19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPasajul se extinde

Pasajul se extinde

Alte două porţiuni din pasajul suprateran construit în centrul Craiovei vor fi turnate în zilele următoare, constructorii promiţând că vor da drumul la circulaţie pe lângă şi pe sub pasaj înainte de alegerile locale

A venit primăvara, iar pe şantierele Craiovei a început să se muncească în forţă. A aflat-o ieri şi primarul Craiovei, în timpul uneia dintre obişnuitele vizite pe care le face la obiectivele de investiţii cu fonduri europene ale municipalităţii.

„Într-o lună o să dea gata lucrarea!“

Cu Nicu Tuţu alături (directorul Direcţiei de Investiţii şi Servicii Publice din Primăria Craiova), primarul Solomon a dat, ieri-dimineaţă, mai întâi o raită pe şantierul din cartierul Craioviţa Nouă, unde Delta ACM ‘93 Bucureşti reabilitează bulevardele Olteniei şi Tineretului. Circulaţia se desfăşura mult mai bine, graţie atât noilor marcaje – linia continuă dintre cele două sensuri de mers pe partea străzilor care a rămas deschisă circulaţiei -, cât şi indicatoarelor rutiere instalate în ultimele zile, după ce poliţiştii locali care dirijează circulaţia în zonă au sesizat necesitatea amplasării lor. Cât despre lucrări, acestea începuseră doar de două zile, dar zona era deja de nerecunoscut. Zeci de excavatoare şi buldozere (nu-i nici o exagerare!) lucrau pe cele două bulevarde. Bordurile vechi, extrem de uzate, au fost scoase deja, iar cele noi au fost aliniate, gata de a fi amplasate pe poziţie, în prezent lucrându-se în forţă la amenajarea parcărilor. Şi vor fi destule: peste 800 de locuri noi de parcare, în spic sau în paralel cu axul drumului, doar pe Olteniei şi Tineretului.
Primarul Craiovei aruncă o privire în zonele unde vor fi amenajate noile locuri de parcare, apoi pune câteva întrebări unui şef de echipă cu privire la cablurile pe care le găsiseră muncitorii în pământ atunci când săpau pentru a lărgi strada. „Majoritatea sunt părăsite, sunt ale nimănui“, îi spune primarului angajatul Delta.
Solomon urcă înapoi în maşină şi continuă drumul. „Poa’ să zică lumea orice despre Delta, eu n-am ce să le reproşez. Uite-i cum lucrează! Cred că au sute de muncitori aici! Spun eu, într-o lună o să dea gata lucrarea“, afirmă primarul Antonie Solomon.

Pe 15 aprilie se pune acoperişul

Următoarea oprire: Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. Imensa clădire, comparabilă doar cu Romexpo (care e ceva mai mare, dar are mai puţine birouri şi spaţii expoziţionale), este ridicată de asocierea Recon, Mitliv şi Romelectro.
„Cum staţi?“, îi întreabă primarul pe reprezentanţii firmelor constructoare care i-au ieşit în întâmpinare.
„Ca de obicei, în avans“, îi răspunde unul dintre constructori, care continuă: „Pe 15 aprilie vom începe amplasarea cupolei. Deja ne-am refăcut graficul de lucrări şi vom finaliza cu un an mai devreme, adică, în loc să terminăm în decembrie 2013, vom da gata totul în decembrie 2012“. „Mă, voi lucraţi de parcă-aţi fi nemţi aici, n-am ce să vă zic de rău. Bravo vouă!“, le spune Solomon în timp ce intră în imensa clădire. Priveşte la muncitorii care lucrează tocmai sus, unde instalează cadrul metalic circular pe care se va sprijini cupola, apoi se uită în jur, căutând cu privirea locul unde vor fi construite două centre de afaceri. „Ştiţi ce-ar mai trebui aici? Un mic hotel, care să deservească mai ales complexul expoziţional“, gândeşte primarul cu voce tare, apoi îi arată directorului Tuţu căile de acces către bulevardele Nicolae Romanescu şi Râului, spunându-i: „Trebuie să facem şi străzile ăstea, că e păcat!“.
Primarul urcă înapoi în Loganul de serviciu şi pleacă spre Kilometrul 0. Pe drum, pe strada Popoveni, Solomon îi spune lui Nicu Tuţu, nemulţumit: „Unde au numărat, mă, ăştia din primărie 65 de gropi? Cred că prin 15 trecurăm noi acu’, doar pe strada asta!“. „Probabil le-au pus la socoteală numai pe ălea în care au găsit şi pivoţi de la maşinile distruse“, îi răspunde directorul Tuţu, nemulţumit şi el de prestaţia subalternilor care inventariaseră gropile din carosabil.

De alegeri, se va circula pe lângă pasaj

Ultima oprire: pasajul suprateran din Valea Vlăicii. Cum trec de intrarea în şantier, primarul Craiovei şi directorul de la Investiţii încep să-i numere pe muncitorii care trebăluiau la pasaj. Spre nemulţumirea lor, văd doar vreo zece. Urcând pe porţiunea deja turnată a pasajului, au însă surpriza plăcută să vadă alţi aproape 100 de muncitori care pregăteau cofrajele şi fierul-beton pentru apropiata turnare a betonului la alte două porţiuni ale podului de la Kilometrul 0.
„Din cei 305 m ai pasajului, s-a turnat 100% până la această oră o porţiune de 93 m. Sâmbătă (mâine – n.r.) vom turna circa 300 mc de beton pe încă o porţiune din pasaj, cea către Turnu Severin, iar săptămâna viitoare, miercuri, alţi 300 mc de beton pe porţiunea deja cofrată dinspre Bucureşti. Până la sfârşitul săptămânii viitoare vom avea turnată o lungime de 174 m din pasajul suprateran. La sfârşitul lunii martie vom face şi pretensionarea la cei 174 m şi cam până pe 10 aprilie va fi şi decofrată partea pe care o turnăm zilele acestea“, a explicat ing. Gabriel Nicolau, directorul Agenţiei de Poduri din cadrul firmei constructoare, SCT Bucureşti.
În ceea ce priveşte redarea în circulaţie a zonei de la Kilometrul 0, inginerul Nicolau a precizat: „Până pe 10 iunie intenţionăm să dăm drumul la circulaţie pe bretelele laterale ale podului, inclusiv la sensul giratoriu de sub pasaj. Urmează să rămână în lucru doar partea de sus a pasajului, unde se va mai aşterne un strat de 20 cm de beton, apoi linia de tramvai şi cele două straturi de asfalt în urma cărora carosabilul va ajunge la nivelul şinei de tramvai“.
La finalul vizitei de ieri la cele trei investiţii aflate în derulare cu fonduri europene în municipiu, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a conchis: „Sunt mulţumit, aşa, cât de cât, de ce am văzut azi. La cele două bulevarde din Craioviţa Nouă se lucrează fără reproş, la fel şi la Centrul Multifuncţional din Romaneşti. Şi la pasajul suprateran e mare desfăşurare de forţe. Chiar dacă nu se va termina la termen, nu pot să nu remarc că în ultimele zece zile s-a muncit cât într-o lună. Sper să o ţină tot aşa, ca să dăm drumul cât mai repede la circulaţie măcar pe sub şi pe lângă pasaj!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS