21.6 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal Ford îţi dă 24 de salarii ca să-ţi dai demisia

Ford îţi dă 24 de salarii ca să-ţi dai demisia

Ford se debarasează elegant de circa 250 de angajaţi care sunt în plus în fabrică. Persoanele care se află înainte de pensionare vor primi mai multe salarii compensatorii ca să plece acasă. În plus, cine îşi dă demisia va încasa de la companie 24 de salarii nete. Ford a confirmat că a iniţiat un program de „plecări voluntare“, dar nu dezvăluie numărul celor care vor părăsi compania luna aceasta.

În timp ce, pe de o parte, Ford a anunţat că angajează 500 de persoane până în luna iunie a acestui an, până la sfârşitul lunii aprilie vor fi dați afară circa 250 de salariați, din rândul celor aflați în prag de pensionare. De la începutul lunii se trec pe liste persoanele care pot să iasă la pensie anticipată parţial, adică acelea care îndeplinesc condiţiile impuse de noua lege a pensiilor, în sensul că trebuie să aibă stagiu complet de cotizare de peste 28 de ani – în cazul femeilor – şi de peste 33 de ani – în cazul bărbaţilor. În plus, conform noii legi a pensiilor, persoanele care doresc să se pensioneze anticipat parţial trebuie să fi împlinit anumite vârste, pentru a putea beneficia de pensie. Curios este că s-au găsit repede voluntari care să se ofere să plece din Ford. Potrivit unor surse din interiorul fabricii, angajaţii se trec singuri pe listele de disponibilizări, până la această dată înscriindu-se în jur de 120-140 de persoane care îşi doresc să iasă la pensie înainte de termenul legal. Aceleaşi surse spun că procesul de destituiri la cerere va dura până de Sfântul Gheorghe, pe 23 aprilie. Programul plecărilor voluntare a mai fost implementat de Ford şi în alte ţări în care compania are fabrici.

Demisia valorează salariul pe doi ani

În plus, persoanele care doresc să plece prin demisie vor primi de la companie 24 de salarii nete. În general, managerii Ford le-au cerut să le înceteze activitatea cu acordul părţilor lucrătorilor TESA, care nu prea mai au ce să facă prin uzină. Personalul care va pleca acasă de la Ford pentru a se pensiona anticipat va primi între şase şi 24 de salarii compensatorii, direct proporţional cu perioada care le-a rămas până la pensionare. Adică, cine are mai mulţi ani până la pensia la limită de vârstă va primi mai multe salarii. Sindicaliştii recunosc faptul că li s-a propus oamenilor să plece acasă, dar susţin că nu au fost obligaţi de nimeni. „Nu li s-a impus nimic. Pleacă voluntar. Doar cine vrea să aplice pentru pensie anticipată parţial se înscrie pe liste. Cei care pleacă prin încetarea activităţii prin acordul părţilor vor primi 24 de salarii compensatorii, în funcţie de salariul pe care l-au avut“, a declarat, pentru GdS, Ovidiu Cioroianu, unul dintre liderii sindicali din Ford.

Ford confirmă: există plecări voluntare
 
„Pe măsură ce Ford continuă să îşi menţină angajamentul de a transforma fabrica de la Craiova într-o unitate de producție modernă și competitivă la nivel global, atât pentru vehicule, cât şi pentru motoare, dorim să confirmăm derularea unui program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă pe parcursul perioadei următoare. Scopul acestui program vizează utilizarea cât mai eficientă a personalului companiei pentru a îndeplini cerinţele de producţie curente şi viitoare“, au declarat, pentru GdS, reprezentanţii Ford România. Sunt vizate persoanele care lucrează la birouri, susţin mai-marii companiei: „Ford România va derula un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă pentru salariaţii TESA, menit să alinieze colectivul de angajaţi de la Craiova cu modelul utilizat de Ford în restul centrelor de operaţiuni din întreaga lume“.
Practic, Ford nu desfiinţează toate posturile care rămân vacante. Cel puţin în cazul muncitorilor care pleacă voluntar, locurile vor fi ocupate ulterior, în funcţie de nevoile companiei. „În același timp, se va implementa şi un program de încetare voluntară a relaţiilor de muncă pentru muncitori ce va permite acestora să se pensioneze înainte de termen, la cerere, locurile de muncă vacante astfel create urmând să fie ocupate conform cu cerinţele operaţionale. Acesta a fost introdus de-abia la începutul lunii aprilie, fiind prea devreme să speculăm pe marginea nivelului de interes cu privire la numărul de persoane asupra cărora va avea în cele din urmă impact“, au menţionat reprezentanţii Ford.
România nu este singura ţară în care Ford practică programul de plecări voluntare ale personalului. „Astfel de programe sunt o practică comună în toate ţările unde Ford deţine unităţi de producţie, scopul acestuia fiind de a ne utiliza cât mai eficient resursele“, au confirmat reprezentanţii companiei.

Vârstă de pensionare
Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, pot să se pensioneze anticipat parţial în luna aprilie a acestui an femeile care au împlinit 59 de ani şi patru luni şi au un stagiu complet de cotizare de 28 de ani şi opt luni. De asemenea, se pot pensiona anticipat parţial luna aceasta pe aceeaşi schemă bărbaţii care au împlinit 59 de ani şi patru luni şi au avut stagiul de cotizare de 33 de ani şi opt luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS