5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCulisele nominalizării miniștrilor lui Ungureanu

Culisele nominalizării miniștrilor lui Ungureanu

Nominalizarea miniștrilor PDL în cabinetul Ungureanu a creat tensiuni și discuții aprinse între democrat liberali. Imediat după demisia lui Emil Boc din funcția de premier, garda veche a cerut retragerea Elenei Udrea din guvern. Refuzul acesteia de a renunța la Ministerul Dezvoltării Regionale a creat o stare conflictuală în partid, care riscă să explodeze în orice moment. Pentru a evita scandalul din PDL și compromiterea nominalizării premierului Mihai Răzvan Ungureanu, președintele Traian Băsescu și premierul Emil Boc au impus lista miniștrilor. Cu sacrificiul lui Boagiu, Funeriu și Barbu, Elena Udrea a pierdut șansa unui nou mandat în guvern.  
Discuțiile pentru stabilirea cabinetului Ungureanu au debutat, luni seară, la sediul din Modrogan și s-au prelungit până în jurul orei 3.00 dimineața.
În ședința oficială a conducerii PDL de luni, de la prânz, Vasile Blaga a declarat în Biroul Politic că miniștrii care au o popularitate scăzută în sondaje trebuie să facă un pas în spate. „Miniștrii cu performanțe în guvern, dar cu imagine negativă nu trebuie să se regăsească în componența viitorului executiv“, ar fi cerut Blaga.
În Modrogan a fost reluată propunerea, democrat liberalii fideli lui Blaga făcând presiuni în acest sens. Miza înlocuirii lui Udrea este preluarea controlului partidului de către garda veche reprezentată de Vasile Blaga. Sursele citate susțin că, dacă Udrea va fi scoasă din guvern, aceasta își va pierde influența în partid și controlul asupra liderilor din teritoriu.
Pentru a tempera spiritele, susținătorii lui Udrea au propus să se mute dezbaterea în Colegiul Director, iar liderii locali să decidă dacă se impune plecarea acesteia sau nu.
În urma negocierilor, liderii PDL au stabilit ca Anca Boagiu, Daniel Funeriu și Sulfina Barbu să-și mențină portofoliile. Potrivit surselor citate, Emil Boc i-a informat pe democrat liberali că Mihai Răzvan Ungureanu a cerut ca la Ministerele Justiției și Afacerilor Externe să rămână Cătălin Predoiu, respectiv Leonard Orban.  
Potrivit surselor Hotnews.ro, lista miniștrilor la finalul negocierilor era completată cu senatorul Gabriel Berca (susținut de Vasile Blaga), Cristian Boureanu la Comunicații, Bogdan Drăgoi la Finanțe, Cristian Rădulescu la Agricultură, Anca Boagiu – Transporturi, Daniel Funeriu – Educație și Sulfina Barbu la Muncă.
Cu varianta asta au intrat liderii PDL în ședința Colegiului Director, însă situația s-a schimbat radical după ce, la primele ore ale dimineții, Emil Boc s-a consultat cu Traian Băsescu.
Președintele PDL, Emil Boc, a întârziat la ședința Colegiului Director, însă i-a luat prin surprindere pe democrat liberali, pledând pentru înlocuirea tuturor miniștrilor PDL și impunerea unor nume noi. Președintele PDL a pledat pentru reînnoirea totală a guvernului, argumentând că este singura șansă a partidului de refacere a imaginii.
Sursele citate susțin că, pentru a evita un nou conflict în interiorul PDL din cauza refuzului Elenei Udrea de a face un pas în spate, Emil Boc și Traian Băsescu au decis să schimbe întreaga garnitură de miniștri.
Emil Boc a venit cu lista gata făcută: Cristian Petrescu (membru în organizația PDL București condusă de Udrea) la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Berca (susținut de Blaga) la Interne, Alexandru Nazare (mâna dreaptă a Ancăi Boagiu) la Transporturi, Cătălin Baba (fost consilier al lui Emil Boc) la Educație, Stelian Fuia (a lucrat la strategia pe agricultură în cadrul comisiei prezidențiale) la Agricultură, Răzvan Mustea (liderul tinerilor democrat liberali, apropiat de Elena Băsescu) la Comunicații, Claudia Boghicevici (apropiată de Gheorghe Falcă) la Muncă, Andreea Paul Vass (consiliera lui Boc) la Economie, Bogdan Drăgoi (apropiat de Adriean Videanu) la Finanțe.
„Planul a funcționat foarte bine pentru că funcțiile au fost împărțite pe sferele de influență din partid. Mai mult, am rămas blocați și fără prea multe comentarii, când chiar Elena Udrea a luat cuvântul, pledând pentru varianta propusă de Emil Boc“, au explicat sursele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS