12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„La bulivar, birjar! La bulivar!...“

„La bulivar, birjar! La bulivar!…“

La 100 de ani de la dispariţia lui Ion Luca Caragiale, chiar în prag de furtuni electorale, actorii craioveni încearcă să-i introducă pe locuitorii urbei în atmosfera specifică de la 1900 şi să le amintească în acelaşi timp de opera marelui dramaturg român

Joi, 1 martie, dichisiţi după moda anilor 1900, cu rochii ample, cu volane şi dantelării, cu blănuri şi pălării care mai de care mai fistichii, actorii craioveni, alături de câţiva tineri talentaţi, voluntari la Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Dolj, au recreat personajele lui Caragiale. Prima locaţie, Gara Craiovei. Acolo, zecile de oameni din sala de aşteptare au avut posibilitatea să asculte fanfara Garnizoanei din Craiova şi să le întâlnească pe mamiţa, tanti Miţa şi mam’ mare alături de domnul Goe. Cei patru le-au oferit celor prezenţi un spectacol pe cinste şi au interferat cu o serie de alte personaje ale lui Caragiale, printre care mamiţica lui Bubico. Fascinaţi de spectacolul ad-hoc, unii dintre spectatori aproape că au uitat că au un tren de prins. „Hai repede că pierdem trenul. Uite că a venit“, i-a spus disperat, dar şi amuzat de situaţie, un tânăr companioanei sale. Cei care aveau mai mult timp i-au urmărit însă pe actori până la ieşirea din gară. „E tare frumos, mai ales pentru copii. Eram în gară când a început spectacolul pentru că mergem la Bucureşti. Ne-a făcut aşteptarea mai uşoară. E frumos, ar trebui să fie mai multe evenimente de genul acesta pentru că au copiii ce să înveţe, să nu mai stea toată ziua la calculator“, a spus Maria Năstase. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi craioveni. „E amuzant. Îmi place. Pentru cei care aşteaptă e ceva plăcut. E prima dată când văd aşa ceva într-o gară“, a adăugat Ioana Enache, de 66 de ani. De altfel, unele persoane au venit special pentru acest spectacol.

Personajele lui Caragiale i-au fascinat pe mulţi dintre craioveni

După ce i-au fascinat pe călătorii din gară, personajele lui nenea Iancu s-au urcat în trăsură şi au pornit spre destinaţia „La Bulivar!“, pe traseul Gară-Universitate – Primărie – Prefectură – Biblioteca „Aman“ – Hotel Minerva – Casa Universitarilor. Pe drum, au reuşit să aducă un zâmbet pe buzele multor craioveni care s-au prins în joc şi au profitat de ocazie pentru a schimba câteva cuvinte cu domnul Goe, dar şi pentru a face câteva poze fascinantului alai. Odată ajunşi la destinaţie, aceştia au făcut un tur al Casei Universitarilor, reconstituind atmosfera specifică perioadei în care Nicolae Romanescu locuia în imobilul din strada Unirii, nr. 79.

Joia evenimentelor

Intitulat „La bulivar, birjar! La bulivar!“, evenimentul stradal la care au putut participa craiovenii de 1 martie a dat startul proiectului „Five o’ clock“, un proiect derulat de DJTS Dolj, Consiliul Judeţean (CJ) Dolj, Consiliul Local Municipal, Primăria Craiova şi Asociaţia Culturală GAG. Proiectul se organizează în perioada 1 martie -1 iunie 2012 şi are ca obiectiv marcarea Anului Caragiale la Craiova prin organizarea de evenimente culturale, dar şi promovarea unuia dintre obiectivele de patrimoniu ale Craiovei – Casa Universitarilor „Nicolae Romanescu“.  „Aici, la Casa Universitarilor, începând de astăzi (ieri – n.r.), şi până pe 5 aprilie, în fiecare joi, vor fi întâlniri «five o’ clock», de la ora 17.00 la ora 19.00. Participanţii la aceste întâlniri vor avea parte de spectacole de teatru, expoziţii de carte din colecţia Nicolae Romanescu, întâlniri cu personalităţi, recitaluri de muzică clasică, totul într-o atmosferă pe care doar Casa «Romanescu» o poate oferi“, a declarat Diana Neamţu, consilier la DJTS Dolj, coordonatorul proiectului. Aceasta a explicat că în perioada 5 aprilie – 1 iunie, proiectul va continua cu o paradă a personajelor lui Caragiale, pe care craiovenii ar putea să le întâlnească atât în Parcul „Nicolae Romanescu“, cât şi în alte zone ale Craiovei.

Evenimente derulate în proiect

Pe 8 martie, în cadrul proiectului, va avea loc Balul de caritate „D’ale carnavalului“. În plus, în perioada 1 martie – 1 iunie 2012, organizatorii derulează campania „1 leu pentru oraşul meu“, prin care încearcă să strângă fonduri pentru proiectele de promovare a Craiovei.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român Ion Luca Caragiale şi 160 de ani de la naşterea sa. 2012 a fost declarat „Anul Caragiale“. „Mă bucur că ne aducem aminte de Caragiale măcar o dată pe an şi sper ca acest proiect să dureze ani mulţi de acum înainte“, a declarat Oana Stancu, actriță la Teatrul de Copii şi Tineret „Colibri“ Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS