24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCoplata, redusă la jumătate după negocieri

Coplata, redusă la jumătate după negocieri

Suma care poate fi percepută de la asiguraţi pentru serviciile medicale accesate şi care face obiectul unui proiect de hotărâre de guvern s-a micşorat semnificativ în urma discuţiilor cu organizaţiile din mediul sanitar

Negocierile desfăşurate în cadrul procesului de elaborare a proiectului de act normativ pentru implementarea mecanismului de coplată în sistemul de sănătate au adus schimbări majore în hotărârea de guvern, care ar urma să aducă modificări şi completări la contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Reprezentanţii colegiilor profesionale, patronatelor, furnizorilor de servicii medicale, asociaţiilor de pacienţi şi sindicatelor din sănătate au transmis Ministerului Sănătăţii (MS) că sistemul de coplată nu ar trebui introdus sau cel puţin ar trebui amânat până după implementarea noii legi a sănătăţii sau până vor exista solicitări în acest sens din partea instituţiilor financiare internaţionale. „În acest ultim caz, coplata ar trebui să reprezinte o sumă absolut simbolică“, a fost solicitarea organizaţiilor prezente la discuţii.
În urma negocierilor, nu s-a obţinut anularea coplăţii, dar s-a reuşit micşorarea semnificativă a cuantumului acesteia. Proiectul de hotărâre este încă în dezbatere publică şi va mai rămâne afişat pe site-ul MS, la transparenţă decizională, până pe 9 octombrie. Iniţial, el trebuia păstrat pe site până pe 3 septembrie, dar termenul s-a prelungit tocmai pentru a se primi cât mai multe propuneri şi variante. În vigoare va intra abia după ce va fi semnat de primul-ministru şi publicat în Monitorul Oficial.

Noile niveluri ale coplăţii

Coplata reprezintă suma care poate fi percepută de la asiguraţi pentru serviciile medicale accesate. Domeniile în care se încasează această coplată, stabilite în proiect, sunt: asistenţă medicală primară; asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură; asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice; asistenţă medicală spitalicească.
În actuala formă, proiectul propune valori mai mici ale coplăţii. Sumele care ar trebui plătite astfel pentru consultaţii au scăzut cu doi şi chiar trei lei. De exemplu, în asistenţa medicală primară, nivelul actual stabilit pentru consultaţiile acordate de medicul fără grad profesional şi cu grad profesional specialist este de 2 lei, în timp ce la medicul cu grad profesional primar coplata ar fi de 3 lei/consultaţie. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, nivelul minim al coplăţii stabilit acum este de 3 lei/consultaţie, iar cel maxim, de 4 lei/consultaţie.
Şi la analize s-a redus coplata. Pentru una-cinci analize de laborator în baza unui bilet de trimitere, nivelul coplăţii este acum de 2 lei (faţă de 5 lei iniţial), pentru şase până la zece analize nivelul coplăţii este de 5 lei (faţă de 10 lei iniţial), iar pentru mai mult de zece analize de laborator în baza unui bilet de trimitere nivelul coplăţii ar fi de 10 lei (20 de lei iniţial).
Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi pentru care plata se face prin tarif/serviciu medical sau prin tarif/caz rezolvat, ori pentru serviciile medicale – caz rezolvat acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul coplăţii a scăzut la jumătate. Pentru o zi de spitalizare asiguratul ar putea să plătească între 10 şi 30 de lei, iar pentru o spitalizarea continuă nivelul coplăţii ar fi între 20 şi 40 de lei, în funcţie de categoria de clasificare a spitalului.
Şi pentru investigaţiile paraclinice de înaltă performanţă s-a stabilit acum un nivel mult mai mic al coplăţii / bilet de trimitere. Pentru RMN nativ suma ar fi de 50 de lei (faţă de 150 de lei iniţial), pentru RMN cu substanţă de contrast s-ar putea plăti 75 de lei (250 de lei iniţial), pentru tomograf nativ – 30 de lei (faţă de 100 de lei), pentru tomograf cu substanţă de contrast – 50 de lei (comparativ cu 150 de lei), pentru angiografie – 25 de  lei (80 de lei iniţial), iar pentru scintigrafie – 30 de lei (100 de lei iniţial).

Cine este scutit de coplată

În proiectul de hotărâre se precizează că pacienţii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, precum şi pacienţii cu alte afecţiuni asimilate celor care sunt incluse în programele naţionale de sănătate (hepatita cronică etc.), care necesită o accesare repetitivă a sistemului de sănătate, prevăzute în norme, nu plătesc coplată pentru serviciile medicale aferente bolii de bază. După negocieri, s-a mai stabilit că nu se percepe coplată nici pentru primul serviciu medical/trimestru în cazul bolnavilor cu afecţiuni cronice şi nici pentru efectuarea controlului medical anual pentru prevenirea bolilor cu consecinţe majore în morbiditate şi mortalitate.
„Acest proiect de act normativ ar mai putea suferi mici modificări până la forma sa finală, dar nu cred că se va mai umbla pe tarife“, susţin oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, reprezentanta ministerului în judeţ.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS