21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCinci pârtii pregătite la Rânca

Cinci pârtii pregătite la Rânca

Primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu, a declarat că autorităţile se pregătesc să deschidă în acest weekend, la Rânca, a cincea pârtie de lângă telescaun. Edilul spune că pârtia, lungă de 980 de metri, a fost amenajată în ultimele două zile, în sensul că zăpada a fost bătută pentru a se aşeza cât mai bine, astfel încât să nu fie viscolită. În aceste condiţii, sunt şanse mari ca schiorii să poată beneficia şi de cea de-a cincea pârtie în zona turistică montană Rânca. În plus, pârtia este deservită şi de un telescaun modern, care are o capacitate de transport de 2.000 de persoane pe oră. Instalaţia de telescaun a mai fost pornită până în prezent de câteva ori, fiind folosită de turiştii care au dorit să se plimbe în zona Vârfului Păpuşa.

Cinci utilaje de deszăpezire

Edilul din Baia de Fier a mai declarat că în zona montană Rânca acţionează cinci utilaje de deszăpezire. Primarul face apel la conducătorii auto să nu îşi parcheze autoturismele pe partea stângă şi dreaptă a drumului naţional, pentru a nu împiedica accesul utilajelor de deszăpezire. Atunci când este viscol este nevoie de intervenţia autogrederelor pentru a elimina zăpada de pe carosabil, iar circulaţia este oprită temporar. Potrivit Salvamont Gorj, stratul de zăpadă în zona cabanelor şi a pensiunilor măsoară aproximativ 50 de centimetri şi sunt şanse să ningă în continuare. Poliţia Rutieră şi drumarii recomandă ca toate maşinile care urcă la Rânca să fie echipate, pe lângă anvelopele de iarnă obligatorii, şi cu lanţuri, care vor uşura accesul în zona cabanelor şi pensiunilor.

Bani pentru încă o pârtie la telescaun

Potrivit primarului din Baia de Fier, la Rânca urmează să mai fie amenajată o pârtie de schi în zona Vârfului Păpuşa. Aceasta va fi, de asemenea, deservită de noul telescaun. Investiţia se ridică la trei milioane de euro şi va beneficia de finanţare din partea Ministerului Dezvoltării. „Există un proiect de dezvoltare a zonei Rânca – Corneşul Mare. Avem, în primul rând, un proiect pentru realizarea a altei pârtii la actualul telescaun, a unui lac de acumulare de 100.000 de metri cubi de apă, de unde vor fi alimentate tunurile de zăpadă pentru pârtii. Mai sunt prevăzute şi o parcare de 500 de locuri şi amenajarea unui culoar de coborâre spre pârtie. Noua pârtie va intra tot în administrarea SC Vârful Păpuşa SA. Tot această societate va prelua, anul acesta, când vor fi gata, şi canalizarea, şi alimentarea cu apă.
Mai avem, de asemenea, elaborat un studiu de prefezabilitate care prevede realizarea unei instalaţii pe cablu ce va lega Gorjul de Vâlcea, asfaltarea, în Valea Galbenului, a unui drum de 16 kilometri şi alte investiţii în infrastructură. Acest proiect are o valoare foarte mare, de 70 de milioane de euro, şi ar dezvolta foarte mult infrastructura în zona submontană şi montană. Mai sunt câţiva paşi de făcut şi pentru a obţine statutul de staţiune pentru Rânca. E nevoie de un post de poliţie, unul de jandarmi, de o farmacie și un pichet de pompieri“, a precizat primarul din Baia de Fier, Constantin Mihuţescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS