16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn milion de euro, prejudiciul în dosarul Habitu

Un milion de euro, prejudiciul în dosarul Habitu

Doru Șerban (foto), un interlop gorjean supranumit Habitu, a fost reținut, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani.
 Anchetatorii au stabilit că Doru Șerban, în calitate de administrator al unei firme din Gorj, în perioada 2007-2011, a acordat cu titlu de împrumut unor persoane fizice şi juridice sume de bani în lei şi valută, în cuantum de peste 1.000.000 de euro, în schimbul unor dobânzi oneroase. Pentru a determina părţile vătămate să plătească sumele de bani şi dobânzile pretinse, Habitu este suspectat că a exercitat acte de violenţă fizică şi psihică asupra acestora.
„Pentru a asigura restituirea sumelor de bani date cu camătă, dar şi pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestor sume obţinute din activitatea de cămătărie şi infracţiunile de şantaj şi evaziune fiscală, suspectul a încercat să dea o aparenţă de legalitate tranzacţiilor din care erau obţinute, încheind astfel cu părţile vătămate contracte de împrumut, de ipotecă, de cesiune, promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare etc., în conţinutul cărora erau menţionate sumele remise cu titlu de împrumut sau preţuri ale unor active sau imobile, care conţineau, pe lângă valoarea împrumutului acordat, şi dobânzile oneroase percepute“, a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

Evaziune fiscală

Până în prezent, s-a mai constatat că interlopul Doru Șerban, în calitate de administrator al unei firme din Târgu Jiu, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile ale societăţii a unor facturi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale. Prin înregistrarea în contabilitatea firmei a acestor facturi false, Habitu este suspectat că s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale faţă de stat cu suma de peste 26.000 de lei, reprezentând TVA, fără să se calculeze şi impozitul pe profit. Interlopul va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunilor de şantaj, evaziune fiscală şi spălare de bani Tribunalului Gorj. Cercetările continuă pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii judiciare a lui Habitu.
Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS