12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolarii şi preşcolarii, în vacanţa de toamnă

Şcolarii şi preşcolarii, în vacanţa de toamnă

39.000 de elevi din învăţământul primar şi preşcolar din judeţul Dolj intră de luni în prima vacanţă din acest an şcolar, prevăzută în perioada 5-9 noiembrie. În acest interval, potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, unităţile de învăţământ trebuie să facă ultimele reparaţii la instalaţiile de încălzire, înainte de venirea iernii.

Vacanţa de toamnă începe în acest an cu o săptămână mai târziu decât ştiau până acum elevii. Decalajul a fost produs de amânarea deschiderii anului şcolar, cu o săptămână. De obicei, acest repaus începea în prima zi a lunii noiembrie. „Nu se vor face cursuri la clasele de învăţământ primar şi nici în grădiniţele cu program normal. Excepţie fac doar unităţile cu program prelungit. Dacă părinţii nu vor avea cu cine să îşi lase copiii acasă, trebuie să ştie că aceste unităţi le stau la dispoziţie. Nu vor fi închise pe perioada vacanţei de toamnă“, a precizat inspectorul şcolar general, Georgică Bercea.

Reparaţii la sobe
şi centrale

Vacanţa elevilor va fi folosită şi ca un răgaz pentru a face ultimele retuşuri la instalaţiile de încălzire. În unele şcoli va fi nevoie chiar de reparaţii capitale. Un astfel de caz se găseşte şi la grădiniţa din Rast, unde sobele au fost sigilate pentru a nu fi folosite. În clase s-a lăsat deja frigul, greu de suportat de cei mici. Va mai fi nevoie şi de achiziţionarea de combustibil în funcţie de sursele de încălzire pe care le are fiecare unitate. În prezent, din cele 587 de locaţii de învăţământ din Dolj, 254 sunt încălzite pe sobe cu lemne, opt unităţi au instalaţii pe combustibil lichid, 241 deţin centrale cu lemne şi alte 68 de locaţii au centrale pe gaze. De asemenea, în 11 şcoli încălzirea se face cu sobe pe gaze. În Craiova, toate cele 32 de unităţi şcolare sunt legate la reţeaua de termoficare, care a început să furnizeze căldură în sălile de clasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS