22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedici arşi la buget de CAS Dolj

Medici arşi la buget de CAS Dolj

Pentru nerespectarea obligaţiilor contractuale, unii medici doljeni s-au ales cu sancţiuni pecuniare din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, în urma verificării serviciilor prestate luna trecută

În urma controalelor din luna septembrie întreprinse de comisiile Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj la 23 de furnizori de servicii medicale, unii dintre aceştia s-au ales cu avertismente, dar şi cu sancţiuni pecuniare. Verificarea îndeplinirii obligaţiilor contractuale s-a făcut luna trecută la zece medici de familie, la trei medici din ambulatoriul de specialitate, la un spital din judeţ, la doi stomatologi şi la şapte farmacii. Cele mai multe deficienţe s-au constatat la medici.
La cei zece furnizori de servicii în asistenţa medicală primară, printre neregulile depistate de comisii se numără nerespectarea programului de activitate a cabinetului, raportarea unor servicii medicale care nu s-au regăsit în evidenţele cabinetelor medicale sau prescrierea unor medicamente compensate 90% unor pacienţi care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii până la 700 de lei. „Pentru serviciile medicale raportate şi neefectuate, furnizorii au fost sancţionaţi cu avertisment scris, cu diminuarea cu 10% a sumei alocate pentru plata per capita din luna în care au fost identificate serviciile respective şi cu recuperarea contravalorii acestora. Contravaloarea medicamentelor prescrise eronat se va recupera de la medicii la care s-a constatat această deficienţă“, au precizat oficialii CAS Dolj.
Prescrierea de medicamente compensate 90% unor pacienţi care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii până la 700 de lei este o practică frecventă în rândul medicilor de familie, motiv pentru care reprezentanţii CAS au ţinut să facă unele menţiuni în acest caz: „Aici s-au înregistrat de-a lungul timpului confuzii, pentru că s-a luat în considerare doar nivelul venitului, nu şi natura acestuia. Trebuie ştiut faptul că în această categorie de persoane care beneficiază de compensarea cu 90% a unor medicamente se încadrează doar cele care realizează venituri numai din pensii (nu indemnizaţii, nu alocaţii, nu altceva), care cumulate nu depăşesc 700 de lei lunar. De exemplu, dacă o persoană are o pensie de 350 de lei pe lună şi mai are un alt venit (din chirii, PFA sau orice altă activitate generatoare de venit, chiar un contract de muncă) de un leu pe lună, ea nu beneficiază de această compensare, deşi veniturile ei lunare nu depăşesc 700 de lei“.
Cu sancţiuni s-au ales şi furnizorii de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate, după ce la aceştia s-a constatat lipsa semnăturii pacienţilor în registrul de consultaţii sau raportarea de servicii medicale pentru care nu erau completate corect şi complet documentele justificative la nivelul cabinetului. Şi aici s-a dispus măsura diminuării cu 10% a sumei alocate pentru plata serviciilor medicale din luna septembrie. Nereguli s-au depistat şi la Spitalul Municipal Băileşti. Aici fuseseră raportate servicii medicale ambulatorii prestate unor pacienţi care figurau ca internaţi în ziua respectivă, în acest caz Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate luând măsura imputării acestor servicii.
Au fost şi situaţii în care la control nu s-au depistat nereguli. La cei doi furnizori de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – medicină dentară şi la cei şapte furnizori de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu s-a constatat că sunt respectate clauzele contractului încheiat cu CAS Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS