22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlţi 12 „naşi“, ridicaţi din Craiova

Alţi 12 „naşi“, ridicaţi din Craiova

http:http://www.youtube.com/watch?v=cfTv3-1s8Y4

Procurorii braşoveni au cerut ieri aducerea la audieri în dosarul „naşilor“ a altor 12 angajaţi ai Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Craiova, suspectaţi de comiterea de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. În total, până ieri, 22 de „naşi“ din cadrul Sucursalei Craiova au interdicţie de a părăsi ţara ori au fost reţinuţi de procurori.

Alţi 12 angajaţi ai Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Craiova, un inspector şi 11 şefi de tren şi conductori, au fost ridicaţi ieri-dimineaţă în baza unor mandate de aducere şi duşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, pentru a fi audiaţi
într-un dosar penal în care sunt cercetaţi sute de „naşi“ din Craiova, Bucureşti, Braşov, Cluj şi Iaşi.
Joi, procurorii din Braşov au cerut executarea a 81 de mandate de aducere emise pe numele unor angajaţi ai mai multor sucursale de călători, 21 dintre ei fiind angajaţi ai Sucursalei Craiova. Dintre „naşii“ din Craiova, 19 au fost reţinuţi şi, ulterior, prezentaţi judecătorilor de la Tribunalul Braşov cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu. Instanţa a respins propunerea procurorilor şi, în schimb, i-a obligat pe inculpaţi să nu părăsească ţara. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Braşov.
Ieri, până la ora 15.00, dintre ceilalţi 12 „naşi“ ridicaţi de la Craiova, procurorii au reţinut trei.
„În această dimineaţă (marţi dimineaţă – n.r.) am pus în executare 12 mandate de aducere emise de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov pe numele unui inspector şi a 11 şefi de tren şi conductori, toţi angajaţi în cadrul Sucursalei CFR Călători Craiova. Vor fi audiaţi în acelaşi dosar vizând fapte de corupţie în sistem în care au mai fost ridicaţi, săptămâna trecută, alţi 21 de angajaţi“, a precizat comisarul-şef Constantin Budici, şeful Serviciului Regional al Poliţiei Transporturi Feroviare Craiova.

Prinşi cu „mortul“ pe ei
 
Procurorii braşoveni au explicat că, din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că faptele săvârşite de angajaţii CFR Călători „au o frecvenţă cu totul deosebită, reprezentând un fenomen generalizat de corupţie în sânul societăţii comerciale naţionale, în legătură cu activităţile de verificare a documentelor de călătorie, până în vârful ierarhiei profesionale din structura respectivă a societăţii“. Cercetările în acest dosar vizează peste 200 de angajaţi ai CFR Călători, de la conductori şi şefi de tren, până la inspectori de specialitate şi revizori generali.
Anchetatorii au stabilit că „naşii“, care lucrau în complicitate, foloseau chiar un limbaj comun, cu elemente de argou. Astfel, primirea de bani de la călătorii care nu aveau bilete se numea „cârjeală“, iar suma de bani – „cârjă“. Cei care nu aveau bilete erau numiţi „chiori“, iar pasagerii care urcau în trenuri fără bilete, însă cu acordul „naşului“, erau „colete“.
Anchetatorii au mai aflat că „naşii“ chiar dădeau şpăgi „grase“ superiorilor pentru a prinde „trenuri bune“, adică garniturile cu care circulă, de regulă, multe persoane fără bilete. Altă expresie folosită de „naşi“ era aceea de „a nu sta cu mortul pe tine“, adică de a nu ţine banii strânşi de la călători asupra lor.

Infracţiunile

Procurorii din Braşov au mai precizat că suspecţii sunt cercetaţi în prezent pentru comiterea mai multor infracţiuni. Personalul de tren este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, pentru că a primit bani de la călătorii care nu aveau bilete. Tot acesta este cercetat şi pentru dare de mită, pentru că, după cum s-a stabilit, a dat sume importante de bani organelor de supracontrol pentru a se face că nu văd ce se întâmplă în trenuri.
Cei care efectuau supracontrolul sunt acuzaţi de luare de mită, iar persoanele cu funcţii mai înalte – de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. În alte cazuri, anchetatorii au stabilit că angajaţi ai CFR Călători îi avertizau pe naşi despre eventualele controale, aceştia fiind  acuzaţi de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. În plus, toţi cei audiaţi sunt acuzaţi şi de asociere în vedera comiterii de infracţiuni.

Alte audieri

Luni, procurorii braşoveni au audiat alte 43 de persoane în acest dosar, însă nici una nu a fost din Craiova. Este vorba de angajaţi ai Sucursalelor Bucureşti, Braşov şi Cluj. Dintre cei 43 de „naşi“, 35 au primit ordonanţe de reţinere, iar ieri Tribunalul Braşov le-a interzis să părăsească ţara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS