5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn sfârşit, s-a trezit CNAS!

În sfârşit, s-a trezit CNAS!

Furnizorii de servicii medicale nu vor mai putea face raportări neconforme cu realitatea. Printr-un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, din această lună în categoria controalelor neplanificate va intra şi verificarea realităţii serviciilor raportate spre decontare de diverşi furnizori.  

Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate nu se vor mai arunca să plătească serviciile raportate de furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale cu care se află în relaţie contractuală. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) s-a trezit, în sfârşit, şi a dat ordin ca serviciile raportate lunar spre decontare să fie şi verificate, pentru a se constata dacă sunt conforme cu realitatea, înainte de a fi plătite.
Până acum, reprezentanţii instituţiei desfăşurau trei tipuri de controale, conform ordinului preşedintelui CNAS nr. 610/2011: tematice (efectuate lunar, dinainte programate, cu obiective expres stabilite şi cu o durată determinată, prin care se verifică îndeplinirea obligaţiilor contractuale a furnizorilor de servicii), inopinate (impuse, de regulă, de o reclamaţie, sesizare, petiţie provenită de la un partener din sistem, mass-media ori de la alte autorităţi sau din dispoziţia preşedintelui CNAS ori a preşedintelui-director general, după caz) şi operative (controale neplanificate care constau în verificarea, limitată în timp şi sub raportul sferei de cuprindere, a unui furnizor de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, a unui contribuabil, în vederea stabilirii existenţei ori inexistenţei unor încălcări ale reglementărilor legale aplicabile în domeniul asigurărilor sociale de sănătate).

Verificarea se face lunar, prin sondaj

Prin ordinul nr. 419 din 28 august 2012, dat de preşedintele CNAS, care va fi pus în practică din această lună, „casele de asigurări de sănătate sunt obligate să verifice realitatea serviciilor raportate spre decontare de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu acestea“, după cum se specifică la art. 1. Tot aici se mai menţionează că verificarea se face lunar, prin sondaj, şi se efectuează după depunerea documentelor în vederea decontării serviciilor respective, înaintea parcurgerii celorlalte faze ale execuţiei bugetare. Tematica de control constă în verificarea concordanţei între activitatea raportată şi activitatea efectuată pe luna pentru care s-a solicitat decontarea, în vederea stabilirii realităţii.
Cu alte cuvinte, furnizorii de servicii din sistemul sanitar nu-şi vor mai putea permite să facă raportări care nu bat cu realitatea, existând riscul de a fi oricând verificaţi, depistaţi şi sancţionaţi. Mass-media au scos la iveală destule situaţii în ţară când Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate au făcut decontări de servicii inexistente, în baza raportărilor depuse de furnizori. „Aceste controale sunt asimilate celor operative. Este un lucru bun, pentru că orice furnizor care va face raportarea va sta cu gândul că poate fi verificat. Controalele tematice, pe lângă faptul că sunt programate, nu mai pot fi repetate mai devreme de trei ani. Concret, dacă un furnizor a fost verificat astfel, timp de trei ani el poate sta liniştit. Cum nici controale inopinate nu se fac mereu, pentru că de cele mai multe ori oamenilor le e teamă se reclame o experienţă nefericită cu care s-au confruntat în sistemul de sănătate, dovadă numărul mic de sesizări care ajung la noi, aceste noi controale operative pot fi foarte eficiente“, au afirmat reprezentanţii CAS Dolj.
Conform noului ordin, eşantionul de sondaj şi furnizorii de servicii care urmează să fie verificaţi vor fi stabilite de fiecare preşedinte-director general al casei de asigurări de sănătate. Furnizorii prinşi cu mâţa-n sac, pe lângă faptul că nu li se vor plăti serviciile raportate în plus, vor fi sancţionaţi, pornind de la avertisment până la oprirea unei sume de bani, sub formă de procent din valoarea contractului încheiat cu CAS.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS