16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞpaga de la Penitenciarul de Minori, pe masa judecătorilor

Şpaga de la Penitenciarul de Minori, pe masa judecătorilor

Acest caz îşi are începutul în 2009, când un craiovean care a susţinut examenul de admitere la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna şi nu l-a promovat. După ce a picat examenul, tânărul a rugat-o pe Mariana Angela Creţu, agentă de secretariat la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, să-l anunţe atunci când va fi un post disponibil la penitenciar.
„În acest context, inculpata Mariana Angela Creţu a pretins de la denunţător suma de 5.000 de euro, pentru a interveni în vederea angajării fiului său, ulterior acceptând ca suma plătită să fie de 3.000 de euro“, au consemnat procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a femeii. În noiembrie 2009, bărbatul i-a dat agentei 3.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a promis că va interveni pe lângă persoane din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) pentru angajarea fiului denunţătorului la penitenciarul în care lucra. Ulterior, fiul denunţătorului i-a mai dat 400 de euro Marianei Creţu drept împrumut.
În noiembrie 2011, văzând că a rămas cu banii daţi şi fiul său nu a obţinut locul de muncă, bărbatul a sesizat Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj.
  Mariana Angela Creţu a recunoscut că a primit cei 3.400 de euro, însă ba a spus că nu ştia exact în ce scop au fost daţi banii, ba că ea a fost doar un intermediar între o anume „Cristina“ şi o persoană care s-a recomandat a fi şef al Compartimentului Resurse Umane din cadrul ANP.
Ulterior, când i-a fost prezentat de către procurori materialul de urmărire penală, Mariana Creţu a susţinut că a primit suma de bani pentru a interveni pentru angajarea fiului denunţătorului, bani pe care i-a dat altei persoane.
Parchetul de pe lângă  Tribunalul Dolj a hotărât, săptămâna aceasta, trimiterea în judecată a agentei Mariana Angela Creţu pentru comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 5 martie.
Faţă de denunţător procurorii au dispus NUP, pentru că, potrivit legii, acesta a anunţat autorităţile înainte ca organul de urmărire să fi fost sesizat pentru infracţiunea de oferire sau dare de bani unei persoane care lasă să se înţeleagă că are influenţă asupra unui funcționar.
• Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS