13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNepăsare şi indolenţă, conducerea Termo Halânga asistă la o moarte sigură!

Nepăsare şi indolenţă, conducerea Termo Halânga asistă la o moarte sigură!

Vineri, vântul puternic a ridicat din nou nori de praf şi cenuşă de la Termocentrala Halânga, făcând aerul imposibil de respirat în patru sate din zonă. Cele câteva mii de oameni au probleme de fiecare dată când bate vântul, deoarece praful şi cenuşa acoperă totul. Praful şi cenuşa produse în urma arderilor chimice conţin particule dăunătoare atât oamenilor, cât şi mediului. De această dată norul de steril a putut fi văzut de la o distanţă mai mare de zece kilometri şi a cuprins chiar şi oraşul.
„Cred că toţi o să murim din cauză că respirăm acest praf care are cupru, chimicale. Acasă nu pot să aerisesc în astfel de zile. Totul este plin de cenuşă şi miroase foarte greu. Nu poţi să respiri. Mi-am dus copilul la grădiniţă cu fular la nas ca să nu inhaleze cenuşă“, a spus un localnic din satul Cerneţi.
Oamenii au depus nenumărate sesizări şi plângeri la Mediu, la conducerea termocentralei şi chiar la autorităţile judeţului Mehedinţi, însă nimeni nu a făcut nimic până acum.
„De azi noapte (joi spre vineri – n.r.) a început să bată vântul şi aşa păţim până când se opreşte vântul sau până plouă ca să se ude acel câmp unde duc ei cenuşa. Cred că acest fenomen este deja cunoscut în toată ţara, toată lumea ştie, dar nimeni nu face nimic. Toţi dau vina că nu au bani ca să construiască nu ştiu ce sistem ca să nu mai existe acest efect când bate vântul. Trebuie să se facă ceva“, a spus alt localnic.
Garda de Mediu Mehedinţi spune că ştie despre situaţia de la Halânga, însă nu poate interveni atâta timp cât nimeni nu depune nici o sesizare în acest sens.
Nici conducerea Termocentralei, dar nici cea a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare nu au putut să ne dea un răspuns concret. Dacă ultima dată când praful de steril a cuprins întreaga zonă din apropierea termocentralei cei din conducere erau în concendiu, vineri se aflau pe teren.
Termocentrala Halânga, unde se produce  poluarea din cauza sterilului din iazul de colectare, produce aburul tehnologic pentru RAAN (Combinatul Chimic), care asigură producţia apei grele folosite la unităţile III şi IV de la centrala nucleară de la Cernavodă. Oamenii spun că vor fi nevoiţi să îşi vândă casele şi să se mute în altă parte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS