18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjValentina Gheorghe păstrează tradiţiile

Valentina Gheorghe păstrează tradiţiile

De mai bine de patru decenii se străduieşte să păstreze tradiţiile Gorjului, fiind unul dintre cei mai vestiţi meşteri ţesători

Ţesătoarea Valentina Gheorghe este un om dintr-o bucată, care nu renunţă uşor. Are un suflet sensibil şi bun, dar şi o personalitate puternică. Ţesăturile sale sunt „adevărate poeme“. Este cadru didactic la Şcoala Populară de Artă, Secţia Bălăneşti, şi le învaţă cu drag pe fetele din comună meşteşugul ţesutului. Valentina Gheorghe locuieşte în comuna Bălăneşti şi este unul dintre cei mai cunoscuţi meşteri populari din judeţul Gorj, ţesăturile sale ajungând chiar şi peste hotare. De mai bine de patru decenii, Valentina Gheorghe se străduieşte să ducă mai departe arta ţesutului, frumuseţea modelelor populare gorjeneşti şi tradiţia culorilor vii. Firele, pe care meştera le foloseşte la ţesutul covoarelor sale, sunt vopsite natural. „La vopsirea firelor de lână şi bumbac folosesc foi de ceapă, de nuc, coaja diferiţilor copaci, plante şi chiar struguri şi sfeclă. Cel mai greu se obţine roşul viu, puternic, dar niciodată nu folosesc fire colorate cu vopsele chimice. Am participat şi am fost premiată la foarte multe concursuri în toţi anii de activitate. Am învăţat să ţes de la măicuţele de la Mănăstirea Tismana“, a spus Valentina Gheorghe.

40 de eleve sârguincioase

În clădirea principalei unităţi şcolare din comuna Bălăneşti i-a fost repartizată o sală de clasă şi Valentinei Gheorghe, sală pe care meştera a amenajat-o corespunzător. A adus două războaie de ţesut, multe covoare ţărăneşti ţesute de ea, caiere de lână, fuse, vârtelniţe şi alte obiecte utilizate încă din strămoşi la ţesutul covoarelor şi al preşurilor. La orele de curs ale Valentinei Gheorghe participă 40 de eleve, împărţite pe grupe. Sunt fete tinere, dornice să înveţe tainele ţesutului. „Am 40 de fete la cursuri. Sunt împărţite pe grupe. Sunt fete sârguincioase, îndemânatice şi vor cu adevărat să înveţe. Mă bucură acest fapt. Asta înseamnă că tradiţia nu se va pierde. Pe unele dintre fete le-au mai învăţat şi bunicile, dar pe cele mai multe nu mai are cine să le înveţe“, a spus Valentina Gheorghe. Iuliana are 14 ani şi de la toamnă va merge la şcoală la oraş. Până atunci vrea să înveţe cât mai multe: „Îmi place foarte mult şi vin cu tot dragul. De patru ani vin la cursuri la doamna Vali. Îmi place şi să cânt. La cursuri vine şi sora mea mai mică, Nicoleta“, a spus Iuliana, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala din Bălăneşti.

Probleme din cauza lipsei fondurilor

Secţia Bălăneşti a Şcolii Populare de Artă se confruntă cu lipsa materialelor pe care meşterul ar trebui să le folosească pentru buna desfăşurare a cursurilor. Valentina Gheorghe spune că în ultima vreme, din cauza problemelor financiare, a fost nevoită să cumpere lâna şi bumbacul din banii săi. „Stăm prost cu materialele. Nu prea sunt bani. Nu toate vin din cer! Am dat peste 300 de lei pe bumbac, banii mei, dar nu regret, doar că este greu. Salariul meu este 600 de lei. Am cumpărat patru bobine de bumbac. Sper să îmi ajungă o vreme. Lâna costă 30 de lei kilogramul. Trebuie să iau şi din aia. Apoi urmează prelucrarea, scărmănatul, torsul, vopsitul. Nu e uşor. Acum le-am rugat pe câteva fete să mă ajute bunicile lor la tors şi vopsit. Noi primim bani de la Târgu Jiu, de la consiliul judeţean. Încercăm să ne descurcăm cum putem. Îmi place faptul că fetele îşi doresc să înveţe şi vin cu mare drag la cursuri“, a declarat Valentina Gheorghe. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS