14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAudieri în forţă într-un dosar de evaziune fiscală de peste trei milioane de euro

Audieri în forţă într-un dosar de evaziune fiscală de peste trei milioane de euro

Procurorii DIICOT Mehedinţi au audiat luni seară 16 persoane în dosarul grupului infracţional organizat specializat în achiziţii intracomunitare de produse agroalimentare, care a prejudiciat statul român cu peste trei milioane de euro. Patru dintre cei aduşi la sediul DIICOT sunt reţinuţi deja pentru 24 de ore. Acuzaţiile care li se aduc suspecţilor sunt evaziune fiscală, spălare de bani şi constituirea unui grup infracţional.
Printre cele 16 persoane, sunt şi doi romi din Strehaia, care, potrivit anchetatorilor, au avut implicări în dosar. Suspecţii au fost aduşi în Mehedinţi din şapte judeţe – Vâlcea, Argeş, Hunedoara, Ialomiţa, Bucureşti, Iaşi şi Suceava – cu un autocar.
Din cercetările efectuate până în prezent, s-a stabilit că, în perioada 2010 – 2012, persoanele suspecte au constituit un grup infracţional organizat. Aceştia, prin intermediul mai multor firme, au efectuat achiziţii intracomunitare de produse agroalimentare (zahăr, ulei, făină) din Ungaria şi Bulgaria, pentru care au întocmit documente fictive în vederea efectuării de operaţiuni ilicite de import-export, ulterior valorificându-le pe piaţa internă. De asemenea, mărfurile au fost cumpărate de la parteneri din statele menţionate, fără achitarea TVA, iar la comercializarea acestora pe teritoriul României, cei în cauză au colectat TVA aferentă, rezultând sume de bani pe care, deşi aveau obligaţia să le achite către bugetul de stat, şi le-au însuşit, folosindu‑se de facturi fictive, pe care le‑au înregistrat în evidenţele contabile, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu peste 3.000.000 de euro.
Pe 9 iulie, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat, simultan, 28 de percheziţii domiciliare în judeţele Mehedinţi (nouă în Strehaia), Ilfov (1), Giurgiu (1), Olt (1) şi Prahova (9) şi în Bucureşti (7), pentru a fi puse în aplicare 30 de mandate de aducere. Pentru probarea activităţii infracţionale a membrilor grupării s-a beneficiat de sprijinul de specialitale al SRI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS