10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReabilitare rapidă la blocul 201E

Reabilitare rapidă la blocul 201E

Mobilizare exemplară pentru reabilitarea blocului 201E din cartierul Craioviţa Nouă. Angajaţii regiilor subordonate primăriei au trecut la măsurători pe scara blocului şi în apartamentele proprietarilor, năuciţi că nu ştiau ce li se întâmplă.

De cealaltă parte, proiectanţii au căutat proiectul iniţial al blocului, fiindcă au misiunea de a da gata partea de proiect în mai puţin de o lună. „Înainte de toate, am identificat proiectul şi am văzut ce trebuie făcut. S-a efectuat o evaluare a construcţiei, urmează să se facă un audit energetic pentru a se identifica zonele în care se pierde căldură. Ce se urmăreşte prin această reabilitare termică: în primul rând, anveloparea blocului, refacerea teraselor, eliminarea nişelor de frig, înlocuirea tâmplăriei. În al doilea rând, şi cel mai dificil, schimbarea reţelelor de utilităţi pentru că se va trece la o contorizare individuală“, a precizat Liliana Ionescu, administrator IDP Proiect Craiova. Proiectul se face pro bono. În prezent, până şi cei implicaţi în acest proiect sunt luaţi prin surprindere şi nu cunosc toate amănuntele, ei urmând doar indicaţiile administraţiei locale.

Regiile, scoase la treabă

La rândul lor, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova şi Compania de Apă Oltenia (CAO) şi-au trimis angajaţii pe teren pentru efectuarea măsurătorilor. Conductele de utilităţi vor pleca din subsolul blocului pe casa scării, vor fi aduse la uşa fiecărui apartament, unde va fi montat şi aparatul de măsurat consumul, după care vor ajunge la fiecare sursă de încălzire din apartament. „Lucrările vor fi făcute cu angajaţii noştri. În acest moment nu cunosc prea multe, aşteptăm proiectul. Într-o săptămână, dacă există fondurile necesare, ne mobilizăm şi putem finaliza lucrarea. Vechile conducte nu vor mai avea utilitate“, a precizat directorul adjunct al RATf, Nicolae Degeratu.
RAADPFL-ului îi revine cea mai ingrată misiune în acest proiect, să obţină de la proprietarii celor 14 apartamente din blocul 201E acordul şi redactarea juridică a actelor. Refuzul unui singur proprietar, care se vede ameninţat de contractul individual, poate periclita acest proiect.

E gratis, e bine

Asociaţia de proprietari nr. 37 Craioviţa Nouă a fost surprinsă de decizia rapidă a administraţiei locale. Reprezentanţii proprietarilor nici măcar nu au fost întrebaţi sau anunţaţi. Singurul demers pe care ei l-au făcut către primărie a fost transmiterea situaţiei cu anveloparea blocurilor din asociaţie. „Nu ştim nimic, nu am fost întrebaţi. Este o hotărâre binevenită, deşi aveam în asociaţie blocuri mult mai prăpădite. Noi aici suntem vitregiţi, nu avem alei asfaltate, nu avem parcări, nu avem trotuare. Legat de blocul 201E, este un bloc în care avem şi persoane care plătesc, dar și rău-platnici. Nu ştiu dacă aceştia din urmă îşi vor da acordul pentru reabilitare de teamă să nu rămână fără utilităţi. Avem, de exemplu, la apartamentul 2, o datorie de 17.703 lei, la apartamentul 10, o datorie de 1.615 lei, iar la 13, o datorie de 1.042 de lei, ceilalţi au restanţe mai mici“, a arătat administratorul asociaţiei de proprietari, Elena Preda.

Acceptă fără să clipească?

În blocul 201E, ieri-dimineaţă echipe ale regiilor şi ale proiectantului făceau de zor măsurători prin apartamentele proprietarilor. Din păcate, din cei 14, doar trei se aflau acasă. „Avem nevoie de un cadastru sau să măsurăm într-unul dintre apartamente, că ele sunt identice, mai puţin parterul, unde este şi uscătoria. Nu va fi mare deranjul, conducta intră printr-un singur perete în apartament. Nu ştiu ce va fi pentru celelalte lucrări“, a spus un angajat al Termoficării.
Constanţa Chelu, proprietara apartamentului 9 din blocul 201E, priveşte cu ochi buni aceste îmbunătăţiri. „Ne bucurăm că primăria va lua aceste măsuri. Blocul este făcut din plăci şi iarna plăteam aproape 600 de lei pe lună“, spune proprietara, fără să se mai gândească la toate schimbările la care îi va fi supusă locuinţa.
Într-adevăr, cât de viabil va fi acest proiect şi, mai ales, cât de util rămâne să o demonstreze cei implicaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS