5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAmbulanţa, înzăpezită la ea acasă

Ambulanţa, înzăpezită la ea acasă

Ninsoarea abundentă care a cuprins ieri Doljul a creat probleme salvărilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA). Deşi nu au existat cazuri de ambulanţe înzăpezite, iar solicitările au fost din tot judeţul, şoferii s-au plâns de faptul că cele mai mari probleme le-au întâmpinat în Craiova, începând chiar din propria ogradă. „În judeţ se circula bine, nu am avut probleme cu drumurile. Mai greu ne-a fost în Craiova. De exemplu, eu în Romaneşti nu am putut intra. Şi situaţia cred că este la fel şi prin alte cartiere mărginaşe. Dar ce spun eu de alte cartiere, când noi nu am putut ieşi de dimineaţă din curte cu maşinile! S-a băgat plugul doar pe o parte şi multe salvări s-au trezit cu zăpada până la uşă. Abia le-am scos“, a spus un ambulanţier. „Am auzit prin staţie când au cerut ajutor unii la alţii pentru a ieşi din curte“, a completat o asistentă.
Situaţia s-a remediat însă până ieri la prânz, când drumul ambulanţelor din curtea SJA Dolj era degajat de zăpadă. Directorul medical interimar al Serviciului de Ambulanţă, Iulia Stănculescu, susţine că salvările au putut ieşi din curte şi că singura problemă este cea privind timpii de ajungere la solicitări, „mai mari în condiţii de iarnă“. „În această perioadă, solicitările nu sunt mai multe decât în alte dăţi, problema este că se circulă greu, din cauza condiţiilor meteo, iar asta face ca timpii de ajungere la cazuri să fie mai mari“, a precizat dr. Iulia Stănculescu. Un caz concret s-a întâmplat ieri, când ambulanţa a făcut două ore de la Amărăşti la Craiova, pe o distanţă de 50 de kilometri pe care ar fi acoperit-o, în condiţii de trafic normale, în maximum o oră. Salvarea a ales să ajungă în Bănie pe ruta Daneţi – Mârşani şi nu pe Castranova – Leu.      

„Nu putem ajunge până în curtea pacientului“

Directorul medical al SJA Dolj a mai menţionat că ambulanţele aleg rutele cele mai bune pentru deplasare, ţinând cont de informaţiile pe care le primesc despre dumurile din judeţ, dar şi de cooperarea autorităţilor din comune. „Ţinem legătura cu primăriile unde avem solicitări, ca să ne ajute să ajungem cât mai repede la cazuri“, a spus dr. Iulia Stănculescu. Aceasta a făcut un apel şi la persoanele din comune şi sate care solicită intervenţia ambulanţei şi care se pot deplasa, să vină în întâmpinarea echipajului medical, în cazul în care drumul ar crea probleme maşinii de salvare.
„Nu putem ajunge tot timpul chiar până în curtea pacientului. Aşa că facem un apel către cei care ne solicită să vină spre echipajul medical, dacă ştiu că uliţa este impracticabilă şi salvarea ar putea rămâne blocată. Dacă nu este nevoie de targă şi pot fi deplasaţi cu o sanie, pe braţe sau chiar pot merge, pentru pacienţi este mai bine să ne iasă în întâmpinare. Pot primi asistenţă medicală chiar şi în drum spre ambulanţă, iar durata de ajungere la spital va fi astfel mai scurtă“, a explicat dr. Iulia Stănculescu. Medicii mai fac apel şi la persoanele care au nevoie de dializă sau la gravidele care se apropie de termen să vină din timp la spital, „pentru a nu se trezi în ultima clipă că au nevoie de ambulanţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS