5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi semafoare, şi giratoriu la Ford

Şi semafoare, şi giratoriu la Ford

Autorităţile locale craiovene promit că ambele investiţii de pe strada Henry Ford vor fi gata luna viitoare

Primăria Craiova a dat ieri ordinul de începere a lucrărilor la sistemul de semaforizare care va fi realizat la intrarea în Uzina Ford.
„Astăzi (ieri – n.r.) s-a dat ordinul de începere a lucrărilor la semafoarele de la Ford. Am avut o problemă: a trebuit să mutăm staţia de tramvai şi asta facem în prezent, am lucrat inclusiv sâmbătă şi duminică. Termenul de finalizare a lucrării este de două luni şi jumătate, dar cred că în cel mult o lună şi jumătate sistemul de semaforizare de acolo va fi deja funcţional“, a anunţat ieri managerul public al Craiovei, Gheorghe Nedelescu.
În paralel cu semafoarele din dreptul parcării Ford, se va lucra şi la sensul giratoriu care va fi amenajat la capătul străzii Henry Ford, în dreptul buclei unde întoarce tramvaiul. Acest giratoriu reprezintă o altă doleanţă a fabricantului american de automobile. Realizarea sa a ridicat mai multe probleme de ordin juridic, locaţia investiţiei aflându-se la confluenţa administrativă a trei localităţi: Craiova, Cârcea şi Malu Mare. În plus, municipalitatea nu putea construi pe un teren privat, chiar dacă acesta aparţinea Uzinei Ford. A fost nevoie ca Ford să-i cedeze terenul primăriei, pentru ca lucrările să poată începe. Mai rămânea o mare problemă: lipsa banilor!

Promisiuni fără corespondenţă în lista de investiţii

„Încă de anul trecut se făceau întâlniri între cei din primărie şi cei de la Ford, în care se promitea construirea acelui sens giratoriu. Când am venit noi în primărie, am avut o surpriză: nu doar că nu existau bani alocaţi pentru această investiţie, dar nu exista nici măcar o asemenea poziţie pe lista de investiţii a municipalităţii. Aşa că a trebuit să ne descurcăm altfel cu acest giratoriu. Mai întâi, am făcut proiectarea pe sponsorizare. Apoi i-am adus la aceeaşi masă pe toţi deţinătorii de utilităţi. Când specialiştii mi-au spus că un asemenea giratoriu va costa aproape un milion de euro, mi s-a părut exagerat. Dar când mi-au explicat că pe acolo trec toate utilităţile, iar acestea trebuie mutate, am înclinat să-i cred, pentru că numai mutarea acestor utilităţi costă circa 3.000.000 de lei, din care doar mutarea conductei de gaze a Transgaz ar costa aproximativ 1,6 milioane de lei. Însă, noi i-am convins pe deţinătorii de utilităţi să-şi mute pe banii lor toate aceste reţele“, a explicat Nedelescu.
După mutarea reţelelor de utilităţi, giratoriul ar urma să fie construit „voluntar“ de firmele care au contract cu municipalitatea şi de regiile aflate în subordinea Primăriei Craiova.
„Se va lucra în acelaşi timp atât la semaforizarea de la Ford, cât şi la sensul giratoriu. Până la sfârşitul lunii octombrie sper că ambele lucrări vor fi gata“, promite managerul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS