17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Naşii“ din Craiova şi-au găsit „naşul“ la Braşov

„Naşii“ din Craiova şi-au găsit „naşul“ la Braşov

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au cerut ieri ridicarea a 21 de conductori şi şefi de tren din cadrul Sucursalei de Transport Feroviar de Călători Craiova, suspectaţi de comiterea de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu

Ieri-dimineaţă, 18 „naşi“ din Bănie au fost ridicaţi de ofiţerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi (SRPT) Craiova şi trimişi cu un autocar la Braşov, pentru a fi audiaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Procurorii braşoveni au emis, de fapt, 21 de mandate de aducere pentru tot atâţia „naşi“ din Craiova, însă două dintre persoanele vizate sunt în concediu medical, iar a treia a fost ridicată de poliţiştii din Bucureşti.

Banii pentru „naş“, împărţiţi cu şefii

Anchetatorii au dispus ieri aducerea la Braşov pentru audieri a 81 de angajaţi din cadrul Sucursalelor de Transport Feroviar de Călători din Bucureşti, Craiova, Braşov, Cluj şi Iaşi, toţi fiind acuzaţi de comiterea de fapte de corupţie şi abuz în serviciu.
Procurorii braşoveni au declarat pentru GdS că au fost vizaţi atât conductori şi şefi de tren, cât şi inspectori sau revizori de specialitate, care au creat o adevărată ierarhie infracţională. În ultimul an, procurorii au strâns probe care arată că unii angajaţi ai sucursalelor vizate obişnuiau să primească bani de la călătorii care mergeau cu „naşul“. O parte din sume ajungea în buzunarele „naşilor“, iar altă parte mergea la superiorii lor.
Potrivit conducerii SRPT Craiova, Sucursala de Transport Feroviar de Călători din Bănie a „pierdut“ ieri doar conductori şi şefi de tren, persoane cu funcţii mai înalte nefiind vizate de procurorii din Braşov. „Este vorba doar de conductori şi şefi de tren, pe care i-am urcat într-un autobuz şi i-am trimis la Braşov, însoţiţi de poliţişti“, a precizat comisarul-şef Dumitru Şerbănescu, adjunctul şefului SRPT Craiova. Întrebat pe ce trenuri sau rute lucrau de obicei „naşii“ trimişi la Braşov, la audieri, comisarul-şef Dumitru Şerbănescu a spus că aceştia mergeau pe toate rutele. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au mai precizat că, după audieri, procurorul va dispune pe numele suspecţilor măsurile legale ce se impun.

Pierderile CFR

Deşi, la prima vedere, acest caz pare că vizează „găinăriile“ angajaţilor Sucursalelor de Transport Feroviar de Călători, directorul CFR Călători a declarat ieri că pagubele aduse în acest fel companiei sunt enorme.
Ştefan Roşeanu, directorul general al CFR Călători, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că aproximativ 30% dintre călători circulă fără bilet, iar pierderile CFR Călători sunt estimate la 100-150 de milioane de lei anual, prin neîncasarea biletelor la casă. În plus, prejudiciul creat statului prin neplata biletelor este estimat la 40 de milioane de lei anual. Ştefan Roşeanu a mai explicat că deseori se circulă cu „naşul“ pe rutele din sudul şi estul ţării.

Peste 100 de „naşi“ din Craiova au dosare penale
Ofiţerii SRPT Craiova au comunicat că, în ultimii cinci ani, aproximativ 150 de „naşi“ s-au ales cu dosare penale, cele mai multe fiind întocmite pentru abuz în serviciu pe numele „naşilor“ prinşi luând bani de la călători. Atunci când s-a putut stabili că „naşii“ au cerut bani călătorilor care nu aveau bilete, cazurile au fost preluate de procurori, care au continuat cercetările pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS