3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPacienţii cu probleme psihice, lăsaţi în voia sorţii

Pacienţii cu probleme psihice, lăsaţi în voia sorţii

O anchetă jurnalistică demarată acum trei zile demonstrează indolenţa şi lipsa de implicare a angajaţilor instituţiilor statului, plătiţi din banii constribuabililor. Relatam miercuri, 29 august, despre o tânără de 20 de ani, descoperită fără viaţă în apele Dunării. Odată cu moartea tinerei am aflat că este o pacientă de Spitalului de Neuropsihiatrie din Drobeta Turnu Severin, care, împreună cu un bărbat de 54 de ani, dispăruseră din spital de câteva zile. Ce a urmat este de domeniul tragi-comicului.
Conducerea spitalului a susţinut la vremea respectivă că poliţia a fost sesizată şi oamenii legii îi căutau pe cei daţi dispăruţi.
„Din momentul în care personalul medical a constatat absenţa celor doi pacienţi, a fost anunţată poliţia şi am solicitat căutarea celor doi bolnavi. Din păcate, tânăra de 20 de ani a fost găsită decedată, înecată în Dunăre, iar despre celălalt pacient, un bărbat în vârstă de 54 de ani, nu se ştie încă nimic. Sperăm ca pe acesta să-l găsim în viaţă. Nu ştim cum s-a întâmplat, poate fi vorba şi despre neglijenţă din partea asistenţilor şi supraveghetorilor“, a declarat Elena Bololoi, director medical.
Vineri dimineață, reprezentanţii IPJ Mehedinţi susţineau contrariul, bolnavii care au fugit din spital nu au fost daţi dispăruţi la poliţie.
„La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mehedinţi, în ultimele 30 de zile ale anului în curs, nu s-a primit nici o sesizare privind dispariţia vreunei persoane cu afecţiuni medicale, din cadrul Secţiei de Psihiatrie Gura Văii. De asemenea, vă încunoştiinţăm că unitatea noastră nu a fost sesizată nici în ceea ce priveşte dispariţia persoanei găsite în apele fluviului Dunărea pe 29 august“, a declarat Nicolae Lohon, purtător de cuvânt al IPJ Mehedinţi.
În timp ce o tânără de 20 de ani a murit în mod suspect, iar un bărbat de 54 de ani care nu este responsabil de actele sale umblă liber pe străzi, disputele dintre poliţie şi medicii de la spital au continuat în cursul zilei de vineri. Auzind care a fost răspunsul poliției, cadrele medicale au continuat să susțină că poliţia a fost sesizată să-i caute pe cei doi pacienți dispăruți. „Specificăm clar că există o sesizare depusă la IPJ Mehedinţi despre dispariţia celor doi pacienţi, iar în raport există chiar şi numele agentului care s-a ocupat de sesizarea noastră. Deci noi, în momentul în care am constatat dispariţia, am apelat la sprijinul poliţiei“, a spus Elena Bololoi, director medical al Spitalului Judeţean.
Apelată din nou, poliţia a încercat să ne convingă că adevărul este undeva la mijloc. Medicii au anunţat dispariţia, dar doar a unui pacient, care a fost găsit mort în Dunăre, despre celălalt nu se ştie nimic.
„Menţionăm că am fost solicitaţi pentru căutarea unei tinere cunoscute cu probleme psihice, internată la spitalul din Gura Văii, care, din păcate, a fost găsită decedată. Cât despre celălalt pacient, nu cunoaştem nimic“, a explicat Lohon.
Angajaţii spitalului se scuză şi spun că este aproape imposibil să aibă grijă de toţi bolnavii. „Noi nu avem de unde să ştim cum au ieşit, sunt peste 100 de bolnavi şi nu ne putem ţine la toţi, sar gardul, nici nu ai cum să-i vezi“, a spus gardianul spitalului.
Așa că trageţi singuri concluzia: ce fac oamenii legii ca să ne apere de oamenii periculoşi? Cum tratează medicii bolnavii de care rudele nu se mai interesează?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS