5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRodin Traicu, secretar de stat la Ministerul Economiei

Rodin Traicu, secretar de stat la Ministerul Economiei

Numirea unui nou secretar de stat la Ministerul Economiei s-a dovedit o misiune dificilă pentru noul guvern. În ședința de miercuri a executivului, premierul Victor Ponta a luat, în  sfârșit, o decizie, numindu-l secretar de stat pe Rodin Traicu, fost președinte al Regiei Autonome de Activități Nucleare Drobeta Turnu Severin, pe vremea guvernului Năstase, și fost director general al Nuclear Montaj, o companie din grupul Tender, specializată în lucrări de montaj sisteme de echipamente și conducte destinate centralelor nucleare, care a lucrat și pentru centrala de la Cernavodă.
Dintr-un articol de opinie publicat în martie pe site-ul Energy-Center.ro, reiese că Rodin Traicu se împotrivește total privatizărilor, incluzând instituții precum FMI, CE și Banca Mondială în rândul „demolatorilor energeticii românești“.  
Rodin Traicu scria în textul de pe Energy-Center.ro că autoritățile de la Bruxelles au creat „cadrul ideal“ pentru apariția situației dezastruoase a sistemului energetic național. De asemenea, spunea că la presiunea Comisiei Europene a apărut „nu concurența liberă, ci Instituția Traderilor de energie, intermediari care au posibilitatea să cumpere ieftin și să vândă scump (de multe ori firmelor cu capital de stat), în special energie hidro și nucleară“.  
Traicu acuza și FMI de faptul că a descoperit „grava scurgere de venituri ale statului român“ a „acestei structuri parazitare“ abia în 2011, deși erau lucruri cunoscute încă din 2005.
În acest context, Traicu mai acuza FMI și Banca Mondială că ar fi agenți de vânzare a companiilor rentabile din domeniul energiei. Traicu a criticat și listarea pe BVB a unui pachet de 15% din acțiunile Transelectrica, considerând această acțiune „o altă trădare a intereselor naționale“.
Omul de afaceri Ovidiu Tender a revenit în atenția opiniei publice chiar a doua zi după instalarea guvernului Ponta, anunțând un acord de concesiune cu Agenția de Gestionare și Cooperare între Senegal și Guineea-Bissau (AGC) pentru lucrări de explorare geologică pe un bloc petrolier în suprafață de 5.347 de kilometri pătrați.  
Claudia Pîrvoiu, HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS