5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCreşele, insuficiente pentru numărul de copii din Craiova

Creşele, insuficiente pentru numărul de copii din Craiova

În perioada 1989-2007, numărul creşelor din Craiova s-a înjumătăţit. Acest lucru a provocat disperarea părinţilor care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă.

Odată cu finalizarea concediului de creştere a copilului, când îşi reiau serviciul, mulţi părinţi nu au cu cine-şi lăsa copilul acasă. Fie pentru că nu au rude care să poată sau să fie dispuse să-şi petreacă timpul cu micuţul, fie pentru că nu-şi permit o bonă sau nu au încredere într-una, mulţi părinţi apelează la creşe. Problema este însă că numărul acestora este insuficient. „În prezent, în Craiova avem nouă creşe unde în total sunt 350 de locuri. Cererea este mai mare decât oferta. Câteodată, mai dorm şi câte doi copii în pătuţ. Părinţii acceptă această situaţie, pentru că nu au cu cine să-şi lase copiii“, a declarat Aura Gabriela Militaru, directorul Serviciului Public Creşe, Cabinete Medicale şi de Medicină Craiova, care a explicat că, din păcate, nu pot fi puse pătuţuri suplimentare pentru că spaţiul alocat este mic.

Avem nevoie de cel puţin cinci creşe

Potrivit estimărilor, în Craiova ar mai fi nevoie de cel puţin cinci creşe. „De la revoluţie şi până în 2006-2007, numărul creşelor din Craiova a scăzut de la 18 la nouă. În prezent, avem câteva cartiere unde ar fi nevoie de creşe pentru că nu mai există (în Rovine, în Bariera Vâlcii, pe Severinului). De asemenea, există cartiere unde ar trebui să suplimentăm numărul de creşe (în 1 Mai, în Valea Roşie)“, a spus Aura Gabriela Militaru.
Dacă ar fi fonduri, nevoia ar fi însă chiar mari mare. Asta, deoarece, odată cu intrarea în vigoare a OUG nr. 124/2011, datorită stimulentelor acordate, mulţi părinţi ar putea fi tentaţi să se întoarcă la serviciu înainte ca micuţul să împlinească 12 luni.

„Nici un copil nu e lăsat pe dinafară”

Potrivit informaţiilor primite de la Serviciul Public Creşe, Cabinete Medicale şi de Medicină Craiova, părinţii îşi aduc copiii la creşă de la trei luni şi până la patru ani. „Înscrierile se fac, în general, la început de an, dar, dacă sunt solicitări şi în cursul anului, noi înscriem copiii. Nici un copil nu e lăsat pe dinafară pentru că nu au cu cine să-i lase“, a spus Aura Gabriela Militaru.
Aceasta a explicat că părinţii care vor să-şi înscrie copiii la creşă trebuie să depună la unitatea la care doresc să-l înscrie un dosar care să conţină o adeverinţă de la medicul de familie cu privire la vaccinurile efectuate până la data înscrierii, copia de pe certificatul de naştere, copie de pe BI/CI părinţilor. Odată înscris, părinţii trebuie să suporte masa micuţului, în valoare de şase lei pentru fiecare zi în care este prezent. Astfel, dacă merge la creşă numai zece zile pe lună, părinţii plătesc doar 60 de lei/lună. 

Trei creşe unde copiii pot rămâne şi peste noapte

Din cele nouă creşe din localitate, trei au program săptămânal, unde copiii pot rămâne şi peste noapte. „Aici, de obicei, sunt aduşi copii ai căror părinţi lucrează în ture de noapte sau care pleacă în delegaţii“, a declarat Aura Gabriela Militaru, care a explicat că municipiul Craiova este unul dintre puţinele locuri din ţară unde mai există astfel de creşe. Uneori, în aceste locuri, rămân şi câte 30 de copii pe noapte. Pentru aceştia, angajaţii din creşe sunt ca a doua familie.

Unde găsiţi creşe în Craiova

Creşa nr. 1 – strada Olteţ, nr. 5
Creşa nr. 2 – strada S. Demetriade, nr. 10 (Brazdă, zona Simplon)
Creşa nr. 3 – strada Arh. Duiliu Marcu, nr. 14 (Craioviţa, zona Racheta)
Creşa nr. 4 – strada I. Ţuculescu, nr. 2 (Lăpuş, Şcoala nr. 37)
Creşa nr. 5 – strada Elena Farago, nr. 17 (Craioviţa)
Creşa nr. 6 – Al Gheţişoarei, nr. 11, Bl. 165 A (Craioviţa Nouă)
Creşa nr. 7 – strada Ştefan Velovan, nr.  4 (Grădiniţa Pinocchio)
Creşa nr. 8 – strada Revoluţiei nr. 15 (Valea Roşie)
Creşa nr. 9 – strada D. Gerota, nr. 18 (Fabrica de Confecţii Romanescu).
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS