11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdio, burse pentru şcolile profesionale!

Adio, burse pentru şcolile profesionale!

Ministerul Educaţiei a redeschis în acest an şcolile profesionale, însă nu a dus proiectul până la capăt. Bursele pentru elevi, ca sprijin financiar pe durata formării, nu se mai acordă.

Subvenţia lunară promisă liceenilor care renunţă la specializările tehnice, real sau teoretice, pentru o calificare obţinută în doi ani, era de 200 de lei. 13.000 de elevi, absolvenţi de clasa a IX-a, au fost atraşi de ofertă. Nici unul dintre ei nu a primit vreun leu de la începerea anului şcolar.
Aşteptarea lor a fost compensată cu o veste mai puţin dorită. Sumele nu se mai acordă, deocamdată. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că este nevoie de modificarea Legii educaţiei pentru acordarea bursei, întrucât în prezent, „învăţământul preuniversitar este subvenţionat de stat“. Totodată, ministrul educaţiei a precizat că „subvenţia nu va fi pentru toţi elevii înscrişi şi se va pune un plafon de acordare a banilor“.

200 de elevi în Dolj

În judeţul Dolj, oferta şcolilor profesionale a prins foarte greu. S-a estimat că se vor ocupa 540 de locuri, însă la deschiderea anului şcolar s-au prezentat doar 200 de elevi. În general, liceenii care au optat pentru calificarea profesională sunt din mediul rural şi provin din familii cu venituri foarte mici. Aceştia au format nouă clase, din care două la Liceul Teoretic „Dimitrie Filişanu“ din Filiaşi, una la Liceul Teoretic „Horia Vintilă“ din Segarcea, o clasă la Şcoala de Arte şi Meserii Valea Stanciului, alta la SAM Daneţi. În Craiova, s-a format doar câte o clasă la Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu“, Colegiul Tehnic Energetic şi două clase la Liceul de Transporturi Auto Craiova. Specializarea dominantă a fost cea de mecanic. „Din cele nouă clase realizate pentru anul şcolar actual, cinci sunt de mecanică, două pe profil electric, o clasă de agricultură şi o clasă pentru turism şi alimentaţie publică“, a precizat Mihăiţa Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

A apărut o variantă scurtă de şcolarizare

Începutul acestui an şcolar a adus altă modificare în învăţământul profesional. Mai exact, pe lângă varianta de doi ani de şcolarizare, după finalizarea clasei a IX-a, a apărut şi calificarea profesională pe termen scurt, după terminarea clasei a X-a. „Elevii pot opta după finalizarea clasei a X-a pentru învăţământul profesional sub forma unor stagii de practică de 720 de ore, în urma cărora vor primi un certificat de calificare, nivel II, care le va permite angajarea imediată. Certificat de calificare vor primi şi cei care optează pentru doi ani de şcoală“, a precizat inspectorul şcolar Mihăiţa Stoica. Metoda de calificare pe termen scurt a fost implementată de un singur liceu din Craiova, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi“, care are ca specializare mecanici auto.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS