22 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSlujbă de coşmar în paradisul Cipru (II)

Slujbă de coşmar în paradisul Cipru (II)

Mai mulţi craioveni au fost îmbiaţi cu locuri de muncă bine plătite în Cipru de o firmă de intermediere pe piaţa muncii.
Ce a urmat le-a depăşit imaginaţia.

Numărul craiovenilor înşelaţi cu locuri de muncă bine plătite în Cipru de către firma Clevermind Consulting pare să fie mult mai mare decât se credea iniţial. Noi victime sunt gata să depună mărturie în acest caz. Zilele trecute, reporterii GdS au stat de vorbă cu Iacob Voinea, unul dintre cei amăgiţi de promisiunile firmei bucureştene. „Am văzut anunţul firmei respective la mica publicitate şi am telefonat pentru a mă interesa de un loc de muncă în străinătate. Mi-au promis marea cu sarea! Spuneau că voi primi un salariu de 1.800 euro/lună, plus cazare şi trei mese gratuite/zi. Nu mai ţin minte numele doamnei cu care am vorbit la telefon. În ziua şi la ora indicată, m-am întâlnit cu ei şi am plătit comisionul de 200 de euro, dar nu am primit nici o chitanţă. Mi s-a spus că voi primi ceva scris din partea angajatorului cipriot“, a explicat Iacob Voinea. Poveştile celor plecaţi în Cipru cu această firmă seamănă: au sunat la un număr de telefon de la mica publicitate; li s-a promis masă, cazare şi salarii tentante; li s-au cerut comisioane de intermediere de 200 euro/persoană; nu au primit nici un act în contul acestor bani, depuşi la bancă pe numele unei persoane fizice; ajunşi în Cipru nu au semnat nici un act, ci au muncit la negru, au locuit în condiţii insalubre şi au primit bani doar pentru mâncare. Mulţi nu au avut bani nici să se întoarcă acasă.

Cine răspunde?

Iacob Voinea spune că sunt mai multe persoane din Craiova în această situaţie.
„Când am fost să le plătesc comisionul, m-am întâlnit cu mai multe persoane. Erau trei din Craiova. În Bucureşti, ne-am întâlnit cu un bărbat de 50 de ani, care s-a recomandat Pârvu Mihai – directorul firmei. Părea un om serios, nu mi-a dat nimic de bănuit“, a mai spus craioveanul. Ajuns în Cipru, Iacob Voinea şi-a dat seama de adevăr: în apropiere de Nicosia, a fost cazat într-un imobil împreună cu alţi circa 50 de români şi dus să muncească la negru. A plecat după aproximativ o săptămână. „Am înţeles că pe «angajatorul» nostru îl cheamă Janis Piritis. Era un bărbat la vreo 40 de ani, scund, corpolent, cu plete“, a precizat acesta.
În numărul din 17 octombrie al GdS („Coşmarul unui craiovean plecat la muncă în Cipru“), relatam povestea lui Marian Tănasie, un craiovean de 53 de ani înşelat după aceeaşi metodă. Marian a călătorit pe ruta Bucureşti – Larnaca împreună cu alte patru persoane din Ploieşti şi Sibiu, cărora firma Clevermind Consulting le promisese locuri de muncă în străinătate. A muncit la negru 40 de zile şi a locuit în condiţii insalubre, printre gândaci şi şobolani, primind în schimb doar banii de mâncare. S-a întors în ţară cu ajutorul familiei, care i-a trimis bani de drum prin Western Union. Reprezentanţii Clevermind Consulting ne-au spus sec că firma este lichidată, atunci când au aflat despre ce anume ne interesăm. Totuşi, cineva trebuie să răspundă pentru aceste cazuri. Firma în cauză, deşi avea ca obiect de activitate intermedierea pe piaţa muncii, nu era înscrisă pe lista specială a ITM Bucureşti care cuprinde intermediarii pe piaţa muncii în străinătate.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS