul voyo.ro, îngrădeşte şi încalcă drepturile individului/utilizatorului privind accesul la informaţie on-line“. În petiţie, se mai spune că „România este un stat democratic, unde nu poţi apela la poliţie ca să îţi distrugi concurenţa“.
Voyo se apără
prin Costi Mocanu

Costi Mocanu, care începând cu 15 septembrie a fost numit în funcţia de Senior Vice-President Head of Voyo, susţine că aceia care obţin venituri prin furt trebuie să fie excluşi din piaţă.
„Pirateria înseamnă furt de conţinut şi nerespectarea legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Acestea sunt fapte de natură penală oriunde în lume. Acţiunile noastre în această direcţie vor fi dublate şi de o campanie de informare, cu scopul de a le arăta cumpărătorilor de bună credinţă care sunt site-urile care piratează conţinut“, a declarat Costi Mocanu.
Voyo.ro nu este singurul site din România care oferă filme şi seriale contra cost, alte servicii legale de acest gen oferind DolceTV.ro şi Muvix.ro, deţinute de Romtelecom.

Ce riscă proprietarii site-urilor
După ce societăţile sau persoanele fizice care deţin site-urile vor fi descoperite, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), conform legii, va transmite către acestea, într-o primă fază, o somaţie în care li se va solicita alinierea la normele în vigoare. Ulterior, CNA va putea dispune amenzi.
Ownerii site-urilor, conform Legii drepturilor de autor şi drepturilor conexe, ar putea primi amenzi cuprinse între 2.500 de lei și 40.000 de lei, dar riscă şi pedeapsa cu închisoare între unu şi patru ani.

Lista site-urilor menţionate în sesizarea CNA
www.xfilmeonline.net, www.filmepeales.com, www.filmedecomedie.info, www.filmeonlinefree.ro, www.filme-noi-online.com, www.filmesubtitrateonline.net, www.filme-free.ro, www.cinemo.ro, www.990.ro, www.divxonline.biz, www.filmehd.net, www.filme-online-gratis.com, www.filmulde10.com, www.filmesubtitrate.info, www.filmesubtitrateonline.net, www.filme-subtitrate.org, www.filme-subtitrate.info, www.filme.online-pe.net, www.filme.online-pe.net, www.filme-online-subtitrate.eu, www.filme-subtitrate.ro, www.hdfilmeonline.info, www.filme-2012.com, www.opticmovie.com, www.cinemaxx.ro, www.1filme.ro, www.filmeonline3d.ro, www.filmeonlinetari.com, www.filmehd-online.net, www.filmeonlinehd.biz
www.seriale-filme.info, www.serialedetop.com, www.serialul.net, www.filmeonline.org, www.filmemisto.com, www.superfilme.net, www.vplay.ro, www.serialepenet.ro, www.tvpug.com, www.neededspark.blogspot.ro, www.deseneanimateonline.info, www.freshon.tv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS